Al-Ex

2011.12.29. 18:47

A mobilparkolás államosításáról

Néhány napja a Parlament államosította a mobilfizetést a közlekedési szolgáltatások területén. Ez természetesen az SZKT-t is hátrányosan érintheti.

A mobiltelefonos parkolójegy kifizetése viszonylag egyszerű folyamat, még ha a háttérben nagy biztonságú informatikai rendszereknek kell is üzemelni. Az ügyfél a mobiltelefon szolgáltatójánál lévő egyenlege terhére kezdeményezi a parkolójegy megvásárlását. A mobilszolgáltató erről értesíti a parkolást ellenőrző céget, így az mikor ellenőrzi, hogy egy adott rendszámra vettek-e parkolójegyet, tud arról, hogy az ügyfél intézkedett a jegy megvásárlásáról. Ezt a szolgáltatást ma Szegeden mind a három mobilszolgáltató rendszerében igénybe lehet venni.

Az Országgyűlés december 23-i döntése szerint 2012. október 1-től egy még ezután kijelölendő állami cég fogja végezni a közlekedési díjak beszedését, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy ezért kényelmi díjat számítson fel. Ez vagy azt fogja jelenteni, hogy a jelenleg a mobilon kiegyenlített parkolási díjból eltesz magának egy összeget, amivel csökken az SZKT bevétele, vagy díjemelésre kényszeríti a társaságot. A szegedi adófizetők egyik esetben sem járnak jól, a potenciális bevételkiesés a jelenlegi parkolási bevételek mellet tízmilliós nagyságrendű lehet az SZKT kárára.

További érdekessége a törvénynek, hogy a mobil fizetési rendszert úgy definiálja, hogy "olyan rendszer, amelyben az ügyfél a szolgáltatást helyhez nem kötött módon, távközlési eszköz, digitális eszköz vagy más információtechnológiai eszköz segítségével elért elektronikus értékesítő rendszeren keresztül vásárolja meg." A törvény értelmezése itt nagyon tággá válhat, hiszen beletartozhat minden internetes vagy bankkártyás fizetési rendszer, hiszen egyik sem helyhez kötött, viszont elektronikus rendszeren keresztül zajlik.

Mi ezzel a probléma? A rendszerbe bekerül egy közvetítő, ami mindenképpen többletköltséget jelent a felhasználók szempontjából. A közvetítő monopolhelyzeténél fogva nem érdekelt a rendszer fejlesztésében, tehát hiába jelennek meg a világban egyre újabb technológiák, a közvetítő nem lesz érdekelt azok bevezetésében. Pedig a fizetési rendszer kiterjeszthető lenne a bankkártyás fizetés irányába, hiszen legtöbbünknek nem csak a mobiltelefon-egyenleg áll rendelkezésére elektronikusan, hanem a folyószámla vagy hitelkártya egyenlegünk is. A szegediek szempontjából a mobiltelefonos fizetés bonyolultabb és drágább lesz, a fejlesztések lehetősége korlátozottá válik. Viszont az állam több tízmilliót vihet el az egyébként is finanszírozási gondokkal küszködő SZKT pénzéből. Talán ezért is kellett a törvényt sarkalatos, csak kétharmados többséggel megváltoztatható törvénnyé tenni.

var _gaq = _gaq || [];

_gaq.push(['_setAccount', 'UA-26254729-1']);

_gaq.push(['_trackPageview']);

(function() {

var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true;

ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js';

var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s);

})();

// -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!