Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Miért lesz jobb a kedvünk, ha madárdalt hallunk?

Brit természetvédők és kutatók arra keresik a választ, hogy a madarak éneke hatással van-e az emberek mentális állapotára - a kedélyállapotra, kreativitásra és viselkedésre.
A délkelet-angliai Surrey Egyetem azért döntött e téma mellett a National Trust és Surrey Wildlife Trust szervezetekkel együtt, mert bár sokan állítják, hogy élvezik a madárdalt és egyéb természeti hangokat, tudományos háttér nincs emögött. Számos kutatás vizsgálta már a természet látványának hatásait, kimutatták például, hogy a kórházi betegek jobban reagálnak a kezelésre, ha tájképeket látnak, mint ha a város falait kell nézniük. A természeti hangok hatásait azonban alig kutatták.

Korábban már kimutatták, hogy a természet hangjai segíthetnek a stressz hatásait kiheverni - magyarázta Eleanor Ratcliffe, a Surrey Egyetem fiziológusa a BBC hírportálnak (www.bbc.co.uk). A kutatás leendő vezetőjeként tovább kívánja részletezni ezt, arra kíváncsi, milyen típusú természeti hangok, sőt, milyen fajok azok, amelyeket az emberek szívesen hallgatnak.

A háromévesre tervezett kutatás első szakaszában a két természetvédelmi szervezet önkéntesei fognak erre vonatkozó kérdőíveket kitölteni. Ezt követően laboratóriumban végeztetnek el különböző feladatokat emberekkel, miközben különböző madárdalokat hallgatnak. Problémamegoldó és kreatív feladatok egyaránt lesznek, ezen kívül a stressz-szintre gyakorolt hatást is mérni fogják a kutatók.

A National Trust tavaly olyan programot indított el, amelyben arra bátorította az embereket, hogy minden nap hallgassanak öt percig madárdalt, és ezáltal könnyebben szembe tudjanak szállni a téli depresszióval.A madárdal ugyanis közelebb visz a természethez, képes elröpíteni messzi helyekre, előhívni emlékeket, ugyanakkor kevés más hangról lehet ezt elmondani - vélekedett Peter Brash, a szervezet ökológusa.

Olvasóink írták

  • 1. ketrin72 2011. december 29. 12:50
    „főleg a varjúét”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kolumbusznak ˝köszönheti˝ az Óvilág a vérbajt

Téves kormeghatározáson alapultak azok a korábbi vélemények, miszerint Amerika felfedezése előtt is pusztított a kór Európában. Tovább olvasom