Csongrád és környéke

2007.01.25. 15:19

Ötletgazdát keres Csongrád városa

Nem választott az Idegenforgalmi Kft. ügyvezetői posztjára jelentkezett pályázók közül a csongrádi képviselő-testület. „Ötlettelen megnyilatkozásuk miatt" az ötből egy sem nyerte el a bírálók rokonszenvét.

Bíró Dániel

Eredménytelennek minősítette a városi tulajdonban lévő Idegenforgalmi Kft. ügyvezetői posztjára kiírt pályázatot a csongrádi testület. Az uszodát és gyógyfürdőt, az Erzsébet Szállót és a belvárosi vendégházakat üzemeletető, évek óta veszteséget termelő cég leendő irányítójáról leghamarabb áprilisban dönthetnek a képviselők. Az új kiírásban – amit a napokban tesznek közzé – valamelyest módosulnak a feltételek is.

A jelentkezőknek ugyanis nem kell majd nyelvvizsgával rendelkezniük, hanem pusztán az idegennyelv-tudásukat fogják ellenőrizni a bírálóbizottság tagjai. A Bedő Tamás, Gyovai Gáspár, Kurucz Ferenc, Berkes István és Vörösné Lakatos Zsuzsanna alkotta grémium legutóbb öt pályázót hallgatott meg, közülük kettőnek nem volt nyelvvizsgája. Információink szerint a jelentkezők között voltak pályakezdők, továbbá egy pedagógus és egy gazdasági szakember is versenyzett a posztért.

Augusztusban Körös-toroki napok

A szokásos időpontban, augusztus első hétvégéjén, 2-ától 5-éig rendezik meg az idei, immáron XVII. Körös-toroki napokat. A fő szervező az eddig csupán közreműködő Pino Produkciós Iroda lesz. Vezetője, Németh Tibor érdeklődésünkre elmondta, szponzori bevételekből szeretnék megteremteni a négynapos dzsembori költségeit. A lebonyolítás nyereségessége érdekében pedig vendéglátással kívánják kibővíteni tevékenységüket.
Az időjárástól függetlenül megrendezhető programokra lenne szüksége Csongrádnak Németh Tibor szerint. A rendezvényszervező – aki a kezdetek óta részt vesz a Körös-toroki napok előkészületeiben – úgy véli, a maga nemében páratlan belváros értékeinek bemutatására több hangsúlyt kellene fektetni, illetve az üdülőterületre is vissza kellene csalogatni a családokat, mert kizárólag az ifjúság kiszolgálása nem kifizetődő hosszú távon.

– Továbbra is olyan vezetőt keresünk, aki megoldást tud találni a jelenlegi helyzetre, aki a helyi értékekre alapozva bővíti a település programkínálatát, és nem mellesleg növelni tudja a cég bevételeit – nyilatkozta lapunknak a polgármester. Arra a kérdésre, hogy a közelgő nyár, illetve az eddig a cég által szervezett Körös-toroki napok miatt nincsenek-e késésben a döntéshozók, Bedő Tamás azt mondta: nem, mert az augusztusi happeninget idén a Pino Produkciós Iroda szervezi.

– Csongrádnak kitörési pontja lehet az idegenforgalom, de eddig erre a területre a rövid távú haszonszerzés volt jellemző, nem pedig a fejlesztés – mondta Kurucz Ferenc. – Mi olyan ötletgazdag vezetőt keresünk, aki meglévő adottságainkra, így a termálkincsünkre, a természetes vizeinkre, illetve a belvárosra építve színes programsorozattal rukkol elő, s ezzel hátat fordít annak a gyakorlatnak, hogy a város tízmilliókat öljön a veszteség kezelésére.

A városgazdasági bizottság elnöke szerint a legutóbbi meghallgatáson több ötlete volt a bizottságnak, mint a pályázóknak – és ha ez megismétlődik, újra kell gondolni Csongrád idegenforgalmának helyzetét. Gyovai Gáspár szerint is felkészületlenül érkeztek a jelöltek a meghallgatásra. Az alpolgármester azt várja az új pályázattól, hogy komoly turisztikai koncepcióval rendelkező emberek jelentkezzenek, akik a programtervezés mellett képesek átlátni a cég problémáit is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!