Csongrád és környéke

2007.01.07. 15:19

Kirakatkert lesz a lepusztult telepből

A csongrádi borturizmus kirakatkertje lehet a hányatott sorsú Vadnaitelep, amit a szentesi Árpád Agrár Rt. vásárolt meg a minap az önkormányzat árverésén. Az új tulajdonos több mint hárommillió forintért vette meg az egyhektáros belterületi ingatlant, amely szomszédos az ugyancsak érdekeltégi körébe tartozó csongrádi borpincével.

Kormos Tamás

Most még cudar képet fest a lezárt kertészet, de ez a helyzet az ígéretek szerint hamarosan megváltozik. Fotó: Bíró DánielCsütörtökön pont került a csongrádi Vadnai utcai volt kertészeti telep évek óta tartó ügyére. Az egyhektáros területet több mint hárommillió forintért megvásárolta a szomszédos pincészet tulajdonosa, a szentesi Árpád Agrár Rt. A belterületi ingatlant többször is próbálta árverésen hasznosítani az önkormányzat, de a licitálás most először vezetett eredményre. Három éve még 8 és fél millióért kínálta a város a kifosztott és elhanyagolt telepet, de akkor ennyiért senkinek sem kellett.

A városvezetés ezek után gondolt egy merészet, és tíz évre a helyi roma szervezetnek adta a terület használati jogát. Az újdonsült gazda az alsóvárosi, több száz fős cigány közösség fiataljai számára szeretett volna szabadidőparkot létesíteni a Vadnai utcában. A megállapodás szerint a kisebbségi önkormányzatnak kellett volna forrást találnia a volt kertészet helyén megálmodott játszótér és focipálya építésének költségeire. A csongrádi romák e cél érdekében cigánybált is szerveztek, de kezdeményezésük meghiúsult, a telepet meg visszavette a város.

– Nem éppen szívderítő látvány átnézni a borpincéből a szomszédba, ezért döntöttünk úgy korábban, hogy megvesszük a telepet, de ajánlatunkra az önkormányzat mindig nemet mondott. Most, hogy megszereztük, továbbra is azt tartjuk elsődleges célunknak, hogy a pincészethez méltó körülmények fogadják a vendégeinket, ezért rövid időn belül rendbe kívánjuk tenni a területet – nyilatkozta lapunknak az új tulajdonos Árpád Agrár Rt. elnök-vezérigazgatója. Csikai Miklós hozzátette, hosszabb távon a borpincét is be akarják kapcsolni a borturizmusba, a látogatók pedig a Vadnai utcai kirakatkert felől közelíthetnék meg a pincészetet. A volt kertészet helyén, rendezett környezetben mutatnák be a helyi borkultúra sajátosságait.

A fejlesztést pályázatok segítségével képzelik el, a társaság tervei szerint mihamarabb új külsőt kapna a pincészet. Csikai Miklós ugyanakkor leszögezte, ha már megszépítik az egykori kertészetet, szeretnék, ha az ökormányzat segítene megvédeni ezt a telepet, hogy senki se tegyen kárt benne többé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!