Csongrád és környéke

2019.08.21. 13:12

15 éves csongrádi fiú lett a világ Legjobb Ifjú Madárfotósa

Koncz-Bisztricz Tamásról legutóbb márciusban írtunk: akkor a Varázslatos Magyarország fotópályázaton nyert el három díjat. Most nemzetközi pályázaton díjazták.

Lapunkban is bemutattuk a 15 éves csongrádi természetfotóst, Koncz-Bisztricz Tamást: a fiatal fotósról részletesen olvashatnak korábbi cikkünkben. Márciusban adtuk hírül, hogy három díjat is elnyert a Varázslatos Magyarország fotópályázaton - most nemzetközi pályázaton díjazták, írja a Turista Magazin.


Az angliai Bird Photographer of the Year (BPOTY) pályázatának átadóján vehetett át első díjat, és nyerte el az Az Év Ifjú Madárfotósa címet Az élet bölcsője című drónfelvételéért. A győztes képen felül még két képe került be a legjobb 10 közé, és további két fotóját választották be ennek a kategóriának a „Shorlist" válogatásába - további képeket találnak a díjazott fotók közül, valamint a díjátadóról a Turista Magazin cikkében.

Koncz-Bisztricz Tamás: Az élet bölcsője - A Young Bird Photographer of the Year győztes fotója. Forrás: Turista Magazin

Koncz-Bisztricz Tamás: Az élet bölcsője – A Young Bird Photographer of the Year győztes fotója. Forrás: Turista Magazin

 

"A képen tőkés récék láthatók, ahogy egy a Tömörkény és Pálmonostora között megbúvó szikes tóban úszkálnak, fentről pedig a tükröződő égbolt és felhők mellett jól látszik, ahogy a kacsák felkavarják a tóban nemcsak az iszapot, hanem a jellegzetes színeket okozó rétegeket is, amelyek a vízbe kerülő szerves anyagok bomlása során keletkeznek. Tomi elmondta, hogy természetesen az ilyen érintetlen, elzárt területeken a drónnal ügyesen kell bánni, hiszen a fotós nem akarja megzavarni az ott lévő madarakat. Egyrészt egy olyan drónt használ, ami nem okoz riadalmat a madaraknál, hiszen a gép alakja, színe és hangja nem hasonlít egyik ragadozóra sem, másrészt, hogy a lehető legkisebb zajjal járjon a művelet, olyan repülési technikát alkalmaz, amelyet természetvédelmi őrök is használnak a madarak populációjának megfigyelésére és számlálására. És Daróczi Csaba természetfotós is ellátta sok hasznos tanáccsal Tomit a drónozással kapcsolatban, hiszen ő is előszeretettel készít fotókat a magasból. A módszer az, hogy lassan mozgatva a drónt, egész magasról kezd közelíteni a madarak felé"

- írja a Turista Magazin a győztes fotóról.


A versenynek voltak még magyar résztvevői, közülük a legjobb eredményt Tökölyi Csaba érte el, aki a Figyelem a részletekre kategóriában ezüst helyezést ért el kócsaglábas Köntös című képével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!