Állatszépségverseny

2014.04.06. 22:16

Szépen elzárja a csapot, de birkák nem lennénk, ahol ő terel

Aminah, a svájci fehér juhászkutya videói hódítanak a Youtube-on. Földi Zsuzsanna, Aminah gazdája, megvallja, hogy kicsit hasonlítanak egymásra.

Panek Sándor

Próbáljuk meg egyszer rávenni kutyánkat, hogy hátrafelé haladva másszon fel a szegedi múzeum mészkőlépcsőin. Vagy otthon nyissa ki a kutyajátékokat rejtő fiókot, hozza elő a játékot, és térjen vissza becsukni a fiókot. Vagy zipzárazza ki sporttáskánkat, tegye bele játékait, és húzza is vissza a zipzárat. Ezek nem cirkuszi mutatványok: a kutyaiskolákban vagy otthon jópár trükkre meg lehet tanítani a kutyát, és a legjobb, hogy a tanulás neki is kedvtelés lesz.

A szegedi Földi Zsuzsanna és Aminah videóit 36 ezer felhasználó nézte már meg, amióta Zsuzsi Youtube-csatornát nyitott a svájci fehér juhászkutya tanításáról készített felvételeinek. A filmek minden percéről látszik, hogy Aminah élvezi a trükköket; arcán nevető kifejezés csalhatatlan jele a jó játéknak. Az ember még arra is fogadna, hogy Aminah-nak humorérzéke van.

Figyeljék Aminah nevetését!

Aminah élőben is sugárzóan karakteres kutya. Éles fülű, éles tekintetű, okos pillantású, a figyelme szinte tapogat. Lenyűgözően elegáns és erőteljes egyszerre. Zsuzsi szerint eléggé pörgős, domináns kutya, aki „folyton pitbullkodik", de a kifejezés is jelzi, hogy annyira azért nem komoly a dolog. És Zsuzsi hozzáteszi, hogy különben a pitbull meg nem szokott "pitbullkodni" = ne tápláljunk előítéleteket.

Zsuzsi nem részletezi, de könnyű elhinni, hogy a kölyökkorból kinövő kutyával komoly küzdelme volt az irányításért. Kezdetben csak egy szép és okos kutyát akart, akit szabadon tartva is megtaníthat a társas szabályokra. Aminah a Dashing Dawn kennelből való, tenyésztője kikötése volt, hogy kutyaoviba, majd kutyaiskolába kell járnia. A Szegedi Kutya Klubba jártak, majd még számos szemináriumra, utóképzésre is. A kutyaklubban ismerték meg a magyar fejlesztésű Tükör kutyanevelési módszert, amely Zsuzsi és Aminah számára tanulási, irányítási technikákat, és ennél is többet nyújtott.

Aminah és Földi Zsuzsi

Jó móka volt! Aminah és Zsuzsi. Fotó: DashingDawn.hu
Földi Zsuzsi egyetért a módszer lényegével, hogy ami a kutyában hiba, azt a gazdának kell felismernie. A kutya tükröt tart elénk, és megmutatja, milyen gazdák vagyunk. Aminah is így tett.Időnként nagy kihívás volt a kutya szabályszegésein felülkerekedni. Zsuzsi tapasztalatból javasolja, hogy legelőször biztosítsuk az irányítást és alakítsunk ki megfelelő kapcsolatot a kutyánkkal:

Vannak kutyagazdák, akiknek eleve erős a kisugárzása, és ezért a kutya nem packázik velük. Ők a szerencsésebbek. A kutyánk éppúgy megpróbálja tágítani a határait, mint a gyerek. Ha a kutyát hagyjuk, akkor a fejünkre nő, és csak akkor engedelmeskedik, amikor nincs érdekesebb esemény a láthatáron. A fontos pillanatban határozottságot és következetességet kell mutatnunk vele szemben, még akkor is, ha legszívesebben dédelgetnénk. A kutyának is jobb és biztonságosabb így.

Aminah, mint a kutyák általában, gyorsan megtanulta a szabályokat. Zsuzsiék kertes házban élnek, és közel van a mező is, így a kutya mozgásigényével nincs gond. A ház földszintjére be szabad járnia, de ehhez sáros időben alapos lábmosáson kell átesnie, amire már ő is készül. Aminah a család tagja, a mindennapi élet szereplője.

Aminah és a tulipánok

Trikolor. Aminah és a tulipánok. Fotó: DashingDawn.hu
Aminah eléggé aktív kutya. Napi másfél órát töltenek sétával, ami egyben edzés is. A tanulás viszont naponta csak kétszer 10 perc; ezek az alkalmak szolgálnak a trükkök begyakorlására is.

A legnehezebb trükknek, ha mi kutyák lennénk, azt tartanánk, amikor Aminah virslit egyensúlyoz az orra hegyén. Zsuzsi viszont csak nevet, hogy ez nem olyan nagy dolog, mert Aminah tudja, úgyis megkapja a végén az ennivalót. Nehéz volt viszont a sétálós és a hátsó lábas sántikálós trükk. Érdemes megnézni őket!

A fiók nyitás-zárás, a táska kinyitása-visszazárása és még sok Aminah-trükk...

Obedience edzés Aminah-val

Obedience edzés Aminah-val. Fotó: DashingDawn.hu Minden feladat alapja a klikker. Egyszerű eszköz, annyit tud, hogy egy billentyű lenyomására rövid, klikkelő hangot ad. E hanggal a kutya idővel összeköti az érkező jutalomfalatot, és a kattintást igyekszik majd kiváltani azzal, hogy teljesíti a feladatot.

Zsuzsi a kutya megfelelő életmódjához igyekezett megtalálni az Aminah-nak megfelelő sportot. A terelést kedvelték meg leginkább, Aminah ebből vizsgát is tett. Zsuzsi szerint Aminah lelkesen, de túlságosan közelről és hevesen terel. Ami azt jelenti, hogy nem lennénk birkák Aminah mellett. A versenyen azonban sokat tapasztalt birkák vannak, ha nem is élvezik annyira, mint a juhászkutya.

Egy kicsit én is ilyen vagyok, mint Aminah, vallja meg Zsuzsi, ami nem megy rendesen, azt nagyon akarom, hogy sikerüljön.

Jelenleg egy országos " target=_blank>obedience (kutyaengedelmességi) versenyre is készülnek. Zsuzsi szeretné elérni e kutyasport 3. fokozatát, amivel Magyarországon ma csak egy kutyás rendelkezik.

Alakzat. Aminah terel a porteleki terelőtáborban.

Futás. Aminah terel a porteleki terelőtáborban. Fotó: DashingDawn.hu


Hogy életcélja-e vagy hobbi a kutyatartás? Inkább hobbi, mondja. Szívesen megélne ebből, de itthon nem lehet. Jelenleg habilitációs kutyakiképző OKJ-tanfolyamot végez. A kutyák, amelyeket majd képez, terápiás célokra, gyerekek fejlesztésére, idősek foglalkoztatására lesznek alkalmasak.

Zsuzsi és Aminah első videója
Végül pedig: miért foglalkozik ennyit Aminah-val? Erre egyszerű választ ad, és nem is keresi tovább a szavakat: - Mert szeretem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!