Csongrád és környéke

2013.02.25. 21:56

Anglia tájai ihlették a csongrádi festő képeit

Csongrád - Síelt Skóciában, szörfözött Bristolban, de járt Walesben is a csongrádi Tapodi József. Képeit az angol tájak ihlették – először Budapesten, most Szegeden mutatja be őket. Hamarosan a csongrádi közönség is láthatja az akrilfestményeket.

Bobkó Anna

Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

 – Nincs olyan alkalom, hogy ne menjek ki a Körös-torokhoz, amikor hazalátogatok Csongrádra. Nagyon szeretem azt a helyet, megnyugtat. Ennek ellenére még nem festettem képet a Tiszáról. Ami késik, nem múlik, de a folyón kívül is rengeteg a jó téma Csongrádon és környékén. Nem hiába hozták létre a művésztelepet a város mellett. Gyerekkoromban nagyon sok időt töltöttem ott – hallottuk Tapodi Józseftől. A fiatal csongrádi alkotó képeit a szegedi Nyugi kertben állították ki.

Angliai tájak ihlették munkáit – közel öt évig élt és dolgozott Prestonban. Csiszolta nyelvtudását, és művészete is ez idő alatt bontakozott ki.

A festés gyógyír egy fárasztó nap után – vallja Tapodi József. Fotó: Bárány Péter

A festés gyógyír egy fárasztó nap után – vallja Tapodi József. Fotó: Bárány Péter
– A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán végeztem rajz szakon – életem legszebb négy éve volt. Csodás tanáraimtól rengeteget tanultam. Szerettem [namelink name="Holler László"], [namelink name="Aranyi Sándor"] és [namelink name="Nátyi Róbert"] óráit – magyarázta a fiatal művész, aki a főiskolás évei alatt inkább feladatként tekintett az alkotásra. Angliában azonban már a festés kapcsolta ki egy fárasztó nap után. Amerre csak járt, figyelt, és papírra vetette vázlatait.

– Síeltünk Skóciában, szörföztünk Bristolban, de jártunk többek között Walesben is. Rengeteget kirándultunk Prestonban: elmentünk hegyi biciklizni, vagy egyszerűen csak sétáltunk a városban. Gyönyörű tájakat láttam, élénkzöld fűvel, színes virágokkal. Sütött a nap, majd hirtelen elborult, vibrált a természet – hallottuk Tapodi Józseftől, aki szinte minden képébe belecsempészi a rózsaszínt. – Sosem felejtem el: Prestonban sétáltam az utcán, amikor megláttam egy fát, tele virágokkal. Olyan volt, mint egy hatalmas, rózsaszínű vattacukor. Rengeteg lehullott már a földre is a szirmokból – mintha egy színes folyosón mentem volna keresztül. Ezután vettem rózsaszínű festéket, és majdnem minden képembe tettem belőle – magyarázta József. Két éve a magyar fővárosban él, egy közúti fuvarozó cég értékesítési menedzsere. Képeit így először Budapesten, a Dobozban mutatta be a nagyközönségnek – Hegyi Gáborral nyílt kiállításuk a hónap elején. A február végéig tartó szegedi kiállítás után a képek valószínűleg Csongrádra kerülnek. Az alkotó ugyanis meghívást kapott egykori iskolájába, a Batsányi János Gimnáziumba is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!