Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Északi jólét, déli nyomor: hamarosan hétmilliárdan leszünk

A napokban megszületik a Föld hétmilliárdodik lakója, derült ki a Harvard Egyetem kutatásából: a Föld lakossága gyorsabban növekszik a vártnál. Bár a bolygó eltartana tízmilliárdot is, Észak jólétéhez és csökkenő lakosságához déli nyomor párosul. A helyzet fokozódni fog: az éhséglázadások idővel Európára is átterjedhetnek, erősödik a bevándorlási hullám. Megoldás egyelőre nincs a láthatáron, mert nem gondolkozunk globálisan.

Szinte elsikkadt a rövid hír az USA leminősítése, a norvég tömeggyilkosság és az angliai zavargások árnyékában: még az idén megszületik a hétmilliárdodik ember a Földön. A Harvard Egyetem demográfiai kutatási eredményei és az ENSZ előrejelzései arra mutatnak rá: a Föld lakossága gyorsabban növekszik a vártnál. Ráadásul korábban azt jósolták, már 6 milliárdot sem tud eltartani a Föld – a Korunk folyóirat 1927. márciusi számában Edward M. Castot, a cambridge-i egyetem tanárát idézték, aki 5,2 milliárdban határozta meg a Föld eltartóképességét –, ezt a „bűvös határt" 12 éve léptük át. Már most gondot jelent a migrációs hullám, az élelmiszer, az ivóvíz hiánya, a nyomor – Szomáliában az utóbbi hetekben minden tizedik öt év alatti gyerek éhen halt. 2050-ig még 2,3 milliárddal többen leszünk. Felmerül a kérdés: hogyan rajzolja át az országok, földrészek viszonyait a növekedés?

A legfrissebb jelentések szerint a szomáliai éhínségben hetek óta minden tizedik 5 év alatti gyerek meghal.


Egyenetlen eloszlás


– A jóslat nem jött be a szénről, nem jött be a kőolajról, és nem jött be az emberiségről sem. A Föld képes lenne 10 milliárd embert is eltartani. Az alapprobléma az, hogy a népesség eloszlása rendkívül egyenetlen. Az északi féltekén a lakosság száma érdemben nem nő, az átlagéletkor, a nyugdíjasok száma viszont igen. Délen azonban rendkívül kemény népszaporulat van, amire az adott államok nincsenek felkészülve. Azt szokták mondani, rengeteg a vesztes állam – vázolta fel Nógrádi György kül- és biztonságpolitikai szakértő. Ilyennek tekintik Közép-Amerika jelentős részét, Afrika középső részét, és Ázsiából néhány államot. Ráadásul nemcsak a népesség, hanem a vagyonok, a kincsek eloszlása is egyenlőtlen: Észak jólétéhez déli nyomor párosul. Kínában ugyan megindult a fogyasztás, és amíg 8 százalék felett van a GDP-növekedés, nem elégedetlenkedik a középosztály, de 8 százalék alatt ez megváltozik. A kínai városok elkezdtek eladósodni, és bár Kínánál van a világ valutatartalékának egyharmada, 3000 milliárd dollár, a belső problémák néhány éven belül elő fognak jönni.

Gyorsuló növekedés

A Föld népessége az elmúlt háromszáz év alatt a tízszeresére, hatmilliárdra emelkedett. A növekedés gyorsul: 1700–1750 között 115 millióval gyarapodott a népesség, a huszadik század első felében 950 millióval, míg a második felében már 3,5 milliárddal. 1900-ban a világ népessége körülbelül 1,65 milliárd fő volt. Míg ahhoz, hogy ötről hatmilliárdra növekedjék bolygónk népessége, 13 évre volt szükség, az újabb egymilliárdos gyarapodás már tíz év alatt ment végbe. Hozzá kell tenni: a Föld jelenlegi népességét csak megbecsülni lehet, mert több országban szinte egyáltalán nem vezetnek születési statisztikákat, az évente születő 90 millió gyermek közel harmadát nem anyakönyvezik. Hasonló a helyzet a halálozás terén is: milliók halnak meg éhínség vagy háborúk következtében, anélkül, hogy ezt bárhol regisztrálnák.

Éhséglázadásokra, különösen az afrikai földrészen, már most is lehet számítani, ezek egyik alapja az elmúlt évben bekövetkezett élelmiszerár-robbanás. Az „arab tavasz" egyik mozgatórugója szintén a források szűkössége, az árak emelkedése volt – a lázadások várhatóan tovább gyűrűznek majd Észak-Afrikából a Közel-Keletre és Ázsiába – végül eléri Európa számos térségét is. A helyzet másik következménye az lesz, hogy tovább erősödik a migrációs hullám, és Európa nagyon rossz helyen van, világított rá a szakértő. Amerikát „védi" a két óceán, csak a mexikói határt kell biztosan lezárnia, amit nem tud, de annyi menekült nem jut be az országba, mint a mi kontinensünkre. Európa számára nem megoldott a menekültek kérdése Ázsiából és Afrikából, és a menekültek megindulnak, mert egyre többen úgy érzik: már nincs vesztenivalójuk.

„Robbannak a bombák"

– Észak nem tud megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy egyre kevesebb ember van, valahonnan utánpótlás kell. Ekkor jön a honnan és a hogyan kérdése. Az afrikai válság óta Európa nem tudja, nem akarja felvenni a menekülteket. Ma a menekültek vagy vendégmunkások harmadik hullámánál tartunk. Az első hullámot az 1950-es évek második felében Európa is akarta: ezek a vendégmunkások együtt éltek a helyiekkel, megtanulták a nyelvet, a kultúrát, beilleszkedtek – és egyedül jöttek. A harmadik hullám már családdal megy, külön gettókban él, nem hajlandó nyelvet tanulni, valamilyen módon integrálódni az adott országba – miután az ország sem akarja, hogy integrálódjon. Erre a legjobb példák a nyár angliai zavargásai, gyújtogatásai – utalt Nógrádi György a közelmúlt eseményeire: London Tottenham városrészében a bevándorlók, a munkanélküliek és a társadalom peremére szorultak keverednek a randalírozókkal. Csak idő kérdése, ezek a bombák robbanni fognak, és az európai politika erre nincs felkészülve. Olyan világban élünk, ahol a hogyan továbbra nincs válasz, Európa pedig akkor jutna közelebb a megoldáshoz, ha képes lenne egységesen cselekedni, de a bevándorláspolitika nemzeti hatáskörbe van utalva.

A kül-és biztonságpolitikai szakértő szerint a Föld népességének további gyarapodásával szaporodnak az éhséglázadások, és Észak-Afrikából, Ázsiából Európa bizonyos részeire is átterjedhetnek.
A kül-és biztonságpolitikai szakértő szerint a Föld népességének további gyarapodásával szaporodnak az éhséglázadások, és Észak-Afrikából, Ázsiából Európa bizonyos részeire is átterjedhetnek.


Hawking szerint az űr a megoldás

A világ egyik leghíresebb élő tudósa, a cambridge-i egyetem elméleti fizikusa, Stephen Hawking 2011 elején adott interjút a Discovery ismeretterjesztő tévécsatornának, amelyben kifejtette: ha nem akarjuk, hogy az emberi faj kiirtsa önmagát vagy elpusztítsa a Földet, sürgősen el kell kezdenünk az űr „gyarmatosítását". Hawking úgy véli, ma a túlnépesedés és az erőforrások kimerülése jelenti a legsúlyosabb globális problémát. 100 év még eltelhet úgy, hogy nem végzünk magunkkal vagy a Földdel, de hosszú távon elkerülhetetlen valamilyen globális katasztrófa, ezért a 21. század fő feladata az űrkutatás, űrhajózás fejlesztése, hogy elkezdhessük más bolygók benépesítését.

Alapvető gond emellett, hogy nem globálisan, hanem nemzeti alapon gondolkodik az emberiség. Ha azt mondaná egy amerikai elnök, hogy a megtermelt GDP 2 százalékát adják oda a harmadik világnak, egyrészt elmozdítanák, másrészt az odaadott pénzt azonnal ellopnák. A másik, hogy ma néhány kivételtől eltekintve igazán tehetséges emberek nem a politikában, hanem más területen, többnyire a gazdaságban próbálnak sikereket elérni. Az európai politikában középszerűnél tehetségesebb politikust nem nagyon találni, alkalmatlanok arra, hogy hosszú távon gondolkozzanak. Ha valaki megpróbálna globálisan gondolkodni, elsöpörnék – foglalta össze a szakértő.

9,3 milliárdan a Földön

Az előrejelzések azt prognosztizálják, 2050-ig még 2,3 milliárddal nő a Föld lakossága – délen. Azokon a területeken, ahol egyébként is nehéz a helyzet, a világnépesség több mint 80 százaléka már most is fejlődő országokban él. A várható 2,3 milliárdos plusz 97 százaléka ilyen országokból jön majd, ám a jelenség központja Kínából és Indiából átkerül Afrikába – a jelenlegi számítások alapján a földrész adja majd a népességnövekedés felét. Nógrádi György is megerősítette: a világ nincs felkészülve arra, hogy ez a helyzet robbanhat. Európa válasza logikailag az lenne, hogy bezárkózik, de ezt nem fogja tudni megtenni, ráadásul folyamatosan teret veszít. Már réges-régen nem mi vagyunk a világ motorja, nem az Atlanti-óceán a világ meghatározó területe, hanem a Csendes-óceán.

A Föld 10 milliárd embert is képes eltartani, ám a népesség és az anyagi javak  megoszlása egyenetlen: a fejlett Északon csökken a lakosság, ezzel áll szemben a déli zsúfoltság és nyomor. Az arab tavasz egyik mozgatórugója is a források szűkössége, az élelmiszerárak emelkedése volt.


Fel lehet-e vázolni, milyenek lesznek az erőviszonyok 2050-ben, amikor 9,3 milliárd embert tart majd el a föld? – kérdeztük. – Lehet előrejelzéseket készíteni 40 évre, de nem jönnek be, ahogy az eddigiek sem – kaptuk meg a választ: a világpolitika nem feltétlenül kiszámítható, és a globális felmelegedés is éreztetheti addig a hatását, elöntött vagy éppen elsivatagosodott területek formájában. – Mi lesz például az Egyesült Államokkal? Évről évre veszíti a helyét, szerepét, egyre kevesebb a világelső amerikai export. 2027-re a bruttó GDP-ben Kína lehagyja az USA-t. Tűri ezt az USA, vagy katonai megoldást keres? 

* * *

Fizessünk, ha nem szülnek!

A szakértők között széles körű az egyetértés abban, hogy a fejlődő országokban a szegénység, az éhezés, a vízhiány és a területért, élelemért és legelőkért folytatott konfliktusok közvetlen oka a túlnépesedés. Ahogy abban is, hogy ezek a dolgok katalizátorként hatnak a vallási fanatizmus és a Nyugatra áramló nagyszámú menekült körében. Megoldási lehetőségként a fogamzásgátló szerek biztosítása, a szexuális felvilágosítás, a nők taníttatása mellett az „egykézés" politikája is felmerült. Ahogy az is, hogy fizetni kellene a szegény embereknek a szegény országokban, hogy kevesebb gyerekük legyen. Így nem kell rengeteg gyereket szülniük azért, hogy öregkorukra bebiztosítsák magukat – és a kevesebb gyereket képesek lesznek etetni és képezni.

Olvasóink írták

 • 18. Lacas 2011. október 30. 17:43
  „Van megoldás! Fidesz,Mszp,Szdsz. Garantált a gyors népességfogyás.Itt már bizonyitottak”
 • 17. Pandora 2011. október 30. 16:40
  „nekem is 5 gyerekem van..3 fiú, 3 lány :D”
 • 16. dodoni 2011. október 30. 16:26
  „Róma vesztének okai teljesen megegyeztek az Európa vesztét előrevetítő okokkal: pénzgazdaság kialakulása, általánossá válása; egyesek kezén képződött hatalmas vagyonok; a kisparaszti gazdaságok tönkre menetele (ők adták a birodalom fegyveres erejét sokáig, de elfogytak) magas állami kiadások; jólét, mely, a kialakuló pénzgazdálkodás miatt csak kevés gyerekkel érhető el; az ezekkel a folyamatokkal együtt járó erkölcsi romlás: homoszexualitás tejedése, családok széthullása, melynek következtében egyre kevesebb gyermek született. Ezzel együtt vált szükségessé a "barbárok" egyre nagyobb arányú beengedése, akiknek első tömegei még igen, de a későbbiek már nem akartak asszimilálódni, igazodni a meglévő (életellenes) rendhez. Végül 476-ban, képletesen kitették a "Megszűnt" táblát. Róma és mindaz, amit római civilizáció alatt értünk, számtalan egykoron élt népet emésztett fel és temetett maga alá. A mára kialakult, ún. európai civilizáció bukása is számos népet fog magával rántani a sírba.

  Elsők között bennünket magyarokat. Mi vagyunk az egyik legbetegebbek ugyanis mindenféle értelemben.”
 • 15. Igrek 2011. október 30. 15:53
  „A nyugati típusú társadalmakra igaz az a megállapítás, hogy az életszínvonal a legjobb születésszabályozási eszköz. Az előző kommentekben is többen részletezték: mindent megteszünk azért, hogy az elvárt anyagi javakkal rendelkezzünk, és ezért semmilyen ár nem drága. Megelőzi a családot, a gyerekvállalást, beleértve akár az elmagányosodást is.
  Ezzel szemben a fejlődő világ országainak nagy részében teljesen más értékrend van ( már ahol van egyáltalán ): a vallási és emberi kapcsolatokon alapuló csoportosulások, a nagycsalád és az emberi kötelékek a meghatározók. Az időskori ellátást nagyon sok helyen a minél nagyobb család által tartják megvalósíthatónak. Mindennek következménye a mind kezelhetetlen népszaporulat.
  Mindez nem sok jót sejtet: éppúgy mint a népvándorlás korában ( amikor új népek kerestek maguknak jobb életfeltételeket ), most is ez várható: sokmilliós tömegek fognak megindulni. Ahogy akkor elárasztották a Római Birodalom környezetét majd területét, úgy fogják majd most is elözönleni azokat a területeket ahol jobb megélhetésüket meg tudják valósítani.
  Miután - már csak humanitárius okokból is - erőszakos megállításuk nem fog sikerrel járni, az eredmény jósolható.”
 • 14. KamuNeni 2011. október 30. 14:59
  „Miota a vilag viag mindig is az europai ember teremtette meg a joletete az egesz foldon es a mai napig igy van ez. Ott mindig jolet volt mig a keleti orszagokban es felteke mindig nyomor, bunozes es szegenyseg.

  Ott az a nagy gyonyoru kontinenes, Afrika. Sok esovel, termo folddel, hatalmas teruletekkel. Inkabb leulnek a gunyhojuk ele hogy majd csak esik az egbol a segely ahelyett hogy termelnenek.

  SOuth Afrika, Zimbabve. A legujabb peldak. Nem kell messzire vissza menni a tortenelemben. Persze nemcsak az Afrikai orszagok amik ilyenek. A legtobb deli orszagok mindig is szegenyek voltak a tortenelem soran.

  Nemtom miert, de vagy genetikai vagy pedig intelligencia.

  & millierd most es 50 ev mulva ugyanezt a szorzot hasznalva 20 milliard. Honnan jon majd a viz???? Nem is beszelek a termofoldrol ami majd a kajat adna. Nem lessz szukseg diplomasokra egyaltalan. Foldmuvesek, farmerok, Azoknak lessz meg a kajajuk meg minden ami majd kell a tuleleshez. Abbol is annak akinek olyan farmja lessz ahol atmegy egy folyo vagy nagyobb patak.

  Hmm erdekes lessz.”
 • 13. dodoni 2011. október 30. 14:15
  „11. Queenmargareth

  Azzal a feje tetejére állított értékrenddel, amelynek csúcsán az anyagiak, a jólét, a kényelem, a szórakozások stb. állnak pláne nem. Ha egy fiatal pár úgy indul neki, hogy van ugyan lakásuk, de nekik családi ház kell, s fel is vesznek rá több milliós hitelt, aminek időközben a duplájára emelkedett a törlesztő részlete; hogy lehetne kerékpározni is a munkahelyre, de nekik autó kell; hogy el lehetne menni itthon is néhány napra nyaralni, de nekik külföldi út kell, nos, ott inkább van szó arról, hogy megbicsaklott az értékrend. Ebbe pedig egyre kevésbé fér bele a gyerek, s el is marad rendszerint. Ha örökké és állandóan csak a jogok felől nézzük a világot és a kötelességeink felől soha, ott is eltorzul az értékrend.

  Úgyhogy az anyagiak hiányára való örökös hivatkozás a szememben nem több, mint szánalmas önigazolási kísérletek, restségünk, tehetetlenségünk, élni nem akarásunk beismerése.”
 • 12. Apátfalvi** 2011. október 30. 14:11
  „6. Sandwitch, pedig egyszerű a megoldás: a fejlett országoknak (USA, Kína, stb.) be kell avatkozniuk, és modern, tömegpusztító fegyverekkel kiirtani a rend és a béke ellenségeit. Nem tökölni, hanem tömegsírokba lövöldözni a terroristákat, az iszlám szélsőségeseket, lerombolni központjaikat, egyszóval megsemmisíteni őket. Rögtön béke lenne, és ezt követően a fejlett európaiak és amerikaiak felügyelete mellett új kormányt kinevezni, amelynek továbbra is jogában állna tömeges kivégzésekre parancsot adni, ha a szélsőségesek megint tombolnának. Így, és csakis így lehet az ilyen és ehhez hasonlókérdéseket intézni...”
 • 11. Queenmargareth 2011. október 30. 13:23
  „sajnos a magyar családok már nem tudják bevállalni a több gyermeket.
  Itthon nem lehet a mostani világban, normálisan felnevelni gyermek(kek)et:(és mondják, hogy nem nyomorgunk.”
 • 10. dodoni 2011. október 30. 11:40
  „9. paprika56

  Én meg gondolatban végigpásztáztam a rokoni, ismerősi, baráti, munkatársi környezetet. Elvált, gyermektelen, egy gyermekes, nőtlen, férj nélküli, magányos, anyuci szoknyája mellett élő, önállósodni nem hajlandó fiatalok mindenütt. És akivel csak beszéltem erről, mind ezt tapasztalta a saját környezetében. Na, ezek gondoskodnak arról, hogy a máshol keletkező feleslegnek legyen hova mennie és arról, hogy mi magyarok meg, egy évszázadon belül kihaljunk. Mert hogy nálunk, magyaroknál nem az az általános, amiről írsz, barátom, hanem emez.”
 • 9. papika56 2011. október 30. 11:23
  „Ma sorban álltam egy helyen. Előttem két fiatal nő beszélget.
  Neked hány gyereked van ? --kérdezi az egyik . -nekem csak 3 , és neked ? --nekem 5 feleli a másik.
  voltak max. 25-30 évesek .
  Na ezek gondoskodnak , hogy meglegyen a 7 milliárd ember !!!!”
 • 8. billan 2011. október 30. 10:51
  „Az élelmiszersegélyekbe a vitaminok mellé is fogamzásgátlót kell adagolni. És 30 éve múlva a helyzet rendeződik...
  A humanistákat meg jogvédőket be kell költöztetni egy hónapra egy táborba. Utána majd eldöntheti, hogy melyik jog fontosabb számára a szaporodáshoz vagy a fennmaradáshoz való jog...”
 • 7. dodoni 2011. október 30. 10:19
  „Nem probléma az afrikai országok generálta túlnépesedés. Az 1, 3-as teljes termékenységi arányszámunkkal mi biztosítjuk a helyet az ottani fölösleg számára. A magyar népesség ilyen termékenység mellett, negyven éven belül feleződik. Tehát 2100-ra a most itt élő népesség lesz úgy kb. két és félmilliós. Ebből is úgy lesz kétmilliónyi cigány.

  S akkor majd Kölcseyvel így szól a sors:

  "Törvényem él. Hazád őrcsillagzatja
  Szülötti bűnein leszáll;
  Szelíd sugárit többé nem nyugtatja
  Az ősz apák sírhalminál.
  És más hon áll a négy folyam partjára,
  Más szózat és más keblü nép;
  S szebb arcot ölt e föld kies határa,
  Hogy kedvre gyúl, ki bájkörébe lép."”
 • 6. Sandwitch 2011. október 30. 10:05
  „Wikipédia:
  "Az 1990-es évek elején polgárháború tört ki, északi részei (Szomáliföld, Puntföld és Jubaföld) kinyilvánították függetlenségüket (amelyet sem a központi kormány, sem az ENSZ nem ismert el), a központi hatalom széthullott, a déli területeken állandósult a belviszály. A kilencvenes években volt olyan időszak, amikor a különböző hadurak közötti határok állandósultak, viszonylagos béke állt be. De a hadurak, illetve az általuk vezetett törzsek közti mély gyűlölet és bizalmatlanság megakadályozta működőképes központi kormány szervezését. A 2000-ben végül szerveztek egy ideiglenes központi szövetségi kormányt a rend helyreigazítására, az északi területek újraintegrálására, de ez még arra se volt képes, hogy a fővárost, Mogadishut birtokába vegye. Nyugatabbra, Baidoa városban rendezte be hivatalait.

  A zűrzavaros körülmények kedveztek az iszlám szélsőségek térnyerésének. Az Iszlám Bíróságok Uniója (ICU) nevű szervezet milicistái 2006 elejére az ország déli részének jelentős vidékein magukhoz ragadták a tényleges kormányzást. Megromlott a viszonyuk az ideiglenes kormány mögött álló hadurakkal. A nézeteltérés a saria (iszlám jog) alkalmazása körül robbant ki. Az iszlám bíróságok megváltoztatták a társadalmi életet szabályozó törvényeket, betiltották a khat (etióp tea - élvezeti cikk) fogyasztását, a magatartás megváltoztatását követelték, szigorú erkölcsi törvényeket érvényesítettek. Betiltották a futballt, beleértve a tévéközvetítéseket is. Ez utóbbi intézkedést magában az ICU-ban sem tartották be. A hadurak megkíséreltek leszámolni az ICU-val, de vereséget szenvedtek. Csapataikat kiűzték Szomáliából, egész Dél-Szomália ICU milicistáinak kezére került 2006 júniusára. Szeptemberben, amikor a Baidoában székelő kormány utolsó kikötője is az ICU kezére került, Etiópia beavatkozott. Páncélosok és modern légierő támogatásával harcoló csapatai december 8-án elfoglalták Mogadishut. Folytatták az ICU erőinek üldözését és 2007 januárjában minden jelentősebb településről kiszorították az ICU milicistáit.

  2007-ben és 2008-ban új iszlamista militáns csoportot szerveztek és folytatták az átmeneti kormány erői és az etióp csapatok elleni harcot. Sikerült ellenőrzésük alá vonni az ország nagy részét. Mogadishuban is folytatódtak a harcok. Az átmeneti kormány továbbra is csak Mogadishut és Baidoát tartja ellenőrzése alatt.

  A politikai helyzet Szomáliában továbbra is áttekinthetetlen, törzsi harcosok harcolnak a másik törzs harcosai ellen. A Siad Barre rezsimje idején szerveződött frakciók megakadályozzák, hogy szilárd kormány alakuljon. Nincs működő központi kormány Sziad Barre rezsimjének összeomlása, a késő nyolcvanas, kora kilencvenes évek óta. Ennek nagy szerepe van a folyamatos káoszban és az 1989-1992-es polgárháborúban. Barre "oszd meg és uralkodj" taktikája következtében a nemzetségek között súlyos gyűlölet és bizalmatlanság alakult ki."

  Összeszorul a gyomrom, ha az éhező gyerekekre gondolok, de maguknak köszönhetik a nyomort. Tudatlan emberek milliói, akik buta, önző vezetők áldozatai. (nahát...dejavue...Magyarországon is milliók élnek szegénységben, 900 ezren nyögik a banki uzsorahiteleket...hmmm.hmmm)”
 • 5. pmagori 2011. október 30. 08:33
  „Ha ez a cikk nem egy másik cikk átfogalmazása, hanem saját szülemény, akkor gratulálok Farkas Juditnak. Hosszú idők óta ez az első iromány itt a dm-en, amit érdeklődéssel olvastam végig.
  Azért az érdekes, hogy 7 milliárdból emberből 5,6 milliárd most is fejlődő országokból kerül ki. Tisztában voltam ezzel a számmal, de sokkoló olvasni.”
 • 4. lukrecia 2011. október 30. 07:22
  „A globalis gondolkozas, csak az anyagi javak megszerzeseben merul ki. Primitiv emberek csak a penz minel nagyobb birtoklasaban latjak egyeni erdekeik ervenyesuleset. Nincs a medianak, internetnek sem tanito, nevelo, tudatmodosito hatasa ebben a temakorben. Haracsolas a vegtelensegig, sportfokozatra allitva.
  A szegeny reteg sem kepes tudatosan gondolkozni, uppre puffre gyerekgyartas folyik. A politikusoknak mar reges regen drakoi szabalyokat kellett volna hozni, a tulszaporodo orszagokban. A fegyvergyartas hatalmas uzlete inkabb haboruk letrejottevel szabalyozza a letszamot.
  Ismet a politikusok alkalmatlansagat bizonyitja sok megtortent, es ezutan bekovetkezo folyamat. Az energia hiany, es elelmiszer hiany itt kopogtat az ajtonkon, csak bekotjuk a szemunket ne vegyuk eszre. Pedig elementaris ereju lesz.”
 • 3. dodoni 2011. október 30. 07:02
  „Megmarad-e a magyarság?

  A XXI. század az emberi történelem alakításában meghatározó szerephez - meglehet főszerephez - juttatja a népesedés kérdéskörét. Máris az egész világra kiható, merőben új helyzetet teremtett egyfelől a népességrobbanás, másfelől a civilizált országok népességének növekvő iramú fogyása, elvénülése, s ezekre a világméretű új kihívásokra nem készült fel sem a politika, sem a tudomány, sem a közvélemény. Különösen hátrányos a helyzet Magyarországon, ahol a pártállami klientúra anya-, gyermek- és családellenes politikája a forradalom óta folyamatosan - sőt a felemás rendszerváltás óta is olykor brutális nyíltsággal - érvényesült.

  A magyarság önpusztítása az anyaországban 1958-ban kezdődött, igen tevékeny pártállami ösztönzéssel. Nem kell ennyi rengeteg gyerek! - adta ki az ukázt agitprop hadseregének a politikai hatalom 1957-58-ban, éppen amikor a születésszám elégtelenre váltott. A pártvezérelt sajtómonopólium tette a dolgát, s 1962-ben már a népességhez arányítva nálunk született a legkevesebb gyerek a világon. Aki szót emelt, megbélyegezték, a művi abortuszok száma - csak a nyilvántartottaké - kétszázezer fölé nőtt. Az átlagos életkor kitolódása elfedte a gyermek korosztályok gyorsuló fogyását, s az először 1981-ben jelentkező "természetes fogyás" 2000-re huszonnyolcszorosára nőtt. Ez idő alatt hétszázezerrel több volt a koporsó, mint a pólya, s nem számolva az időközben betelepülőket, mára mélyen tízmillió alá szorultunk.

  Ez a pusztulás az anyaország lakosságának meglehet jóval nagyobbik részét - nem érdekli. A forradalom után évtizedeken át az egypárt legfőbb törekvése - ezt meggyőződéssel mondom, hogy a legfőbb törekvése - a nemzeti érzés, a nemzettudat irtása, legyalázása volt, a sajtómonopólium elszánt segédletével. Idézem: a nemzeti érzés "negatív érték", "túlhaladott", "esztelenség", "indulati konglomerátum", "orákulumok manipulációja". A nemzeti érzés gyűlölködő megvetésének még a legszelídebb változata a közöny volt a nemzet sorsa, jövője iránt, ahogyan a legnagyobb példányszámú napilap vezérpublicistája írta: "Tudatosult bennem, hogy voltaképpen egyáltalán nem érdekel, mikor hal ki az utolsó magyar."

  Népesedési csődhelyzetünk feloldásának talán a legnagyobb akadálya mindmáig az a fóbia, melyet jó negyven éven át programoztak be a szívekbe és az agyakba: aki büszkén vallja magáról, hogy ő magyar, azt nyilván megszállták ordas eszmék, a nacionalizmus leprája emészti. S ha még ráadásul orvul azt is számolgatja magában, hányan születnek, hányan halnak meg, az már a totális fasizmus. S ezt az agymosást a felemás rendszerváltás után sem nőttük ki. Például: a "közszolgálati" tévé egyik műsorában megállapítja, hogy az ország lakossága "megállíthatatlanul fogy", "megállíthatatlanul öregszik", de kár volt a védekezéssel kísérletezni, mert "a pusztulást gátló kísérleteken áthatott a populista mákony". Értsd: a fő veszély nem a pusztulás, hanem az, ha szóvá teszik. A Demográfia folyóirat körkérdésére egy "tudományos tanácsadónő" - egyébként kitűnő közgazdász - már azt is "demagóg riogatásnak" és "szélsőséges, nacionalista, haladásellenes" veszedelemnek nevezi, ha azt mondja valaki: "fogy a magyar". Hát még ha azt: "minden évben elveszítünk egy várost"!

  És ez már elmebaj.

  A teljes írás, itt:

  http://www.epa.hu/01300/01343/00023/kerdez.html

  Az idézet utolsó részében idézett kitűnő közgazdásznőt, aki más írásaiban is "riogatásnak", "túlreagálásnak" tartja a népesedési gondjaink (megjegyzem: mindig féloldalas, sületlenségekkel terhelt) felvetését, úgy hívják, hogy Augusztinovics Mária és a Corvinuson tanít.”
 • 2. team5 2011. október 30. 06:34
  „Más médiák szerint ez pár napja megtörtént!”
 • 1. louise 2011. október 30. 05:57
  „Válaszom, igen van megoldás. Szabályozni kell. SZerintem teljesen felesleges 5gyerek egy családba, pláne, ha segélyből élnek. Napokba volt a TVben, megkérdeztek egy afrikai nőt hány gyermeke van már csak 2, de 6 volt, a többi éhen halt. Borzalmas!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Haldokló csillagok: három új bolygót fedeztek fel

Három új exobolygót fedeztek fel amerikai és lengyel csillagászok, akik kutatásaikról az… Tovább olvasom