Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés

2021.11.12. 18:57

Az uniós ciklusra készül a megye

A tramtrain indulására a katasztrófavédelem is készül – hangzott el a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés pénteki ülésén. Összesen hat napirendi pontot tárgyaltak a képviselők, módosították például az szmsz-t is, és több pénz jut a Bursa Hungarica Ösztöndíjprogramra.

Munkatársunktól

A tramtrain indulására a katasztrófavédelem is készül – hangzott el a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés pénteki ülésén. Fotó: Varga Lilla

Tavaly összesen 2388 esetben vonultak káreseményekhez a hivatásos, a létesítményi és az önkéntes tűzoltók – tájékoztatta a megyei közgyűlés tagjait Szatmári Imre tűzoltó dandártábornok, megyei igazgató. Pozitív, hogy a beavatkozások száma a 2018. évi adatokhoz viszonyítva 8, míg a 2019-es évhez képest 27 százalékkal csökkent. A tűzesetek száma is csökkenő tendenciát mutat összességében, a csapadékszegény tavasz miatt a legtöbb ilyen szabadtéri esethez áprilisban riasztották a tűzoltókat. Elmondta azt is, hogy a káresetekben 37 fő sérült meg, 5 személy pedig elhunyt. Műszaki mentési feladatokhoz 1337 alkalommal riasztották a megyei egységeket, ez is kevesebb, mint az előző években, de érdemes figyelembe venni, hogy a szélsőséges időjárási jelenségek nagy mértékben befolyásolják a káresetek számát. Tavaly például a viharkárok az összes műszaki beavatkozások 48 százalékát adták.

Szatmári Imre beszámolójában kitért arra is, hogy a Szeged–Hódmezővásárhely közötti tramtrain üzemeltetőjével felvették a kapcsolatot közös képzések, gyakorlatok és beavatkozást segítő adatlapok készítése érdekében.

A tramtrain indulására a katasztrófavédelem is készül – hangzott el a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés pénteki ülésén. Fotó: Varga Lilla

A közgyűlésen módosították a szervezeti és működési szabályzatot is azért, hogy a 2027-ig tartó uniós fejlesztési ciklushoz kapcsolódóan minél gördülékenyebbé tegyék az egyeztetést a Pénzügyminisztériummal, mint irányító hatósággal. Azaz, hogy a megyei önkormányzat meghozhassa azokat a döntéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy minél hamarabb le tudják hívni azokat a támogatási forrásokat, amelyekből a megyei fejlesztések, és pályázatok kiírásai elindulhatnak.

A megyei közgyűlés ezúttal is csatlakozott a Bursa Hungarica Ösztöndíjprogramhoz. Az előző években 1 millió forinttal támogatták évente a programot, de megszavazták ennek az összegnek a megduplázását.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!