Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Két kariatidát találtak a Nagy Sándorhoz köthető monumentális sírban

Két gyönyörű kariatidát találtak görög régészek egy Nagy Sándor (III. Alekszandrosz - Kr.e. 356-323) makedón uralkodóhoz köthető monumentális sír feltárásakor Görögország északi részén, az ókori Amphipolisz közelében - jelentette be vasárnap a görög kulturális minisztérium.

A két nőalak hasonló az athéni Akropolisz kariatidáihoz. A közeli Thasszosz szigetéről származó márványból készültek. 60 centiméter magasak, és egy olyan falon találták őket, amelyek a sírbolt még fel nem tárt kamrájához vezet. A sírkamra "előszobájában" rábukkantak egy sötétvörösre és sárgára festett márványtáblára is, amely 4,2 méter hosszú és egy méter széles.

Az újabb leletek egyre inkább alátámasztják azt a feltételezést, hogy a temetkezési helyen a makedón királyság egyik magas rangú tisztségviselője nyugszik.

A múlt hónapban tárták fel görög régészek a temetkezési hely bejáratát. A sírhely a feltételezések szerint a legnagyobb, amelyet Görögországban találtak. A szakértők a bejáratnál két fej és szárny nélküli szfinxet találtak, egy 4,5 méter széles, a sírba vezető utat, oldalán freskókkal borított fallal. A még zárt sírkamrát 497 méter hosszú márvány külső fal veszi körbe.

A tudósok úgy vélik, hogy a sírhalom tetején az az ötméteres oroszlánszobor állhatott, amelyre egy évtizede bukkantak öt kilométerrel távolabb. Ezek alapján az is feltételezhető, hogy a sírban mütilénéi Laomedón, III. Alexandrosz egyik hadvezére nyugszik, aki a király halála után Szíria kormányzója lett - vélik a szakértők.

A régészek, akik 2012-ben kezdték el feltárni a területet, korábban azt feltételezték, hogy maga Nagy Sándor földi maradványait temethették el ott. Mostanra azonban többségük kizárja ezt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Tejútrendszer egy galaktikus szuperhalmaz, a Laniakea polgára

A Tejútrendszer egy óriási, korábban ismeretlen galaktikus szuperhalmaz "polgára", a gigantikus… Tovább olvasom