Délmagyarország 110 - Közös a történetünk!

2020.03.18. 17:30

Trabant a vizesárokban, annó 1991

Újragondolt Annó rovatunkban ma egy örökbecsű pöfögőt láthatnak Gyenes Kálmán fotóján. Kár, hogy az árokban.

Munkatársunktól

Trabant az árokban 1991-ben.

Fotó: Gyenes Kálmán. Azonosító: mfmGyK32

Személyi sérülés szerencsére nem történt, derült ki a fotóhoz tartozó rendőrségi közleményből.

De Trabanttal az árokba hajtani azért nem lehetett biztonságos. A Gyenes Kálmán képén látható autó éppen csak megkóstolta a vizesárkot, de a karosszéria állapotából látszik: egy ütközéstől ripityára tört volna.

Trabant az árokban 1991-ben.

Fotó: Gyenes Kálmán. Partnerünk a Móra Ferenc Múzeum Helytörténeti gyűjteménye. Azonosító: mfmGyK32A balesete akár jelképes is lehet, mivel éppen ebben akkoriban történt, hogy 1991. április 30-án az utolsó darab Trabant is elhagyta a szerelőszalagot a zwickaui üzemben, és tovább már nem is gyártották.

A magyar utakon a folyamatos tulajdonban lévő Trabantokat 2020. december 30-ig kell leselejtezni vagy katalizátorral felszerelni, így akár még ma is találkozhatunk ezzel a pöfögő dologgal. Tíz évvel ezelőtt még mintegy 100 ezer Trabant, Barkas és Wartburg közlekedett Magyarországon. Ha azonban valaki értékesíteni próbálta őket, a vevő nem járt túl jól. A kétütemű autónak azontúl teljesítenie kellett a szénhidrogén kibocsátási határértéket, különben az autót nem engedték vissza a forgalomba.

De mindegy is volt: időközben a Nyugat-Európában kiselejtezett használtautók leváltották őket az utakról.

Trabant az árokban 1991-ben.
Fotó: Gyenes Kálmán. Azonosító: mfmGyK32
Trabant az árokban 1991-ben.
Fotó: Gyenes Kálmán. Azonosító: mfmGyK32

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!