Délmagyar logó

2016. 09. 28. szerda - Vencel 9°C | 22°C

Újabb műholdat juttatott az űrbe a SpaceX

Újabb műholdat juttatott az űrbe a SpaceX
Az eszköz hordozórakétája azonban landolás közben megsemmisült.
Ismét sikeresen juttatott műholdat az űrbe a SpaceX amerikai magáncég helyi idő szerint pénteken, Falcon-9-es hordozórakétája azonban landolás közben megsemmisült.

A luxemburgi SES vállalat műholdját a floridai Cape Canaveral John F. Kennedy elnökről elnevezett űrközpontjából lőtték ki, és sikeresen Föld körüli pályára állt.

A SES-9 műhold az Egyenlítő fölött kering, és a csendes-óceáni térség több országa, valamint számos ázsiai állam telekommunikációjának biztosításában nyújt segítséget.

Elon Musk, a SpaceX alapítója Twitter-oldalán közölte, hogy a hordozórakéta nem a tervek szerint érkezett meg leszállóhelye tengeri platformjára - Florida partjaitól 645 kilométerre -, túl nagy sebességgel közelítette meg ahhoz, hogy biztonságosan földet érjen.

Ami a rakéták visszatéréseit illeti, a cégnek tavaly december 22-én már sikerült egy Falcon-9-est sértetlenül leszállítania, miután az megjárta az űrt. A siker jelentőségét az adja, hogy a hordozórakétákat így újra fel lehet majd használni, s ezért olcsóbb lehet a műholdakat az űrbe juttatni. A decemberi bravúr előtt három próbálkozás kudarccal végződött, a rakéták összetörtek.

(Borítókép: A Space Exploration Technologies (SpaceX) amerikai magáncég Falcon 9 típusú hordozórakétájával fellövik a luxemburgi SES vállalat SES-9-es telekommunikációs műholdját a floridai Cape Canaveral űrközpontban 2016. március 4-én. Fotó: MTI/AP/Craig Bailey/Florida Today)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden eddiginél távolibb galaxist fedeztek fel a Hubble űrteleszkóppal

Minden eddiginél távolibb galaxist fedeztek fel a Hubble űrteleszkóppal
A rendkívül fényes galaxis a világegyetem "gyerekkoráról" tanúskodik. Tovább olvasom