Csongrád és környéke

2011.01.12. 20:36

˝Azt sajnálom, hogy öreg fejjel egy koporsóban kell laknom˝

Csanytelek - Csanyteleken fokozódott a helyzet. A belvíz nem akar elfogyni, két újabb ház életveszélyessé vált. Megérkeztek a mobilházak is.

Segesvári Csaba

– Tegnap délután megérkezett két darab irodakonténer – tájékoztatta lapunkat [namelink name="Forgó Henrik"], Csanytelek polgármestere. a községvezető szavai szerint kérésükre egy összkomfortos konténert ajánlottak fel, de a kialakult belvízhelyzet miatt inkább kettő – ám nem annyira komfortos ideiglenes lakást kért. – Amikor szóba került, még csak egy kellett. Azóta a kettő is kevés.

Megtudtuk a Szent László utcai ingatlannál, Gyöngyi Istvánéknál sikerült a villanyt is a konténerbe bekötni – fűtés és világítás is van az ideiglenes „lakóépületben". A Pusztaszeri utcai ingatlannál viszont még nem ennyire jó a helyzet – a mobilház megérkezett, ellenben áram még nincs. Ellátogattunk Gyöngyiékhez – a férfi a ház előtt fogadott bennünket.


Mobilházak, konténerek érkeztek Csanytelekre. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Mivel segíthetnénk Csanyteleken?

Ha levonul a víz, az újjáépítéshez segítségre is szükség lesz. A házakat meg kell tervezni - ehhez szívesen veszik tervezők segítségét -, fel kell építeni - bármilyen, akár jó állapotú bontott anyagokat is felhasználnának.

– Úgy, ahogy be tudtunk rendezkedni. Nem nagy, de sokkal jobb, mintha el kellett volna költöznünk – mutatta a linóleumpadlós, udvarra telepített mobilházát [namelink name="Gyöngyi István"]. – Kedden volt kint a statikus, bontani kell a házat. A fiam a bútorok egy részét elvitte, az ágyat, a tévét, a tűzhelyet áttelepítettük. Most jó meleg van, szerencsére a villanyt is átkötötték – mondta István, aki elárulta, hogy szerda este 6-kor végeztek az EDF-Démász munkatársai. „Azt sajnálom, hogy öreg fejjel egy 'koporsóban’ kell laknom. Még az ellenségeimnek sem kívánnám, hogy ilyen helyzetbe kerüljenek" – magyarázta a szombaton életveszélyessé vált ház tulajdonosa. Pista bácsi a mobilházat koporsónak nevezi – ennek ellenére többször hangot adott hálájának. A jövőt emlegetve az idős férfi elmondta, legjobban építőanyagnak örülnének – lehet az bontott is, mindenből tudnak házat építeni.

A Szent László utcától alig 50 méterre két házat is életveszélyessé nyilvánítottak. – Nem akarunk elmenni. Nem hagyjuk itt a dolgainkat – magyarázta a a ház tulajdonosa. A közel egy hektár fólia, üvegház mellett élő férfi szerint az 5000 négyzetméternyi fedett termőterületről a házukra folyik a víz. – Télen, nyáron szivattyúzunk. Ha csak az átlagos – 500 milliméter/évnyi – csapadékkal számolunk, akkor az üvegházak miatt több száz köbméter csapadék zúdul ránk. Nincs, ami ezt is elvezesse – magyarázták a „tóval" körbevett háznál. „Kanállal merjük a vizet – nyugodtan írja le. Ilyen ez a küzdelem" – mondta búcsúzóul. A Járandó utca felől is járhatatlan ingatlan tulajdonosa azt kérdezte: – Hogy jön ide be a mentő? Helikopter fognak értünk küldeni?

Mobilházak, konténerek érkeztek Csanytelekre. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


A Pusztaszeri utca 44-ben rosszabb a helyzet. A szombaton megrogyott házhoz is megérkezett a mobilház, ám a villany kikötése miatt bajban vannak. Juhász Máriáék a szomszéd és az önkormányzat segítségével éppen otthonossá próbálták tenni a konténert. – Mobilfalakat rakunk be, hogy a tisztálkodás, öltözés ne okozzon gondot – magyarázták. Juhászék mindössze három ágyat pakoltak át, várják, hogy áram legyen a telken. – Nem tudjuk mi lesz. Most házakat nézünk, talán 5 millióért találunk egy jó állapotban lévőt – mesélte a Szegeden dolgozó asszony.

– Inkább a konténer, mint az átmeneti szálló. Utóbbi Csongrádon van, nem szívesen hagyják itt értékeiket a csanytelekiek – mondta a polgármester, aki örülne, ha találna egy olyan céget, aki közelebbről is tudna szükség esetén ilyen lakóegységet biztosítani. A mostaniakat a Fejér megyei Martonvásárról hozták. Megtudtuk: az elmúlt napokban újabb házak váltak életveszélyessé, több ingatlant alá kellett dúcolni. Egy Járandó úti ingatlanból az omlásveszély ellenére sem akarnak kiköltözni – féltik a műhelyben lévő gépeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!