Charlie angyalai

2010.05.17. 13:05

Vagyon - védelem

A tavaszi munkák közeledtével egyre több időt töltünk kint a szabadban, a hétvégi ingatlanokban, az üdülőkben pedig megjelennek újra a tulajdonosok. Előkerülnek a szerszámok, kisgépek, kikerülnek a kerti garnitúrák. Ezzel együtt számolni lehet a területeket járó „hívatlan vendégekkel" is - a tolvajokkal, a besurranókkal.

 

Vagyonvédelem: A betörők többsége oda hatol be, ahol nem látják nyomát rendszeres jelenlétnek, ahol gyenge biztonsági rendszert tapasztalnak, ahol házőrző kutya sem nehezíti ténykedésüket. Azaz, ahol kevés „munkával", rövid idő alatt haszonra tudnak szert tenni. 

Az elkövetők általában terepszemlét tartanak, felmérik a kinézett ingatlant és környékét, azaz akár találkozhatunk is velük birtokunk közelében. Amennyiben szokatlan mozgást észlelünk, idegen gépjárművel találkozunk, írjuk fel a rendszámát, és szükség esetén jelezzük a térség polgárőrének, körzeti megbízottjának. Arra sem árt odafigyelnünk, hogy nagyobb értékeket (pl. drága munkagépeket) csak addig hagyjunk terepen, míg a munkavégzéshez feltétlenül szükséges! Amennyiben már tudjuk, hogy hosszabb ideig nem fogunk kimenni a telekre, úgy célszerű e drágább gépeket vagy egyéb értékeket elhozni, biztonságosabb helyen tárolni.

Egy egyszerű lakatot leverni pillanatok kérdése. Ajánlatos biztonsági zárral felszerelni az ajtókat, de fokozottan ügyelni kell a többi nyílászáró (ablakok) biztonságos zárására is. A teljes körű védelem esetében a nyílászárók rácsszerkezettel szereltek, az ajtók fémből vagy keményfából készültek. A felszerelt zárszerkezet minimum 4 pontos zárást biztosít, továbbá a zárszerkezet fúrás-, a hengerzár törésbiztos.


***


A családon belüli erőszakról: A távoltartás intézményének 2009. október 1-jei bevezetése, illetve a közelmúltban bekövetkezett, a közvéleményt élénken foglalkoztató események (tényői gyilkosság, médiaszemélyiségek bántalmazási ügyei) miatt az utóbbi időben ismét középpontba került a családon belüli erőszak témája.

A családon belüli erőszak komplex társadalmi probléma, amelynek kezeléséhez újfajta, áldozatközpontú megközelítésre, a jogszabályok adta lehetőségeket kihasználva hatékony és eredményes fellépésre van szükség.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén a tavalyi évben 654 a családon belüli erőszakos jogsértés kategóriájába tartozó bűncselekmény került regisztrálásra, ami 39 %-os növekedést jelent az előző évhez viszonyítva (2008-ban 470, 2007-ben 207, 2006-ban 263 eset).

A konkrét eseteket vizsgálva megállapítható, hogy a családon belüli erőszak kapcsán az elszegényedés és a tartós munkanélküliség okozta feszültségek, valamint az ezekből fakadó alkoholizmus szerepel leggyakrabban kiváltó okként, de gyakoriak az elhúzódó családi konfliktusok is.

A cselekmények alanyi oldalát vizsgálva megállapítható, hogy a legtöbb jogsértés olyan személyek között (egy háztartásban élő illetve volt házastárs, élettárs sérelmére) valósult meg, akik egymással a legszorosabb kapcsolatban élnek illetve éltek. A bűncselekmények elkövetőinek 90 %-a férfi, 10 %-a nő volt, a családon belüli erőszakos cselekményeket tehát túlnyomórészt az erősebbik nem képviselői követik el. 2009-ben a leggyakoribb családon belüli jogsértés a testi sértés (143 eset), a lopás / betöréses lopás (137 eset), a zaklatás (80 eset), valamint a garázdaság, a rongálás, a kiskorú veszélyeztetése illetve a tartás elmulasztása volt.

A tényállás megállapítása általában nehéz feladat, amit a sértettek esetében a félelem, a fenyegetettség érzése, valamint a másokkal szembeni szégyenérzet, az emiatt jelentkező lelki problémák is bonyolítanak. Ezzel is összefügg, hogy a családon belüli erőszakkal kapcsolatos ügyekben nagy a látencia, sok esetre sohasem derül fény. Ha a sértettek mégis segítséget kérnek, általában azt várják az intézkedő rendőröktől, hogy környezetükből távolítsák el a bántalmazó felet, melyre adott esetben új lehetőséget jelent a rendőrség által legfeljebb 72 órára elrendelhető ideiglenes megelőző távoltartás intézménye. Az év végéig a CSMRFK illetékességi területén a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható ideiglenes megelőző távoltartásról szóló 2009. évi LXXII. törvény rendelkezései alapján összesen 32 esetben került sor ilyen határozat meghozatalára. Ezekben az esetekben a határozatot a rendőrség megküldte az illetékes helyi bíróság részére, amely indokolt esetben megelőző távoltartást rendelhet el - legfeljebb 30 napra. (Ha nincs szükség azonnali beavatkozásra, az áldozatok a rendőrség helyett közvetlenül a bírósághoz is fordulhatnak segítségért.)

A tapasztalatok szerint az érintettek egyre nagyobb része ismeri meg a jogszabályok adta lehetőségeket, és hozzátartozói erőszak esetén is segítséget mer kérni a hatóságoktól. Ebben szerepet játszik a rendőrség és az érintett intézmények, szervezetek hatékony tájékoztató, felvilágosító munkája és médiatevékenysége is, melynek eredményeképpen egyre többen felismerik, hogy a családon belüli erőszak, a bántalmazás nem megengedett, nem természetes, és nem csupán magánügy.

EGÉSZ ÉVBEN AZ ÖNÖK BIZTONSÁGA ÉRDEKÉBEN!
Rendőrségi segélyhívó: 107
Központi segélyhívó: 112
TELEFONTANÚ: 06/80/555-111

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!