Csongrád és környéke

2007.01.19. 15:19

Idén nem osztanak csirkét Csongrádon

Nem helyezi helyi védelem alá építészeti értékeit Csongrád – döntött tegnapi ülésén a képviselő-testület. A városatyák arról is határoztak, hogy idén nem osztanak csirkét a szociálisan rászorulóknak, helyette inkább bővítik a támogatottak körét.

Bíró Dániel

Kilencvenöt perces szócséplés után sem tartotta indokoltnak az építmények helyi védelmét célzó rendeletalkotást a csongrádi képviselő-testület. Szeptemberben azért vette le napirendjéről a témát a grémium, hogy a döntést a következő testületre bízza, tegnap pedig azért, mert a többség szerint felesleges lett volna a tulajdonjogot korlátozó szabályozást életbe léptetni. A vita elején Tarr Ágnes arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzat nem köteles ilyen rendeletet alkotni.

Nagypál Sándor komolytalannak tartotta a rendelettervezetet.
Kijelentette: a listán szereplő közel 150 objektum felújításának városi támogatására éves szinten mindössze kétmillió forint jutna. Többen a lista bővítését szorgalmazták, Ternai László pedig azt, hogy a testület ne foglalkozzon a javaslattal. Fábián György szerint viszont szükség van az ügyben valamilyen szabályozásra, különben elveszhetnek Csongrád eddig fennmaradt építészeti értékei. A helyi városszépészeti bizottság nevében Tóth Béla szobrászművész a lista visszáságaira hívta föl figyelmet – ez is a bizonytalanságot növelte a képviselők körében, akik végül nem szavazták meg az előterjesztést.

Csongrád szociális szolgáltatás-tervezési koncepciója kapcsán Murányi László megjegyezte, hogy most először látja leírva azt, hogy a szellemi foglalkozásúak és pályakezdők elhelyezkedése egyre problémásabb a városban. Hozzátette, így a települést szellemi leépülés fenyegeti, s ez ellen mihamarabb tenni kell. Kérte, hogy az előttük lévő javaslattal ellentétben az önkormányzat idén is folytassa a rászorulók természetbeni megsegítését, vagyis a csirkeosztást. A baloldali képviselők arra emlékeztettek, hogy visszaélések voltak ezen a téren.

Bedő Tamás polgármester azt emelte ki ezzel kapcsolatban, hogy a csirkeosztásra szánt összeget nem veszik ki a szociális támogatások keretéből, csupán más típusú támogatásokhoz csoportosítják át, s így a jövőben több rászoruló tudja igénybe venni az önkormányzati segítséget. Ezt a rendeletmódosítást, illetve a távfűtési díjak februártól érvényes 10 százalékos emelését is elfogadták a képviselők. A térségi kétheti lap kiadására három vállalkozás pályázott, de a benyújtott ajánlatok egyikét sem támogatták a szakbizottságok, ezért a városatyák érvénytelenítették a pályázatot, és hamarosan újat írnak ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!