Csongrád és környéke

2015.08.23. 20:49

Ékkő lett az üvegbetonból

Csongrádi üvegbeton felhasználásával készít egyedi gyűrűket Faludi Gabriella ékszertervező. Az ékkőnek használt anyag formája a régi fa építőkockákra emlékeztet.

Bakos András

Faludi Gabriella ékszertervező először öt éve, az Iparművészeti Múzeum pályázatára készített ezüstgyűrűt üvegbetonnal. Munkáját a legjobbnak ítélt pályaművek Art Deco-tárlatán mutatták be, majd bekerült a múzeum gyűjteményébe.


Igazán ezután kezdte foglalkoztatni az építészetben használt modern anyag, mert első pillantásra nem tűnik föl, ha azonban megfelelő irányból kapja a fényt, láthatóvá válik a mintázata. Úgy találta, a legjobb, ha ez az „ékkő" a gyerekkori fa építőjáték egyszerű geometriai formáiban jelenik meg. A tervező korábban nem ismerte az üvegbeton és a pixelbeton csongrádi feltalálóját, Losonczi Áront.

 

Gyűrűk és vázlatok. A közös munka azzal kezdődött, hogy az ékszertervező kért egy darab betont a feltalálótól.

Gyűrűk és vázlatok. A közös munka azzal kezdődött, hogy az ékszertervező kért egy darab betont a feltalálótól. Fotó: DM

– Egyszer fölhívott telefonon, hogy érdekli ez az anyag, én pedig küldtem neki egy darab betont. Nagyon tetszik, amit kihozott belőle, ez a munkámnak egy új alkalmazási területe, nekem eszembe nem jutott volna – mondta lapunknak Losonczi Áron.


Faludi Gabriella azóta egész kollekciót tervezett, a Faludi G márkanév alatt. Nemrég elindította a Litracon ékszerprojektet, amellyel „a nem egyértelmű dolgokat kereső" nőket szeretné megszólítani. A projekt honlapja szerint az is foglalkoztatja, hogy a holmi viselés közben milyen kölcsönhatásban van a tulajdonosával.

 

Faludi Gabriella teljes kollekciót tervezett az üvegbetonból. Fotók: DM

Faludi Gabriella teljes kollekciót tervezett az üvegbetonból. Fotó: DM


Ami a különleges felhasználást illeti, a csongrádi építésznek nemrég egy ausztrál megrendelésre hajlított betonelemeket kellett készítenie, ami az eddigi feladatokhoz képest komolyabb kihívás volt. Megoldotta, és az áru el is ment a megrendelőhöz, bemutatható fotó azonban nincs róla. Losonczi Áron műhelye jellemzően belsőépítészeti feladatokat kap, megrendelői között szerepel a német Montblanc cég és az amerikai Boeing.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!