Belle Ferenc a zeneiskolát is igazgatta

2021.03.03. 16:00

Szeged első koncertmestere Gregor József apósa volt

Első világháborús leveleket dolgozott fel az Újságmúzeum, amelyből egy köztiszteletben álló szegedi család története bontakozott ki. A két zenész fiú közül egyik a fronton lelte halálát, a másik Szeged első koncertmestere, hegedűművész lett. Az ő lányát vette feleségül a neves operaénekes, Gregor József.

Farkas Judit

Belle Ferenc és testvére, Géza ígéretes zenei pálya elé néztek.

Ha kimondjuk Gregor József ne­­vét, mindenki tudja, kiről van szó, Belle Ferenc viszont főként a komolyzene kedvelői előtt is­­mert. Szeged első koncertmestere a híres operaénekes apósa volt. A közelmúltban számolt be Sal Endre a Mandineren: 50 első világháborús levelet vásárolt az Újságmúzeum, a sorokból egy köztiszteletben álló szegedi család háborús éveibe, tragédiájába nyerhettünk bepillantást. A leveleket az apa, Belle Fe­renc írta két fiá­­nak. Géza és Ferenc a frontra került: Géza, aki orvosként szolgált, elesett a háborúban, Ferencből elismert hegedűművész vált.

Belle Ferenc testvére nem tért vissza

Belle Ferenc és felesége a helyi leányiskola megbecsült tanárai voltak, mindkét fiuk nagy tehetséget mutatott a zenében.

Géza gordonkázott, Ferenc he­gedült a szegedi zeneiskolában, később Géza orvosi, Ferenc jogi tanulmányai mellett a fővárosi zeneakadémiára is beiratkozott.

A Délmagyarország 1914. május 19-i számában Belle Géza zeneakadémiai fellépéséről olvashatunk, aki „az idén másodízben nyerte el a Popper ösztöndíjat, és a vizsgálati hangversenyen produkált játékáról a legtöbb fővárosi lap a legszebb elismeréssel nyilatkozik”. Arról is írt lapunk, hogy a következő évben testvérével, Ferenccel, Szegeden ad­­nak majd koncertet. Tudjuk, köz­­beszólt a háború. Sal Endre írásából az is kiderül: Gézát, aki az Isonzónál szolgált, front mögötti szolgálatra tervezték áthelyezni 1918-ban.

Az utolsó napját töltötte orvosként a fronton, amikor egy gránát végzett vele.

Földi maradványait csak 1926-ban sikerült hazaszállíttatni.

Belle Ferenc és testvére, Géza ígéretes zenei pálya elé néztek.

Hangversenymester

A szegedi Filharmónia megalakulására Nikolényi István 1972. május 18-i írásában tekintett vissza az akkor 81 éves Belle Ferencre lapunkban. A háborús években került Szegedre egy „lelkes zenebarát”, Kun Izidor, aki 1918-ban szűk körű értekezletet hívott össze a Kass szállóban. Ezen részt vett dr. Belle Ferenc hegedűművész is, Fichtner Sándor zeneszer­­ző és honvédkarmester ki­­jelentette: „ha az amatőr és hivatásos muzsikusok mellé állnak, garantálja a zenekar felállítását és a koncerteket”. A katonazenekar és a fiatal szegedi zenészek adták végül a Filharmónia muzsikusait. „Belle Ferenc dr., a kiváló hegedűtanár személyében szerencsésen megoldódott a hangversenymester kérdése”, a résztvevők honoráriumra nem tartottak igényt. Az első, 1919. január 23-i koncertet a Tisza Szálló hangversenytermében tartották.

Öt nappal korábban elkapkodták az összes jegyet.

Fia is neves zenész lett

Belle Ferenc később a szegedi zeneiskola igazgatója lett, 1977-ben hunyt el. Második feleségétől négy gyermeke, három lánya és egy fia született. Egyik lánya, Erzsébet ment feleségül Gregor Józsefhez. Ferenc fia is zenei pályára lépett, ne­­ves csellista vált belőle, az Észak-Német filharmonikusokkal a fél világot bejárta.

A leveleket eljuttatták hozzá, ahogy Gregor Bernadett színésznő, Gregor József lánya is az Újságmúzeum jóvoltából ismerhette meg a családtörténet első világháborús szomorú epizódját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!