Állatszépségverseny

2014.04.10. 03:10

Légyszi, kutya, ide gyere! De tényleg, gyere már!

Az Ön kutyájával sem működik? A Tükör kutyanevelési módszer alapítója, Korom Gábor azt tanácsolja, úgy viselkedjen a kutyával, akár egy tekintélyes és következetes apa a gyerekkel, és Ön nem lesz lúzer gazdi többé.

Panek Sándor

Okos és engedetlen a kutyája? Balhés, feszegeti a határait? Éppen csak be nem szól a gazdinak? Olyan érzése van, mintha a gyereknél már látta volna ugyanezt? Nem téved. Ahogyan a gyerekünk, a kutyánk is képes tükröt tartani elénk, mert viselkedését, a gazdával való kapcsolata határozza meg.


Erre az alapra épül a Tükör módszer, amelyet [namelink name="Korom Gábor"] kutyaszakértő vezetésével alakítottak ki a budapesti Népszigeti Kutyaiskolában. A módszer már a tudatos kutyás köröket túllépve is hódít, és egyre több kutyaiskola veszi át a használatát. Az alapító mindig azzal kezdi, hogy a kutyához figyelem és tudatosság kell.


Ugye, megvan az a kép, hogy az öreg pásztornak nem kell légyszizve kérlelnie a kutyáját, hogy visszajöjjön? Ha nekünk viszont kell, akkor a Tükör módszer szerint még nem fordítottunk elég figyelmet a kutya-ember kapcsolat megértésére. Szerencsére nincs elveszetten problémás kutya, a módszerrel mindenféle rossz kutyaviselkedést lehet javítani, oldani, csak a gazda motivációján és kitartásán múlik, mennyire.

Korom Gábor: Nincs menthetetlen kutya... Fotó: Krisz-foto.com

Korom Gábor a magyar kutyás oktatás ikonikus alakja lett. Fotó: Krisz-foto.com

 

Korom Gábor

Le a pórázzal! Foto: Krisz-foto.com

Korom Gábor szerint, amikor gazdaként kutyát veszünk, saját lenyomatunkat hozzuk létre benne. Ez akkor is így lesz, ha nem ez a célunk. A kutya ugyanis erre születik. Az egyetlen állat, amelyikben az evolúció késztetést alakított ki, hogy megértse az embert, és egész élete során kötődjön a gazdához. A kutyánk biológiai alaptulajdonsága, hogy remekül olvassa társas viselkedésünket.


A Tükör módszerben a kutya-gazda kapcsolat 3 területére kapunk technikákat: a kutya tanításához, a kutya-gazda viszony rendezéséhez és a megfelelő kutyaéletmódhoz.

A neten is nyerő lenne:

klikkelés = jutalomfalat


A kutya tanításához a Tükör módszer a klikker technikát alkalmazza. Ebben nincs póráz, kényszerítés, vagy fizikai kontaktus, minden a kutya együttműködésére épül. Eszközként csak a rövid, kattintó hangot kiadó klikkert használják. Valahányszor a kutya megfelelően végez valamit, azt klikkeléssel és jutalomfalattal kísérik, egy idő után a kettő összekapcsolódik, és a kutya maga igyekszik majd kiváltani a hangot.

A klikker segítségével, mint egy fényképezőgéppel, lefényképezzük a pillanatot, amikor a kutya a nekünk tetsző feladatot elvégzi. Valójában a klikkerrel egy új, mesterséges nyelvet hozunk létre ember és kutya között. A tanítás pedig beszélgetés, interakció, magas minőségű foglalkozás lesz a kutyával. Leköti az energiáit, felszabadul az intellektusa, és még jó szórakozás is – mondja Korom Gábor.

Egy klasszikus Brevity Comic

Egy klasszikus Brevity Comic

A kutya olyan tevékenységeket is gyorsan megtanul, amiről nem is gondolnánk, hogy menni fog. Villanyt gyújt, elzárja a csapot, visszapakolja a játékait. Azt viszont mi tanuljuk meg gyorsan, hogy a klikker nem helyettesíti a kutya-gazda viszonyban a szükséges tekintélyt. Ha azt akarjuk elérni, hogy a kutya ne csak villanyt kapcsolni tudjon, de hallgasson is ránk, akkor lehet, hogy a kapcsolatunkat elölről kell kezdenünk építeni vele.

 

Az én helyem, az én dolgom, én vezetek!


Hiába tanulta meg kutyánk a hívó parancsot, nem fog odajönni, ha nincs tekintélyünk előtte, neki pedig érdekesebb dolga van. Lúzer gazdinak lenni sem jó érzés, de mi még felelősséget is kell, hogy vállaljunk a kutyáért, ezért a tekintély kivívása nem egó kérdése. A Tükör módszer technikáival valójában a domináns egyed három kiváltságát fogjuk tudni érvényesíteni kutyánk fölött:

  • „Ez az én helyem!" A privát területünk határát jelöljük ki, és tartjuk fent, vagyis a kutyánk nem mászhat például az ágyunkra, nem mehet be a hűtőbe.
  • „Ez az én dolgom!" Az előjogainkat biztosítjuk, vagyis a kutya nem szólhat bele, ha kaszáljuk a füvet vagy elmegyünk dolgozni.
  • „Én mondom meg, hogyan!" A közös akciókat mindig nekünk kell irányítanunk, vagyis nem hagyjuk, hogy a játék vagy más közös tevékenység során a kutya irányítson.
  • Korom Gábor szerint e technikák révén a kutya ösztönnyelvén, természetes kommunikációjára építve fejezzük ki vezető szerepünket. A kutya igényli is ezt: biztonságban fogja érezni magát, ha következetes dominanciát érez a részünkről. - A kutya beköltözött az ember által létrehozott környezetbe. Én átlátom ezt intellektussal, ő nem. Ezért nekem kell tudnom kormányozni őt. A kutyám nem zaklathatja a gyerekeket, nem döntheti fel a kerékpárosokat, nem mehet neki más kutyáknak.

    Látszólag ez azt jelenti, hogy a gazdának fenn kell tartania a falkavezéri szerepet. Mégsem egészen így van. Korom Gábor nem a vadonbeli falkavezéri szerepről beszél:

    Az ember nem a vadonban él, hanem a családja körében. A falkát a vér kötötte össze és az ösztön szabályozta. A kutya az emberi családba nem a vér által kerül be és ezt a közösséget nem az ösztön vezérli. Nem falkavezérként viselkedünk, otthon nem a falka könyörtelen viszonyai uralkodnak. A Tükör módszer ajánlása így szól: éljünk családban, de a családban is vannak szabályok, amiket nem lehet átlépni!


    A kutya tud és szeret az emberi családban élni, de csak akkor, ha mi meg tudjuk húzni a határt, amit nem léphet át. Ha átlépi, abból nem lesz tekintély. Leginkább úgy viselkedjünk a kutyával, mint egy következetes és tekintélyes apa a gyerekkel! A kutya a természetből érkezett hozzánk és még ma is beszéli a természet nyelvét. Az ember sajnos egyre kevésbé érti és beszéli ezt a nyelvet, de ez a tudás valahol mélyen ott van bennünk. Ez a tudás a pásztor tudása, és ezt igyekszünk előhívni.

    Szerencsére a kutya könnyen tanul szabályokat. Ha következetesek vagyunk, akár egy 6 hetes tanfolyam során megváltoztathatjuk kapcsolatunkat kutyánkkal.

    Ebathlon kutyás játék a Népszigeten. Foto: Krisz-foto.com

    Ebathlon kutyás játék a Népszigeten. Foto: Krisz-foto.com

     

    Vadászni érdekesebb volt, mint társnak lenni


    Sokszor hisszük, hogy a fizikai fárasztás a legfontosabb a kutya számára. A loholásból hazatérve aztán csodálkozunk, hogy a fáradt kutya tíz perc múlva felpattan, és indulásra kész, mondja a kutyaszakértő. A városi kutyákat társnak tartjuk, pusztán ennyi pedig nem veszi igénybe képességeiket. A Tükör módszer a fizikai fárasztás helyett inkább az ösztönenergiák levezetését ajánlja, vagyis azt, hogy mentálisan foglaljuk le a kutyát.

    A motivált, éhes farkasok a vadászaton nem fejetlenül rohangálnak, hanem a falkavezér irányításával, kifinomult együttműködésben ejtik el a zsákmányt. A kutyának éppen ilyen gyakorlásra van szüksége, amely ezt a magas szintű együttműködést valósítja meg. Egy jó életmód-tevékenységben a kutya nagyon motivált, nagyon akarja, várja, hogy dolgozhasson, azaz "éhes", mint a farkas a vadászat során, de mindezt a gazda nagyon erős kontrollja alatt teszi! Minél inkább megterheljük a kutya gondolkodását, annál jobban levezethető az energiája. Akár már napi 5-10 percnyi magas ösztönszinten végrehajtott munka is kielégítheti a kutya igényeit, és intenzívebben igénybe veszi az állatot, mint egy órás loholás - mondja Korom Gábor.

    Korom Gábor előadása a TED-en (2011)


    Zsákmányt azért nem kell üldöznünk vele, hanem séta közben adjunk összetett feladatokat a kutyánknak, például három labdát mindig a megfelelő sorrendben hozassunk vissza vele. A célra kiválóak a népszerű kutyás sportok is, mint a terelés, az agility, az őrző-védő sport, a frizbi. Számos magatartási problémát megelőzünk azzal, ha a kutyánk nem unatkozik.

     

    A tükörbe nézés mellékhatásai. Forduljon kutyájához!


    Minderre persze a gazdát és a kutyát is fel kell készíteni. Az engedetlenséget, a többi kutyával való agresszív viselkedést és a rossz kutyaszokásokat csoportos foglalkozásokon korrigálják. Az órákon a kutyák szabadon, póráz nélkül vannak, a nehéz esetekkel pedig speciálisan felkészült terapeuta és viselkedésterápiás kutya foglalkozik, utóbbi ugyanis jó hatással lehet a problémás viselkedésű páciensre.

    A Tükör módszer bármilyen korú kutyákkal alkalmazható. Minél fiatalabb egy kutya, annál könnyebben lehet a rossz viselkedést módosítani, de Korom Gábor szerint érezhető javulás minden életkorban, még a 10 év fölötti kutyáknál is elérhető. A módszert Budapesten és a nagyobb városokban, Szegeden, Győrben, Sopronban, Pécsett, Debrecenben, Székesfehérváron, Zalaegerszegen, Szombathelyen már több kutyaiskola alkalmazza.

    A Tükör Bemutatócsoport előadása (2013)


    A tanfolyam mellékhatása, hogy a gazda nemcsak a kutyáról fog tanulni. A kutya-ember kapcsolat mély tükör, és beletekintve az ember maga is fejlődik, miközben a kutyára figyel. Korom Gáborral, és némi optimizmussal szólva, a kutya nem más, mint meghívó arra, hogy jobb emberré váljunk.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!