Délmagyarország 110 - Közös a történetünk!

2020.02.15. 09:15

Régen nagy felhajtás övezte a Pedagógus női egyéni kézigránát távdobás versenyt – annó 1978

Újragondolt Annó rovatunkban ma Somogyi Károlyné fotóját tesszük közzé a szegedi pedagógusképző főiskola országos honvédelmi versenyéről.

Munkatársunktól

Annó 1978: Az MHSZ 30 éves évfordulós ünnepsége Szegeden.

Fotó: Somogyi Károlyné

 

A fotón pacifista unalom honol, pedig a nézőtéren már ott van a női egyéni kézigránát távdobás sportág későbbi győztese! A Juhász Gyula Tanárképző Főiskola dísztermében vagyunk, ahol dr. Moholi Károly főigazgató ünnepélyesen .

A kétnapos eseményre 20 pedagógusképző intézmény 280 hallgatója jött el Szegedre. A sportágak között volt még a légpuskás párbajlövészet, a kispuska lövészet és az akadályfutás. A SZEOL-pályán megrendezett versenyen hét-hét fős fiú-, illetve leánycsapatok vetélkedtek az MHSZ főtitkára által felajánlott vándorserlegért. Az értékes tárgy alighanem látszik is Somogyi Károlyné fotóján.

Annó 1978: Az MHSZ országos honvédelmi sportverseny megnyitója a tanárképző főiskolán.
Fotó: Somogyi Károlyné. Partnerünk a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye. Azonosító: mfmSK01

Az ünnepségen jelen volt Bódi János ezredes, az MHSZ főtitkárhelyettese és Mihalik Ferenc, az MHSZ Csongrád megyei titkára. A Magyar Honvédelmi Szövetség képünk idején, 1978-ban volt 30 éves. Ekkorra már katonai szabadidős és sportszervezetté szelídült. 1948-ban azonban Magyar Szabadságharcos Szövetség néven félkatonai kommunista munkásagitációs csoportként jött létre, aligha a sport kedvéért.

Ahogy a korabeli Délmagyarország fogalmaz, 1978-ra az MHSZ már „a fiatalok hazafias, internacionalista, honvédelmi nevelésében, a sportéletben, a katonai elő- és utóképzésben” töltött be szerepet.

Tény azonban, hogy a szervezetre több sportegyesületet is támaszkodott. Szegeden például nem alakulhatott volna meg 1988-ban a jégkorong egyesület, ha az MHSZ nem támogatja (a városi tanács ellenében is).

Női egyéni:

Kézigránát távdobás: 1. Kárpáti Ágnes (Nyíregyháza), 2. Benke Magdolna (bajai Tanárképző Főiskola). 3. Walz Mária (Pécsi Tanárképző Főiskola).

Kispuska lövészet: 1. Gaál Klára (Pollack Mihály Műszaki Főiskola), 2. Domonkos Márta (Pécsi Tanárképző Főiskola), 3. Sike Sándorné ÍHo Si Minh Tanárképző Főiskola).

Férfi egyéni:

Kézigránát távdobás: 1. Gulácsi Péter (Juhász Gyula Tanárképző Főiskola), 2. Hercku János (Bessenyei György Tanárképző Főiskola). 3. Bártfai István (Ho Si Minh Tanárképző Főiskola).

Kispuska lövészet: 1. Faragó Kálmán (Juhász Gyula Tanárképző), 2. Mórócz József (pécsi tanárképző), 3. Nagy Miklós (Bessenyei György Tanárképző Főiskola).

Csapatverseny: Légpuskás párbajlövészet: 1. Győri Tanítóképző Főiskola. 2. Comenius Tanárképző Főiskola, 3. Budapesti Tanítóképző Főiskola.

Kispuska lövészet (férfi): 1. Pollack Mihály Műszaki Főiskola, 2. Pécsi Tanárképző Főiskola, 3. Győri Tanítóképző.

Akadályváltó (férfi): 1. Bessenyei György Tanárképző Főiskola, 2. Győri Tanítóképző Főiskola, 3. Szombathelyi Tanárképző Főiskola.

Kispuskalövészet: (női): 1. Pollack Mihály Műszaki Főiskola, 2. Pécsi Tanárképző Főiskola, 3. Szombathelyi Tanárképző Főiskola. Akadályváltó (női): 1. Győri Tanítóképző Főiskola, 2. Jászberényi Tanítóképző Főiskola, 3. Bessenyei György Tanárképző Főiskola.

Az intézmények közötti pontversenyek alapján 1. Győri Tanítóképző Főiskola, 2. Pécsi Tanárképző Főiskola, 3. Bessenyei György Tanárképző Főiskola, 4. Pollack Mihály Műszaki Főiskola. 5. Szombathelyi Tanárképző Fő. iskola, 6. Juhász Gyula Tanárképző Főiskola.

Újraindult Annó rovatunk

A Móra Ferenc Múzeummal együttműködésben, a Délmagyarország egykori fotóriportereinek munkáiból újra elindítottuk Annó rovatunkat.

- Sorozatunkban régi fotókat próbálunk beazonosítani. Harminc-negyven-ötven év távlatában azonban fenn kell tartanunk a tévedés jogát. Ha Ön felismeri a fotón szereplőket, helyszíneket, örömmel várjuk észrevételét az online[kukac]delmagyar[pont]hu címen!

- Önnek is vannak régi fotói közösségi, családi eseményekről, amelyeket megosztana olvasóinkkal az Annó rovatban? Írjon nekünk!

- Az Annó oldalain megjelent fotók a Délmagyarország kiadó tulajdonát képezik. A fotókat a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye gondozza.

Nézzen be hozzánk, képek annó!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!