Délmagyarország 110

2020.10.23. 17:30

Csapat születik: korcsolyaélezéssel pótolták a bevételeket – Fotók annó 1991

Gyenes Kálmán fotóriporter többször is megtalálta a pakkot a jégkorongmeccsen, ahol a szegediek 1991-ben elverték a pesti Hunyadi SE csapatát.

Munkatársunktól

Másodosztályú mérkőzés Szegeden: Szegedi Jégkorong SC— Hunyadi SE 9-2

Fotó: Gyenes Kálmán. Azonosító: mfmGyK07

1991 januárjában a másodosztályban játszó Szegedi Jégkorong SC 9-2-re lemosta a pályáról a budapesti Hunyadi SE csapatát. A meccs hőse, Pápai Miklós 6 gólt ütött. Gyenes Kálmán fotóriporterünk a helyszínen volt, s alighanem egyetértene velünk, hogy nem könnyű a gólba tartó pakkot fotón elkapni. Ennek ellenére képein több helyen is látszik a helyzet.

Szeged, műjégpálya, 5 00 néző. Vezette: Véber, Németh.

Szeged: Bóna, Csik — Ilyés, Szekeres, KALOCSA 3, Gubicz, PÁPAI 6, Forgács, Személy. Fekete, Hajdú A., László, Hajdú L., Tombácz, Berta. Szalontai. Edző Rigó Lehel

 

Az újság hétfői tudósítása Pápaival kiemelten foglalkozitt, nem véletlenül. A szegedi csapat már az előző, budapesti meccsen is 4-3-ra nyert; Pápai akkor 3 gólt ütött.

A csatár 1991-ben frissen érkezett Szegedre a bajnok Jászberény (korábban pedig az Újpest) csapatától és még két évig a másodosztályból is válogatott maradt. A Délmagyarország nem sokkal a Hunyadi elleni meccs előtt, január 4-én készített interjút vele, amiből kiderült, a profi jégkorong akkor még nem nyújtott megélhetést Magyarországon.

Pápai Miklós jégkorongozó a szegedi pályán (1991 január)
Fotó: Gyenes Kálmán. Azonosító: mfmGyK07

A fotókon látszik, hogy az 1986-ban átadott szegedi műjégpálya ekkor még fedetlen.

És a szegedi jégkorongcsapat is csak negyedik éve létezett még 1991-ben.

Alakulását a Délmagyarországban Süli József kollégánk támogató figyelemmel követte. 1988 februárjában emlékezetes cikket írt a nem sokkal korábban önszerveződő módon, Bánáti Antal vezetésével létrejött az egyesületről. A cikk szerint a csapat társadalmi munkában készítette a kapukat és az egyesületi kassza gyarapítására korcsolyaélezési szolgáltatást nyitottak a pályán. Bánáti a budapesti Építők jégkorongcsapatban eltöltött 8 év után jött Szegedre. Ahogyan Süli József írta, a csapat edzője, játékosa, szakosztály-vezetője – röviden pedig a hoki megszállottja volt.

- Edzőtársammal, György Józseffel társadalmi munkában végzünk mindent. Hajlandóak vagyunk az áldozatokra is, cserébe mindössze azt várjuk, hogy hagyjanak bennünket „élni” – nyilatkozta Bánáti Antal. Utóbbi mondata a városi tanács ifjúsági és sportosztályának szólt, amely a jégpálya szabadidősport funkcióját féltette a csapattól. Az osztályvezető válaszolt is a jégkorongozókat bemutató cikkre.

A szegedi jégkorong szervezését idővel az egykori játékos Pápai Miklós vette át, akinek vezetésével hokisulira alapozva épül a csapat.

Újraindult Annó rovatunk

A Móra Ferenc Múzeummal együttműködésben, a Délmagyarország egykori fotóriportereinek munkáiból újra elindítottuk Annó rovatunkat.

- Sorozatunkban régi fotókat próbálunk beazonosítani. Harminc-negyven-ötven év távlatában azonban fenn kell tartanunk a tévedés jogát. Ha Ön felismeri a fotón szereplőket, helyszíneket, örömmel várjuk észrevételét az online[kukac]delmagyar.hu címen!

- Önnek is vannak régi fotói közösségi, családi eseményekről, amelyeket megosztana olvasóinkkal az Annó rovatban? Írjon nekünk!

- Az Annó oldalain megjelent fotók a Délmagyarország kiadó tulajdonát képezik. A fotókat a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye gondozza.

Nézzen be hozzánk, képek annó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!