Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Narancssárga csészéből ízlik legjobban a forró csoki

Korábbi kutatásokból kiderült, hogy a sárga színű üveg felerősíti a citrom ízét az üdítőkben.
Narancssárga csészéből kortyolgatva érzik legfinomabbnak az emberek a forró csokoládét - állapították meg európai szakemberek, akik szerint ezzel újabb bizonyítékot találtak arra, hogy az ételek és italok tálalásának módja nagymértékben befolyásolja az ízük érzékelését.

A Valenciai Műszaki Egyetem és az Oxfordi Egyetem kutatóinak tanulmánya 57 önkéntes bevonásával készült. A résztvevőknek forró csokoládét kellett kóstolniuk fehér, krémszínű, piros és narancssárga műanyag csészékből, amelyeknek belseje egységesen fehér volt.

A kutatók mindegyik pohárba egyforma csokoládét töltöttek, ám a kóstolók mégis úgy találták, hogy a narancssárga és krémszínű csészékben felszolgált italoknak finomabb volt az íze. "Az étel vagy ital tálalásához használt edény színe fokozhatja például az adott enni- vagy innivaló ízét, aromáját" - hangsúlyozta sajtóközleményében Betina Piqueras-Fiszman, a Valenciai Műszaki Egyetem munkatársa.

Mint hozzátette, az eredmények hasznosak lehetnek a séfek és élelmiszergyártók számára. Korábbi kutatásokból kiderült, hogy a sárga színű üveg felerősíti a citrom ízét az üdítőkben, míg a hideg színű - például kék - italok jobban oltják a szomjat, mint meleg színű - például piros - társaik; ha pedig egy üdítőital rózsaszínben pompázik, azt jóval cukrosabbnak érzik az emberek.

A mostani tanulmány a Journal of Sensory Studies című szakfolyóiratban jelenik meg.

Olvasóink írták

  • 1. Cactus 2013. január 04. 00:26
    „hát ez vhol evidens volt :D”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Günter Rössler, a keletnémet aktfotózás úttörője

Rössler szabadúszó divat-, riport- és reklámfotósként kezdte pályafutását 1951-ben, az 1960-as… Tovább olvasom