Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Ezrek álltak sorban III. Richárd ˝ravatalánál˝

A kora reggeli óráktól britek és külföldi turisták ezrei álltak sorban, és némelyek négy órát is várakoztak hétfőn a leicesteri katedrálisnál.

A kora reggeli óráktól britek és külföldi turisták ezrei álltak sorban, és némelyek négy órát is várakoztak hétfőn a leicesteri katedrálisnál, hogy pillantást vethessenek III. Richárdnak, Anglia utolsó Plantagenet-királyának, az angol-brit monarchia történetében az egyik legvitatottabb személyiségű egykori uralkodónak a földi maradványaira csütörtöki újratemetése előtt.

A Bosworth csataterén 1485-ben, 32 évesen megölt király csontjait egy véletlen folytán találták meg három éve egy önkormányzati parkoló építése közben Leicester városában.

III. Richárd egyszerű, de drágakövekkel kirakott koronával díszített koporsóját a király egy távoli leszármazottja, Michael Ibsen kanadai bútorasztalos készítette, akinek DNS-e segített azonosítani az uralkodó földi maradványait.

A csontokat tartalmazó koporsóval, amelyet először láthatott a nagyközönség, vasárnap bejárták a környéken azokat a történelmi helyszíneket, amelyek valamiképp kötődnek az 530 éve - alig több mint két évi uralkodás után - meghalt királyhoz.

A menet a leicesteri egyetemtől indult, ahol a földi maradványokat vizsgálták. Brit sajtójelentések szerint a 35 kilométeres útvonal mentén a koporsót mintegy 35 ezer ember üdvözölte, sokan közülük korabeli ruhákba öltözve, illetve korabeli fegyvereket viselve.

Richárdot - akit annak idején ellenfelei koporsó nélkül, összekötözött kézzel vetettek egy sírgödörbe - csütörtökön helyezik végső nyugalomra Leicester katedrálisában, immár uralkodóhoz méltó külsőségek közepette.

A királytól Justin Welby, Canterbury érseke, az Egyesült Királyságban ma államegyháznak számító anglikán unió első számú vallási méltósága vesz végső búcsút a csütörtöki ceremónián, de külön búcsúszertartást tart majd az elhunyt uralkodó tiszteletére Vincent Nicholls, Westminster érseke, az angol katolikus egyház vallási vezetője is.

A néhai király koporsója előtt szerda estig róhatja le kegyeletét a lakosság, a sírt pedig az újratemetés után szombattól látogathatja a nagyközönség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meteorológiai élménypark nyílt Bécsben

Az időjárási jelenségeket vizsgáló tudományos élménypark nyílt Bécsben hétfőn, a meteorológia… Tovább olvasom