Charlie angyalai

2012.03.22. 11:09

Zsebtolvajlások, alkalmi lopások…

A jó idő beköszöntével a megye területén megszaporodott az alkalmi illetőleg a zseblopások száma. Az ilyen jellegű bűncselekmények elkövetése szempontjából kiemelten veszélyes helynek számítanak a nagyobb üzlet- illetve bevásárlóközpontok, a különböző jellegű szórakozóhelyek, a tömegközlekedési eszközök, forgalmasabb közterületek.

Az időjárási frontok gyors váltakozása, a vásárlással járó figyelemkoncentráció, a szabadidőhöz kapcsolódó felszabadultabb magatartásformák a külső ingerekkel szemben figyelmetlenebbé tehetnek bennünket. A bűnelkövetőkkel szemben senki sincs biztonságban. Ezen személyek - sajnos a rendőrségi statisztikai adatok is ezt támasztják alá - gyakran találnak alkalmat jogsértő szándékuk megvalósítására.


A zsebesek általában nem alkalmaznak semmiféle erőszakot a kiszemelt dolog ellopása érdekében. Alkalmanként egyedül, többnyire azonban társakkal együtt, begyakorlott módszerekkel „dolgoznak". Nagyobb tömegben, tömegközlekedési eszközökre történő fel - illetve leszálláskor lökdösődni, tülekedni kezdenek, és a szoros érintkezést kihasználva próbálják elemelni a pénztárcákat, különböző értéktárgyakat. Mások kézben tartott tárgyak (bevásárló szatyor, újság) takarásában kutatnak értékeink után, vagy esetlegesen zsebmetszés módszerével próbálják eltulajdonítani a kiszemelt zsákmányt. A figyelemelterelés, és az ellopott értékek mentése szintén jellemző bűnelkövetői magatartás lehet.
Az alkalmi tolvajok a kínálkozó lehetőségeket igyekeznek kihasználni. Ilyen lehet a külső zsebben elhelyezett telefon, pénztárca; a hanyagul hátunkra vetett, esetlegesen nyitva hagyott táska; a szórakozóhelyen asztalon, széken hagyott kabát, táska, mobiltelefon stb.


Vagyontárgyainkra, iratainkra igyekezzünk minden helyzetben fokozottan ügyelni! A pénztárcát, iratot, telefont ellenőrizhető, biztonságos helyre tegyük. (pl. kabát belső zsebébe, olyan zárt táskába, melyet a kézre tudunk erősíteni, vagy ruházat alatt nyakba akasztott, illetve elől hordott táskába). Ha forgalmas helyen hosszabb időn keresztül gyanúsan viselkedő személyt látunk magunk mellett, tekintsük azt figyelmeztetésnek, és legyünk fokozottan óvatosak! Ne hagyjuk őrizetlenül a bevásárlókocsira helyezett táskánkat, kabátunkat, mert a vásárlás ideje alatt a tolvajok néhány másodperc alatt eltulajdoníthatják azokat. Hasonlóan járjunk el a szórakozóhelyeken is, hisz az ilyen jellegű bűncselekményeknél a tényleges kárérték mellett plusz kiadásként jelentkezhet az iratok beszerzésére fordított pénz és idő.

A gépjármű sem biztonságos tárolóhely. Semmilyen értéket, csomagot ne hagyjunk látható helyen, és lehetőleg megfelelően biztonságos, őrzött parkolót vegyünk igénybe. Bankkártyát vagy mobiltelefont eltulajdonítás esetén azonnal tiltassunk le, gépkocsi- vagy lakáskulcs ellopása esetén ajánlott a zárcsere!

Amennyiben mégis lopás áldozatává válnánk, haladéktalanul hívjuk a 107-es vagy a 112-es segélyhívót.

 

EGÉSZ ÉVBEN AZ ÖNÖK BIZTONSÁGA ÉRDEKÉBEN!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!