Csongrád és környéke

2019.08.28. 17:55

Csongrádon újraéled a Kubikos Öttusa

A régi Országos Kubikos Találkozók hangulatát idézik meg a hétvégén a Körös-torokban egy családi és baráti délután formájában.

Majzik Attila

A „játékosan komoly" versengésen nemcsak a lapátot kell szorgosan forgatni, szellemi vetélkedő és főzőverseny is színesíti a programot, a korhű megjelenésért és a legjobb bandanévért pedig plusz pont is szerezhető.


Csongrád életében megkerülhetetlen a kubikosság, a földmunkások a nagy folyamszabályozások idején meghatározó szereplői voltak a város történelmének. Emléküknek Tóth Béla kiváló szobra állít emléket, a talapzaton szikár, inas, kőkemény figura néz farkasszemet a világgal. A kubikos hagyományokat most egy öttusa formájában ápolják tovább, a hetvenes-nyolcvanas évek munkaversenyeinek szelleme helyett azonban inkább a csapatépítésen lesz a hangsúly. – A hetvenes évektől a nyolcvanas évek elejéig rendeztek Csongrádon Országos Kubikos Találkozót, ezek dokumentációja pedig a múzeumba került. Azokat átnézve gondoltuk úgy, hogy jó lenne feleleveníteni a régi kubikos hagyományokat, de inkább csapatépítő, családi délután jelleggel. Fontosnak tartjuk a hagyományápolást, az értékmentést is, hogy ne vesszen el a kubikosság. Az a korosztály, aki azt a munkát végezte, már kihalt, de a leszármazottak első generációjának még szervesen van köze a kubikossághoz – mondta el a szervező Tari László Múzeum igazgatója, Illés Péter.

A versenyen hét banda fogja összemérni erejét és kitartását, a versenyszámok pedig a régi kubikos versenyeket idézik: lesz földmunka, ideigleneshajlék-építés, ügyességi verseny, kubikos tarhonya főzése és szellemi vetélkedő is. Az augusztus 31-én, szombaton délután kettőkor kezdődő versenyt színpadi műsorok, vízi programok és strandmozi is színesíti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!