Csongrád és környéke

2016.12.03. 09:12

Van élet a csongrádi dűlőúton túl is

A tanyai lakosok élni szeretnének, a csongrádi gazdák meg a földjeiket művelni. Ugyanazokat a földutakat használják. Meg lehet találni a kompromisszumot?

Králik Emese

– Boltba tartok éppen Bokrosról Csongrádra – váltottunk szót a Tisza-parti város egyik dűlőútjánál [namelink name="Tóth Tibor"]ral.


– Nagyjából 14 kilométert tekerek a földutakon, nekem nagyon nem mindegy, milyen állapotban vannak. A munkagépek sok helyen úgy összevágják, hogy csak tolni tudjuk a bringát. Nem is tudom, mi lenne a jó megoldás, talán ha törmelékkel, murvával megszórnák, az sokat segítene – osztotta meg a tapasztalatait.


Mást is bosszant a dolog, [namelink name="Tisza Sándor"] csongrádi fafaragó a Facebookon időnkét hangot ad a felháborodásának, de a nemrég tartott közmeghallgatáson is felszólalt ugyanebben az ügyben. A gazdák beleszántanak a földútba, a sarat ott hagyják leesni, szinte járhatatlan lesz utána az amúgy közlekedésre való sáv, mondta.


A külterületi utak karbantartása eddig is sok fejfájást okozott a csongrádi önkormányzatnak. Már a tavalyi költségvetés tervezésekor is napirenden volt, hogy ki fizessen érte, és mennyit, de nem sikerült pontot tenni az ügy végére. Azzal mindenki tisztában van, hogy az éremnek két oldala van. Szinte minden fórumon kijelentik – olykor maguk a panaszosok is –, hogy tudják: szükség van a földmunkákra, nem az ellen szólnak. De nekik közlekedni, élni kell, őszi esők idején is szeretnének valahogy eljutni az otthonukba.


– Egy kilométer út mechanikai stabilizációja 5-7 millió forint. Csongrádon 230 kilométer dűlőút van az önkormányzat tulajdonában, ennek csak a negyede a könnyebben járható, homokos területen – emlékeztetett mindenkit az ülésen [namelink name="Bedő Tamás"] polgármester. Abban maradtak, hogy összehívják a legnagyobb termelőket, hiszen minél nagyobb területet művel valaki, annál nagyobb gépei vannak, azaz feltehetőleg ők veszik igénybe leginkább a dűlőutakat. Partnerséget és hozzájárulást várnak tőlük, hangzott el. Ebben a hónapban, a soros testületi ülésen döntést szeretne végre hozni a város vezetése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!