Bor tér Szeged

2015.09.13. 18:53

Őszi borünnep a Dóm téren

A századforduló kávéházainak társasági életét idéző fennkölt hangulat adja majd az idei Bor Tér különlegességét Németh István, a rendezvényt szervező Városkép és Piac Kft. igazgatója szerint. Az emelkedett hangulat adja a Bor Tér különlegességét.

Munkatársunktól

Németh István, a rendezvényt szervező Városkép és Piac Kft. igazgatója szerint. – A borfesztivál és a Bor Tér olyan nekem, mintha a gyermekeim volnának. Mindkettőt szeretem, de mások. A borfesztivál fergeteges mulatság, a Bor Tér kicsit emelkedettebb, beszélgetősebb borozgatásra ad lehetőséget – fogalmazott.


Hangsúlyozta azonban, hogy a fennköltebb alaphangulat mellett a vigasság sem marad majd el: az 5. őszi bormustra ugyanis szüreti felvonulással kezdődik szeptember 16-án. Táncosok, lovasok, zenészek, borlovagrendek és szekerek vonulnak majd a Széchenyi térről a Dóm térre, a szüreti mulatságok vidámságát csempészve a jelenlévők lelkébe.

 

Parádés megnyitóra és programokra számíthatnak a Bor Térre kilátogató borbarátok és vendégeik. Fotó: Karnok csaba

Parádés megnyitóra és programokra számíthatnak a Bor Térre kilátogató borbarátok és vendégeik. Fotó: Karnok Csaba


[namelink name="Németh István"] elárulta, az idei év különlegessége, hogy a borkultúra, az irodalom és a zeneművészet kart karba öltve emeli majd a rendezvény hangulatát. A Móra Ferenc Múzeum közreműködésével kiállított Karinthy Kávéházban a látogatók belekóstolhatnak majd az 1900-as évek elejének pezsgő kávéházi pillanataiba. Megtudhatják, hogy Karinthy nemcsak nyelvújító, de nyelvalkotó is volt, hogy a Krúdy-fröccs aránya 9:1, természetesen nem a víz javára, valamint zongoramuzsika mellett követhetnek végig beszélgetéseket korunk neves íróival és irodalomtörténészeivel.


– Hiszem és vallom, hogy a zene és a bor testvérek – mondta Németh István, ezért különösen örül annak, hogy idén először a Szegedi Szimfonikus Zenekar is közreműködik a rendezvényen, sőt a napi programok befejezéseként, minden éjfélkor a szimfonikusok rézfúvós kvartettje fújja majd a nyugovóra térés idejének dallamát, az Il Silenziót, a Dóm tér zenélő órája fölötti erkélyről.


Az igazgató közölte, a komolyzene mellett számos egyéb színvonalas zenei programmal is készülnek a Bor Tér két nagyszínpadán. Fellép majd többek között Malek Andrea és Bereczki Zoltán, az Útközband, a

Micheller Myrtill Swinguistique, a Coco Bongo és a Kravaiar. Sőt különleges meglepetésként szombaton Cseh Tamás-esttel tisztelegnek majd a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, énekes, színész, előadóművész emlékének.

 

Németh István: Egészségükre a Bor Téren! Fotó: Schmidt andrea

Németh István: Egészségükre a Bor Téren! Fotó: Schmidt Andrea


A rendezvény fináléjában, szeptember 20-án is igazi ínyencség várja a látogatókat: a Bor Tér ad otthont ugyanis a II. Hóra Kisebbségi Összművészeti Fesztiválnak. – Görög, román, szlovák és szerb kisebbségi együttesek és táncosok hoznak majd igazi vidámságot a térre – fogalmazott Németh István, aki elárulta, érdemes beruházni az idei emlékpoharakba is: a vásárlók ugyanis tombolaszelvényt kapnak, a nyertesek pedig a Szegedi Repülőnapok és Légiparádén a felhők fölé emelkedhetnek.

Németh István elmondta, hogy az időjárás miatt némi aggodalom töltötte el, de szerencsére az időjósok csodálatos indián nyarat ígérnek szeptember 16. és 20. között, így azt gondolja, minden adott lesz a kellemes szórakozáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!