Csongrád és környéke

2016.07.06. 10:15

˝Ezt a fájdalmat senkinek nem kívánom˝ - Naponta gyalázzák a testvérpár sírját

Csongrád - Valaki rendszeresen megrongálja a Szegedi házaspár fiainak sírját a csongrádi temetőben. A tettes elvitte a kis betlehemet, darabokra vágja a virágokat, valószínűleg éjjel.

Králik Emese

– Semmit nem visz el. Csak összekaszabolja, elvágja darabokra a kardvirágot, és itt hagyja – mutatta a csongrádi temető egyik sírját [namelink name="Szegedi István"].  Feleségének első házasságából született fia, illetve a közös fiuk nyugszik benne. Tibor 36, Zsolt 13 évesen hunyt el. A csokrok tegnap éppen kifogástalan állapotban voltak, mert előző nap tették a sírra a szülők. A házaspár azonban évek óta szörnyű látvánnyal szembesül szinte mindennap. Valaki rendszeresen tönkreteszi a virágokat, úgy tűnik, pusztán a rombolás öröméért.


A házaspárt végtelenül elszomorítja ez a naponta tapasztalt lelketlenség. Nem értik a motivációt, azt mondják, nincs haragosuk.


Az asszony Nyíregyháza mellől, Orosról került Csongrádra, szerinte ha haragosa lenne, nem maradt volna itt több mint negyven évet.


– Alig temettük el a gyerekeket, még kész sem volt a síremlék, tövestül vitték el a rózsát. Kihoztam karácsonyra a kis betlehemet, másnapra eltűnt. Este 8 körül a templomból hazafelé benézett a férjem, akkor még megvolt. A mécsestartóban az üvegbetétet ötször cseréltük. Mindenszentekkor széttépik a koszorút. A férjem már azt mondta a napokban: itt fogja tölteni az éjszakát. Biztos, hogy éjszaka csinálja az illető, mert ha nappal jövetben-menetben benézünk, akkor soha nincs gond – mesélte zaklatottan [namelink name="Szegedi Istvánné"].

 

 Tegnap még szépek voltak a virágok a síron. Szinte biztos, hogy ez nem marad így sokáig. Fotó: Králik Emese

Tegnap még szépek voltak a virágok a síron. Szinte biztos, hogy ez nem marad így sokáig. Fotó: Králik Emese

– A környező sírokat is rongálja valaki, de nem úgy, mint a miénket. Magam nevelgetem otthon ezeket a kardvirágokat. Ha csak ellopnák, bánná a fene, hoznék újat. Reggel és este is jövünk, de mindennap gyomorideggel jövök ki, hogy mit találok. Háromszor kaptam eddig idegösszeomlást. Az elsőt akkor, mikor meghalt az első férjem, a másik kettőt a fiúk halála után. Ez a hely tud csak megnyugtatni. Befejezem a főzést, kijövök, beszélek a fiaimhoz egy kicsit. Miért érdemeljük ezt? Ez a két gyerekem volt, és még a sírjukban sem nyugodhatnak! Ezt a fájdalmat senkinek nem kívánom. Nagyon el vagyok keseredve, már legszívesebben a gyermekeim mellett lennék – zokogott az édesanya.


Egy hölgy mesélte neki a múlt héten, hogy feltehetőleg látta a tettest, és – talán túlságosan – merész lépésre szánta el magát. Este 10 körül indult haza a temetőből. A sírtól nem messze, a sarokról meglátott egy 40-45 év körüli férfit, akinek egy nagy kés volt a kezében. Rákiáltott, hogy „te mit csinálsz?". Az asszony követte a Vég utcáig, ott aztán a férfi elszaladt előle.


– Nem találok szavakat. Máshol is előfordul rongálás, de ez a brutalitás nem jellemző. Ezt már nem is gonoszságnak, hanem betegségnek gondolom – csóválta a fejét a városellátó igazgatója, [namelink name="Bodor János"].  Kamera egyelőre nincs a temetőben, az esti kapuzárást kipróbálták, de nagyon komoly ellenállásba ütközött a csongrádiak körében. A házaspár bejelentést tett a rendőrségen, még vizsgálják az ügyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!