Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Európában isszák a legtöbb alkoholt

Az európai szeszesital-fogyasztás több mint kétszerese a globálisna.
Európa továbbra is élenjár az szeszesital-fogyasztásban, de a kontinens déli országaiban - vélhetően a rövidülő szieszta és a növekvő árak miatt - egyre kevesebbet italoznak az ott élők - derült ki egy hétfőn közzétett német kutatásból.

Az európai szeszesital-fogyasztás több mint kétszerese a globálisnak - közölte Jürgen Rehm pszichológus, a drezdai műszaki egyetem munkatársa. Ezen a téren semmi nem változott az elmúlt tíz évben, a kontinens országai között azonban jelentős eltérések mutatkoznak.

"A dél-európai országokban az utóbbi 30-40 évben legkevesebb felével csökkent a szeszfogyasztás" - mondta a kutató, aki szerint Kelet-Európában emelkedő tendenciákat mértek, más országokban - például Németországban - nem volt számottevő változás. Bár Európában sok alkohol fogy, az italozási szokások nem annyira veszélyesek, mint a világ más szegleteiben.

Jürgen Rehm a mediterrán országok adatait ismertetve elmondta: az olaszok az 1970-es évek elején még évi 19 liter szeszes italt fogyasztottak fejenként, 2009-ben azonban már csak hét litert.

Hasonló folyamat volt megfigyelhető Spanyolországban, Portugáliában és Franciaországban - tette hozzá a szakember, aki szerint az egyre rövidülő ebédszünetek és a növekvő alkoholárak is hozzájárultak a fogyasztás csökkenéséhez.

Kelet-Európában, az északi országokban, illetve Nagy-Britanniában és Írországban néhány éve emelkedik az elfogyasztott szeszes ital mennyisége. Nagy-Britanniában 1970 óta hét literrel 11 literre emelkedett az egy főre jutó és egy év alatt elfogyasztott ital mennyisége 2009-ben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Isteni részecske˝: július 4-én kiderülhet, létezik-e

Tavaly decemberben jelentették be, hogy találtak a Higgs-bozon létezésére utaló jelzéseket. Tovább olvasom