Délmagyarország 110 - Közös a történetünk!

2020.04.21. 17:30

Lenin magánya, avagy légifotó a Rákóczi térről annó 1968

Újragondolt Annó rovatunkban ma Enyedi Zoltán 1968-ban készült légifotóját láthatják: Lenin még él, az olajos irodaház még sehol.

Munkatársunktól

A szegedi Rákóczi tér 1968-ban.

Fotó: Enyedi Zoltán. Partnerünk a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye. Azonosító: mfmEZ53

Enyedi Zoltán fotója 1968-ban készült a szegedi Rákóczi tér fölött. A tér fehérségében látszik a kétszeres életnagyságú, magányos Lenin szobor, amit 1990 tavaszán szállítottak el. A Rákóczi téren az 1940-es években a még a tűzoltó laktanya előtt gyomos puszta volt, ahol 1942-től a háborús gazdálkodás keretében burgonyát termesztettek. Korábban ide tervezték Szeged fedett uszodáját, de semmi nem lett belőle.

A szegedi Rákóczi tér 1968-ban.
Fotó: Enyedi Zoltán. Partnerünk a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye. Azonosító: mfmEZ53

Az akkori megyei tanács épülete még új volt, 1961-ben épült, és kimondottan modernnek számított.

Nem volt viszont még meg Szeged egyik leginkább városidegen épülete, az olajos irodaház, amely csak 1971-ben készült el. Ezt az épületet szintén a modernség szellemében tervezték, azzal a megfontolással, hogy az 1963-ban lebontott püspökbazári sor helyén épült lapos áruház mellé kell egy magas tömeg. A projekt egyetlen városképi pozitívuma az lett, hogy nem az eredeti terv szerinti, még magasabb épület készült el.

Ha jól megnézzük, a Centrum gödör régi épületei is állnak még, csak az 1970-es években kezdődött lebontásuk, azzal a tervvel, hogy az 1980-as években mélygarázs és emeletes lakóház épül a helyükön.

Újraindult Annó rovatunk

A Móra Ferenc Múzeummal együttműködésben, a Délmagyarország egykori fotóriportereinek munkáiból újra elindítottuk Annó rovatunkat.

- Sorozatunkban régi fotókat próbálunk beazonosítani. Harminc-negyven-ötven év távlatában azonban fenn kell tartanunk a tévedés jogát. Ha Ön felismeri a fotón szereplőket, helyszíneket, örömmel várjuk észrevételét az online[kukac]delmagyar.hu címen!

- Önnek is vannak régi fotói közösségi, családi eseményekről, amelyeket megosztana olvasóinkkal az Annó rovatban? Írjon nekünk!

- Az Annó oldalain megjelent fotók a Délmagyarország kiadó tulajdonát képezik. A fotókat a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye gondozza.

Nézzen be hozzánk, képek annó!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!