Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Elvis élt, él és élni fog

Január 8-án ünnepelte volna 75. születésnapját a poptörténet halhatatlan alakja, a rock and roll királya, Elvis Presley. Személyisége, zenéje óriási hatással volt az utókorra.
A Tennesse-ben született teherautósofőr hamar felért a csúcsra, káprázatos karrierjét talán csak lánya, Lisa egykori férje, Michael Jackson tudta utánozni. A sors fintora: mindketten gyógyszerfüggők voltak, és fiatalon hunytak el. Utolsó hét, Las Vegasban töltött évét idézzük fel.

75 esztendős lenne, de 33 éve halott Elvis Presley. Pályafutása végén Las Vegasban lépett fel, az utolsó hét évben az Amerika-szerte adott turnék mellett ott szórakoztatta az úri közönséget. 1969. július 26-án Las Vegasban zajlott az élet. A sivatagban remegett a levegő a forróságtól. A rulettkerekek megállás nélkül forogtak, egymás után kerültek a zöld posztóra a zsetonok. De ez a nap más volt, mint a többi. Egy húsz limuzinból álló konvoj érkezett a világ akkor legnagyobb szállodája, az International Hotel elé. "Ma történelmet írunk. Ennek lehetnek szemtanúi - mondta az egyik tévétársaság riportere. - Elvis Presley a városba érkezett, és itt is marad. Las Vegas soha többé nem lesz már ugyanaz."

És valóban. Presley érkezése - a Hollywoodban filmforgatással töltött éveket követően - nagy hatással volt nemcsak Las Vegasra, hanem magára Elvisre is. A Király nem csupán a fiatalokat vonzotta. Gyerekes családok és nyugdíjasok is ellátogattak a kedvéért Vegasba, ahol egyre csökkent a maffia ellenőrzése, és ahová egyre nagyobb alkoholszállítmányok érkeztek. Nyolc évvel később Elvis halott volt.

Január 8-án ünnepelte volna 75. születésnapját a poptörténet halhatatlanja (galéria)

Van, aki úgy véli: már a katonaság alatt sem volt önmaga, mások szerint Hollywood tette tönkre véglegesen és örökre.

Nagynak nagy jár

Elvis kedvenc étele a 7000 kalóriás óriás, banános szendvics volt. A recept: két szelet kenyeret vastagon kenjünk meg vajjal, csorgassunk rá mézet. Mindkét szeletre kenjünk egy egész, előzőleg pépesített banánt. A két szelet kenyeret nyomkodjuk össze, és forró, olvasztott vajban süssük ki.

- Túl sokáig voltam távol az igazi emberektől - mondta Elvis egyik első vegasi éjszakáján. Fekete, flitteres fellépőruhájában nagyon jól nézett ki. Kólát ivott, de visszautasította a minihamburgereket. Majd kicsattant az egészségtől. Boldog volt. - Hollywoodban dolgozni nagyszerű volt, de egymás után kellett filmeket csinálnom, és habár nagyon sok számot is elénekelhettem, nem adhattam úgy elő, ahogyan én szerettem volna. Ha változtatni akartam valamin, néhány fickó jött oda hozzám öltönyben, ügyvédekkel körülvéve, és szerződéseket lobogtattak az orrom előtt. Azt mondták: mindezt aláírtam, és azt kell tennem, amit ők mondanak. Igyekeztem jó fiú lenni, nem vitatkoztam, mert anyukám azt mondta, viselkedjek mindig rendesen. De már unom a filmeket, unom azokat az embereket és azt az életet. Mostantól újra annak fogok élni, amiért engem Isten erre a Földre teremtett. Az egyetlen, ami miatt aggódom, hogy Las Vegas talán nem kíváncsi rám - mondta Elvis.

Ám felesleges volt az aggódás. Ő nyitotta meg az újonnan épült International Hotelt, amely akkor a világ legnagyobb szállodája volt. Elvist állva, szűnni nem akaró tapssal ünnepelték. Rekordbevételt hozott a szállodának. A siker boldoggá tette. Azt kérte a menedzsertől, hogy vegyen neki egy gyémántokkal díszített Rolex karórát. Aztán felhívta a helyi Cadillac autókereskedést, és autót vásárolt - rögtön 14-et. Mindegyiket egy-egy közeli barátjának ajándékozta, akiket még szülővárosából, Memphisből ismert. - Végre visszakaptam a lelkem - fogalmazott.

Elvis élt, él és élni fog (galéria)

De a történelem ismétli önmagát, és Elvis - ahogyan mások sem - nem tanult elődei hibájából. Egy hosszú távú szerződést írt alá Las Vegasban. 100 ezer dollárt fizettek neki hetente, ami ma 600 millió (!) forintnak felel meg. Két show-t nyomott le naponta, tizenkét hónapon át, mindezt hét éven keresztül. S habár akkor ezt még senki nem látta, ezzel elkezdődött a Király mélyrepülése. Elvis dalírója, Mike Stoller azt mondta: Elvis és Las Vegas házassága az égben köttetett. - Elvis azt adta Vegasnak, amire a városnak nagyon is szüksége volt - mondta.

Halhatatlanok rokonságban

Michael Jackson a testvéreivel alapított Jackson 5-val már a hatvanas években tagja volt a halhatatlan szórakoztatók nagy közösségének. Gyakran léptek fel egy műsorban Elvis Presley-vel. Lisát Elvis mutatta be Michael Jacksonnak Las Vegasban 1975-ben. (7 és 17 évesek voltak ekkor.) Néhány évtizeddel később, 1994-ben Michael mindenki meglepetésére feleségül vette Lisát. Nászútjukat Budapesten kezdték, néhány napot töltöttek a magyar fővárosban. A házasság másfél évig tartott. Barátságban váltak el egymástól.

A rock and roll királya egyszer már megpróbálta bevenni a várost: 1956-ban - akkor kudarcot vallott. Presley jó ismerője, Tom Jones szerint Las Vegas egyszerűen nem volt rá felkészülve az első alkalommal. - A város nem volt még kész a rock 'n' rollra - idézte fel. - Amíg Elvis Hollywoodban forgatott, Las Vegast olyan zenekarok szállták meg, mint a Beatles és a Rolling Stones. A Királyra még várnia kellett a városnak. Én voltam az egyetlen szóló előadóművész, aki akkoriban sikert tudott elérni. Elvis eljött, mert látni akart, és tudni akarta, hogy az a zene, az a mozgás, amit mindketten képviseltünk, kell-e a közönségnek. Imádott Elvis Presley lenni. Imádta, hogy sikeres volt - és ki hibáztatná őt ezért? De azt hiszem, később elkezdte magát nem szeretni. Elvesztette a vágyat az iránt, hogy Elvis Presley legyen.

Presley menedzserének özvegye, Loanne Parker azt mondta: Elvis volt az első előadóművész, akinek zenés estjei hasznot hoztak. Addig a játékosok fel sem álltak az asztaltól. Elvis azonban a legmegszállottabb szerencsejátékosokat is a színpad mellé vonzotta.

Hollywoodban Elvis testsúlyát és egészségi állapotát a stúdió producerei felügyelték. A testalkata volt a biztosítéka a nagy bevételnek, fontos volt, hogy mindig fitt legyen. Folyamatosan diétázott, gyakran vizsgálták meg a stúdió orvosai, és sportolnia is kellett. Vegasban azonban a hotel menedzsmentje nem törődött azzal, hogy néz ki, mit és mennyit eszik, illetve iszik, amíg minden este képes volt a színpadra lépni. A hotel alkalmazottainál mindig volt a kedvenc csokoládéjából. Ebben az időszakban már nem nagyon tudott aludni, és ebből sok probléma adódott.

Elvis - Jailhouse Rock

- Elvis álmatlanságban szenvedett, ezért altatókat szedett. Később aztán kellett valami olyan is, amitől felébred - mondta a menedzser özvegye. Frusztrálttá vált, és ez magánéletére is kihatott. 1967-ben vette feleségül Priscilla Beaulieu-t, majd megszületett kislányuk, Lisa Marie. De a Király a fellépések után nem tudta otthon kipihenni magát. A családi élet rémálommá vált számára. - Rengeteget utazott, de én másra vágytam - mondta Priscilla. - Ott volt a kislányunk. Elvis és én végül elváltunk. Nem akartam már vele élni ebben a felfordulásban. Tudom, hogy voltak egyéjszakás kalandjai, de nem hinném, hogy sok.

A Királyt barátja, Sam Thompson úgy jellemezte: Elvist a nőknek teremtették. Mindig nőkkel volt körülvéve, de ugyanakkor igényelte, hogy valaki várja otthon, ahogyan Priscilla, és elnézze a kis kalandjait. Egy másik barátja, Jerry Schilling szerint Elvis "vegaszizálódott" - vagyis Vegas a maga arcára formálta őt.

Semmi nem volt neki elég. A fényűző, csillogó ruhák megszállottja lett. Nem sokkal az után, hogy Elvis megjelent Vegasban, a város hatalmas fejlődésnek indult. Virágzott és terjeszkedett. Ahogyan Elvis pocakja is. Minden ruhájából egyre nagyobb méretűt kellett varrni.

- A teste tökéletes V alakot formázott - mondta Elvis szabója, Gene Doucette. - Széles válla volt és tökéletes, vékony csípője. A ruhái szexisek voltak, és hamarosan Elvis imidzsének részévé váltak. A flitteres ingek és bőszárú nadrágok éppúgy hozzátartoztak, mint a zenéje és jellegzetes mozgása. De mivel egyre több kilót hízott, a ruhák is nagyobbak lettek, és rajtuk a flitterek, díszek is súlyosabbak. Ezekben már nehezebben mozgott.

Presley személyisége, zenéje óriási hatással volt az utókorra (galéria)

Ezután sorra szólaltak meg a vészcsengők. A fellépéseiről elkésett, elfelejtette a dalszöveget, elvétette a ritmust tánc közben. Egyik éjjel még a pincérekbe is belekötött. Nem sokkal később az International tulajdonosai számára is világossá vált: Elvis egyre inkább szétesik. Hanyatlását a gyógyszerek okozzák. A Királynak öt orvosa volt, akik nem tudtak egymásról. Felírták a gyógyszereket - ötször. Pontosan senki sem tudta, Elvis mennyi tablettát szed és miket. Ugyanakkor olyan nagy bevételt hozott, hogy erről nem akartak tudomást venni. Elvis gyógyszerek okozta hosszú hanyatlása odáig vezetett, hogy 1972-ben már bármit bevett, ami a keze ügyébe került. Barbiturátokat, amfetamint és fájdalomcsillapítókat - minden mennyiségben. A gyógyszerek miatt többször volt problémája a szívével, de nem vette komolyan.
Priscillától való válása után öt évig volt együtt Miss Tennessee-vel, Linda Thompsonnal, aki azt mondta: Elvisnek akkor már fizikai és érzelmi támogatásra is szüksége volt. Furcsán viselkedett. A barátait elhalmozta autókkal, gyémántokkal, házakat vett nekik - sőt, még idegeneknek is. Hihetetlenül nagylelkű volt, ugyanakkor sokan gondolták róla azt, hogy őrült, bukott angyal.

1976 decemberében volt az utolsó fellépése Vegasban, a 837. Ezután hazautazott birtokára, Gracelandbe, hogy előkészítse új amerikai turnéját a következő nyárra.

1977. augusztus 16-án holtan találták a fürdőszobájában, halálát a halottkém jelentése szerint szívelégtelenség okozta. Ezzel szemben a dokumentációk arra utalnak: gyógyszer-túladagolásban halt meg.

Tom Jones azt mondta róla: "Mélyen hitte, hogy Isten áldása van rajta." Temetésén Bruce Springsteen így búcsúzott tőle: "Van egy csomó kemény srác. Vannak trónkövetelők. Vannak küzdők. De király csak egy van."

Komár és Elvis közös csillaga

Komár László 1959-ben hallotta Elvist először énekelni. A barátjának volt egy szalagos Mambó magnója, nála hallgatták a Király dalait, a Teddy beart, a Love me tendert, a Jale house rockot. - Titokban elkezdtem énekelgetni ezeket a számokat, és később a legjobb barátom szerzett nekem zenekart, a Scampolót, a fő repertoárunk Elvis- és Shadows-dalokból állt - mesélte az énekes, aki éppen most kapott egy sütőkesztyűt a fiától, amelyen Elvis arcképe van. Ezen kívül számos értékes relikviát őriz: van ezüst tízdollárosa arannyal futtatva, van Elvis-bélyege, és megvan neki a Király összes lemeze - még a kalózkiadványok is.

Komár László, aki vendéglátós korszakát Szegeden, a városról elnevezett bárban kezdte, azt mondta: a Király titka abban rejlik, hogy míg kortársai, például Bill Haley egysíkúak, Elvis dalai változatosak voltak.

- Kemény, recsegtetős, elementáris hangja van. Ő volt az első, akin észrevettem, hogy a dobbal szinkronban énekelt: a hangsúlyok ugyanott vannak, amikor a dobos megüti a 2-4-et. Sok mindenben hasonlítunk. Elvis és köztem tíz év van. Van egy Vega nevű csillag, egy szerencsecsillag. A Vega az én Vénuszomban áll. Elvisnek pedig a napjában. Ugyanaz a szerencsecsillagunk. Reménykedem, hogy Laux Jóska révén még találkozhatom egy kávé erejéig Priscilla Presley-vel. Talán a Vega segít ebben.

Az eladott hanghordozók száma 2009-ig

A legtöbb hanghordozót eladott előadók listáját - 2009-ig - illetően az interneten minden forrás egyetért a sorrendben, pontos adatot azonban például a Beatles eladásairól nem lehet találni. Érdekesség, hogy a nálunk ismert Alla Pugacsova előkelő helyezést szerzett, ahogyan egy számunkra ismeretlen indiai előadó is. Ami a komolyzenét illeti: a top húszba csak egyetlen muzsikus került be. Az első helyen a brit zenekar, a Beatles áll több mint 2 milliárd hanghordozóval. Második Elvis Presley (Egyesült Államok) 1,6 milliárd, a harmadik helyen Michael Jackson (Egyesült Államok) áll 750 millió hanghordozóval. További helyezettek: 4. ABBA (Svédország), 380 millió darab, 5-6. Nana Mouskouri (Görögország) 300 millió, 5-6. Queen (Nagy Britannia) 300 millió. 7-9. Alla Pugacsova (Ororszország) 250 millió, 7-9. Bob Marley (Jamaica) 250 millió, 7-9. Elton John (Nagy Britannia) 250 millió, 10. Bee Gees (Nagy Britannia/Ausztrália) 220 millió, 11-16. A. R. Rahman (India) 200 millió, 11-16. AC/DC (Ausztrália) 200 milió, 11-16. Celine Dion (Kanada) 200 millió, 11-16. Herbert von Karajan (Ausztria) 200 millió, 11-16. Julio Iglesias (Spanyolország) 200 millió, 11-16. Led Zeppelin (Nagy Britannia) 200 millió,17. Madonna (Egyesült Államok) 200 millió, 18. Mariah Carey (Egyesült Államok) 200 millió, 19. Pink Floyd (Nagy Britannia) 200 millió, 20. The Rolling Stones (Nagy Britannia) 200 millió.

Olvasóink írták

 • 11. Gazficko 2010. január 12. 12:32
  „A Dm írhatna cikket ilyen cimmel: Lenin élt, él, élni fog.

  Remélem az is lesz ilyen hosszú cikk mint ez”
 • 10. Pinaman 2010. január 10. 22:27
  „miert ker ilyen ki...szott hosszu cikket irni, mit gondolnak ezek mi vagyok en tan valami ostoba tudos hogy ennyit olvassak?”
 • 9. persona 2010. január 10. 22:06
  „mi a fene az a "Jale House Rock"?”
 • 8. flexsnake 2010. január 10. 17:02
  „Komár a magyar Elvis :) Egyébként hihetetlen egy figura, volt szerencsém egy hajóúton összehaverkodni vele :D”
 • 7. vmagdi 2010. január 10. 13:28
  „hgy ezt a komárt hogy keverték ide? Még hogy hasonló!”
 • 6. tótkomlósi 2010. január 10. 11:00
  „akár csak Lenin.....”
 • 5. flexsnake 2010. január 09. 22:30
  „Elvisz él! Együtt töltöttük a szilvesztert!
  üdv: Jackson”
 • 4. franzvon 2010. január 09. 22:08
  „Vannak, viszont aki továbblép, az is meghal.
  Ez a szopi a dologban, reklamáció a teremtőnél...”
 • 3. Amati 2010. január 09. 22:02
  „vannak akik nem tudnak továbblépni...”
 • 2. franzvon 2010. január 09. 20:15
  „Megoldom a feladványt-viszont 42 évesen halt meg!
  Bölcsészkarnál azért ez jó közelítés.
  Viszont Elvis nagy figura volt!!!”
 • 1. achilleus 2010. január 09. 18:22
  „"75 esztendős lenne, de 42 éve halott Elvis Presley."
  Elvis Aaron Presley (1935. január 8. - 1977. augusztus 16.)
  Számolni kellene!!! 2010-1977=33”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döbbenet! Ősi vírus van az emberi génállományban

Az emberek génkészletében ott van egy olyan ősi állati vírus, amellyel elődeink 40 millió évvel… Tovább olvasom