Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Felülről és alulról is olvad az Antarktisz

Az Antarktisz felett megváltozott légáramlatok hatására alulról és felülről is gyorsabban olvad a jégtakaró.
Egy nemzetközi kutatócsoport a Nature című szaklapban mutatta be kutatásai eredményeit, melyek szerint a klímaváltozás által befolyásolt szelek megváltoztatták a tengeráramlatok erejét és irányát, így a jégtáblákat nemcsak a felszíni melegebb szelek, hanem alulról a meleg tengeráramlatok is olvasztják.

"Mindenütt, ahol olvadni kezd a tengerben lévő jégtábla, a szárazföldön lévő gleccser is gyorsabban olvad. Ez a felgyorsulás felelős elsősorban a kontinensen lévő jég fokozódó olvadásáért és a tenger vízszintjének növekedéséért" - mondta el Hamish Pritchard, a British Antarctic Survey kutatója, a tanulmány szerzője.

Kutatásaikhoz a tudósok a NASA egyik műholdja által 2003 és 2008 között gyűjtött adatokat használták fel. Így követhették szinte az összes, Antarktisz körüli jégtábla változását. A megfigyelt 54 jégtáblából húsz tengeráramlatok miatt indult gyors olvadásnak.

A szakértők remélik, hogy a jövőben az információk segítségével pontosabb prognózisokat mondhatnak a tengerszint változását illetően.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kokaint használók agya kétszer gyorsabban öregedik

A kokainfüggők agya kétszer gyorsabban öregszik, állapították meg a Cambridge-i Egyetem kutatói. Tovább olvasom