Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Útnak indul Amerikába La Fayette fregattjának mása

Az Hermione a tervek szerint hat hét alatt szeli át az Atlanti-óceán északi térségét.
Felvonja a horgonyt szombaton az Hermione mása, hogy átkeljen az Atlanti-óceánon: az azonos nevű fregatt 235 évvel ezelőtt, 1780. március 20-án hagyta el a francia partokat a fedélzetén La Fayette márkival, hogy segítséget nyújtson a britek ellen a függetlenségükért küzdő amerikai "hazafiaknak".

A fregatt a tervek szerint hat hét alatt szeli át az Atlanti-óceán északi térségét, és a Yorktown-öbölben köt ki, ott, ahol annak idején Gilbert du Motier-nek, la Fayette márkijának (1757-1834) hajója.

A fiatal francia arisztokrata a virginiai csapatok parancsnokaként – amelyek élére George Washington nevezte ki -, másfél évvel később részt vett a Chesapeake- és Yorktown-öbölben aratott döntő győzelmekben, amelyek következtében Anglia kapitulált.

"Két évszázada 242-en voltak a fedélzeten, mi most összesen nyolcvanan leszünk" – mondta Yann Cariou, a 21. századi háromárbocos parancsnoka. A hajót a délnyugat-franciaországi Rochefort-nál bocsátottak vízre 2014-ben.

Az 53 éves tiszt a francia haditengerészetnél töltött harmincéves és a kereskedelmi tengerészetnél töltött hatéves szolgálata alatt hétszer kerülte meg a Földet, legénysége tapasztalt tengerészek mellett 54 önkéntesből áll. Utóbbiak egyharmada nő, az átlagéletkoruk 27 év.

A tengerészek többsége francia, de van közöttük két svéd, egy német, két belga és két amerikai is. A tervek szerint június 5-én érkeznek meg a virginiai partokhoz.

Az Hermione-t - amely Yann Cariou szerint "a legnagyobb hajózó történelmi vízi jármű" –, tizenhét évi munkával építették újjá, számos történelmi kutatás és egy hagyományos technika újjászületése révén. A munka elvégzésére a világ minden részéből érkeztek iparművesek.

A program amerikai társszervezője 4,5 millió dollárt gyűjtött össze az utazási költségekhez. Francia részről a hajóépítő műhely mintegy 4 millió látogatója adományozta a teljes költségvetés mintegy 60 százalékát, a fennmaradó 30 százalékot helyi önkormányzatok és különböző mecénások állták.

Amerika keleti partjánál ezrek várják majd tizenegy állomásán – közöttük Baltimore-ban, New Yorkban, Philadelphiában, Newportban és Bostonban - a fregattot.

A francia-amerikai barátság jelképeként "több száz – ha nem ezer – vitorlás és motoros hajó kíséri az Hermione-t a New York-öbölbe a Függetlenség napján, július 4-én tartandó nagy ünnepségre" – közölte korábban David Lincoln Ross, az átkelés támogatására alakult Hermione-Lafayette Amerikai Barátai nevű civil szervezet egyik vezetője.

Laura Auriccchio történész szerint - aki 2014-ben könyvet jelentetett meg a márkiról - Lafayette (Amerikában így írják a nevét, ahogyan ő maga kívánta), "az amerikai forradalom legnépszerűbb francia hőse, George Washington a nevelt fiának és a francia-amerikai barátság örök jelképének tekintette. Tudjuk, hogy Franciaország segítsége nélkül az Egyesült Államok nem nyerte volna el a szabadságát".

"Lafayette az Egyesült Államokban népszerűbb, mint Franciaországban" – mondta Chuck Schwam, a civil szervezet pénztárosa, aki szerint 80 város, tanya, illetve megye viseli a nevét.

Benedict Conelly, az Hermione-Lafayette Egyesület elnöke 22 éven át dolgozott a programhoz szükséges összegek előteremtésén. Az Hermione útjával lehetővé válik a francia-amerikai kettős állampolgár számára, hogy fordítva tegye meg édesapja útját, aki 1944-ben vett részt a normandiai partraszállásban.

Az átkelés után az Hermione múzeumhajóként üzemel majd, és utazásokat is szerveznek a fedélzetén.

Az eredeti Hermione Franciaországba való visszatérése után, 1793. szeptember 20-án hajótörést szenvedett, és elsüllyedt a Loire torkolatának közelében.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett a Dragon a Nemzetközi Űrállomásra

A SpaceX teherűrhajója a mostani úttal együtt már hatszor vitt szállítmányt az ISS-re. Tovább olvasom