Csongrád és környéke

2007.01.15. 15:19

A vártnál több adó folyt be Csongrádon

Csongrádon tavaly több adót szedtek be a tervezettnél. Az év második felében viszont több vállalkozási igazolványt adtak vissza, mint amennyit kiváltottak. Ugyanakkor 1029 oldalt tesz ki a városi képviselő-testület munkája a jegyzőkönyvekben. A hivatal szempontjából is mozgalmas volt 2006.

Bálint Gyula György

A város jegyzője, Berkes István a minap beszámolt a városházi apparátus munkájáról. Mint elmondta, a két választás lebonyolítása mellett az önkormányzati képviselő-testület is sok feladat elé állította a hivatal dolgozóit. Egy adat: az ülésekről készült 2006-os jegyzőkönyv több, mint 1029 oldalt tesz ki.

A szociális ellátásokkal kapcsolatos teendők sokaságára utal az, hogy 2006-ban 170 millió forintot fizetett ki az önkormányzat, ennek csak egy része saját forrás. Megemelkedett a rendszeres szociális segély összege, s azok száma is, akik ebben részesülhettek. A munkanélküliek erre a támogatásra bizton számíthattak, de tavaly nemigen tudott a hivatal élni azzal a lehetőséggel, hogy a segélyezetteknek fölkínálja a rendszeres közcélú munkát. A jegyző abban bízik, hogy az újabb törvényi szabályozás révén idén többen juthatnak munkához Csongrádon is: a segélykeret egy részéből közcélú munkákat lehet majd finanszírozni. Ez a városüzemeltetés szervezőinek és a munkanélkülieknek egyaránt kedvezőbb lesz. Tavaly a korábbinál kevesebben, alig háromszázan kértek építési engedélyt Csongrádon, és a térség három községében. A Dob utcai társasház elkészülte ugyanakkor azt jelzi, hogy igény van a jobb minőségű lakásokra is. Bökény városrészben új építési telkeket alakítottak ki.

Csongrádon az adóbevételek a tervek szerint alakultak, illetve a vártnál kedvezőbben: az építményadóból például 41 milliós bevétele volt a városnak. Ez 186 százalékos teljesítés, mely sikeres adófelderítési munka eredménye: mivel sokan nem vallották be, és nem fizettek eddig, így többéves adóhátralék halmozódott fel. Gépjárműadóból – ennek kiszámítása is változik 2007-ben – 63,5 millió folyt be.

Tavaly tíz telektulajdonost szólítottak fel arra, hogy azonnal irtsa ki portáján a parlagfüvet. S ami még elgondolkodtató adat: Csongrádon egy év alatt kilencvenegy pár kötött házasságot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!