Délmagyarország annó

2021.02.18. 16:10

Régi farsangok nyomában – Pofonok nélkül nincs szezon

Idén úgysem farsangolunk, megidéztük hát rég múlt idők szezonjait lapunk archív számaiból. Az első évtizedekben olyan farsangi szezonról is megemlékeztünk, amikor 250 bált is rendeztek Szegeden és környékén. A tanyavilágba volt, hogy 105 egyenruhás utazott ki fenntartani a rendet, de megírtuk: a városban sincs farsang pofonok nélkül.

Farkas Judit

Farsangi csoportkép bohóccal 1935-ből. A harmincas években volt, hogy 250 bált, mulatságot is tartottak egy farsangi szezon alatt Szegeden és környékén. Illusztráció: Fortepan / Balassa Péter

Forrás: Fortepan

Fotó: Balassa Péter

A magyarok farsangja „nem az az álarcos bál, ami gyöngéd” – az idézetet a Délmagyarország 1911. február 12-ei lapszámában találtuk. A szerző arról értekezett, hogy mivel vitézi népség, harcias nemzet voltunk, „a mulatozásban a teljes fékevesztettség […] vagy a komoly, bizonyos méltóságteljes vonás jellemzi a magyart”.

Két év múlva azon kesergett lapunk újságírója, hogy Szegeden a farsang „egy hosszú böjt volt”, a város szegény és nyomorgó. A bálokon jóval kevesebben jelentek meg, divatba jöttek a vacsorával egybekötött házi mulatságok. Báli ruhának jó volt a tavalyi is, a szezon legdivatosabb tánca a boszton volt.

„Egyik-másik bálnál oly szigorú volt a rendezőség […] a táncosok megválogatásában, hogy valóságos bizonyítványt kellett felmutatniok arról, hogy társadalmi állásuk és jövedelmük partiképessé teszi őket.”

Talán ez is hozzájárult a korabeli „házibulik” elterjedéséhez.

Bohócnak öltözött nő egy 1913-as farsangi mulatságról. Ebben az évben írtuk meg először, hogy kezdenek elterjedni a „házibulik”. Illusztráció forrása: Fortepan / Kurutz Márton

Bicskák és pofonok

Magyar László 1924. március 2-án írta meg: január 7-e óta 108 táncmulatság zajlott Szeged kül- és belterületén, és „a bicska is előkerült jó néhányszor”.

A hatvan városi bálból 22 volt „elit”, a többi 38 „kiskocsmai táncvigalom”, „[…] a mulatós kedv […] kivonult a külvárosi részekbe, de még inkább a tanyavilágba”, de azért a városban is volt néhány táncestély, amelyen „folyt a pezsgő, húzta a cigány, röpködtek a százezresek, mint a záporeső. […] Igen, igen, pofon is csattant el néhány.

Pofon nélkül nem is lenne farsang a farsang.”

Görbe éj a Hungáriában

Minden egyesület, szakma, alapítvány igyekezett megrendezni a maga farsangi bálját.

Kiemelkedő esemény volt sok éven át az újságírók „görbe éjszakája” is. 1935. március 6-ai tudósításunkból kiderült, hogy a Hungária pazarul kivilágított épületét „tündérpalotává varázsolta” a rendezőség.

Külön kis rádió-adóállomás közvetítette a termekbe a „helyszíni híreket”, volt táncverseny, farsangtemetés, „több ezer farsangi móka”. Lapunk munkatársa, Vér György volt a konferanszié. A hajnali órákban „hólabda-, konfetticsata dúlt a bárokban”.

Csoportkép egy 1930-as bálról. A harmincas években volt, hogy 250 bált, mulatságot is tartottak egy farsangi szezon alatt Szegeden és környékén. Illusztráció: Fortepan / Székelyi Péter

1938-ban rekordot döntött a rendezvények száma. A 250 bálból 156-ot a városban, 94-et a tanyákon tartottak – a pletykarovat tanúsága szerint egy csinos lány kettő kivételével minden városi bálon megjelent.

A legmozgalmasabb februári vasárnapon 16 bál volt a tanyavilágban, 105 rendőr utazott ki a rend fenntartására.

A következő évben arról is szó esett, hogy a házi mulatságok elvonják a közönséget a báloktól. A bálozás márpedig „emberbaráti kötelesség, mert egy-két jó hangulatban eltöltött báli éjszakával elősegítjük néhány többgyermekes, nyomorgó család megmentését”.

Farsangi csoportkép bohóccal 1935-ből. A harmincas években volt, hogy 250 bált, mulatságot is tartottak egy farsangi szezon alatt Szegeden és környékén. Illusztráció: Fortepan / Balassa Péter

Háborús farsang

Előző évben még „szólt a nóta, folyt az ital, s jó Carnevál herceg mintha tudomást sem vett volna arról, hogy mi történik a világban”, de 1943-ban már nem tartották meg a farsangi bálokat. Vagy csak „némán”: az emberek eljuttatták a rendezőséghez a belépők árát, az így befolyt összegeket jótékony célra ajánlották fel. Húshagyókedd estéjén az alsóvárosi templom harangja ijesztette meg 11 órakor a sötétben hazafelé botorkáló részegeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!