Csongrád és környéke

2009.05.26. 23:28

A Csongrádi Borvidék új központja: Csongrád

Csongrád - Csongrád lett a Csongrádi Borvidék központja. A Tisza-parti város önkormányzata ingyen ad irodát a szervezetnek, amely korábban 11 évig Mórahalmon, előtte Szegeden működött. A legtöbb termelő viszont mindig Csongrádon élt, és ott működnek a meghatározó borgazdaságok is. A döntésnek nem csak reklámértéke van.

Bakos András

Csongrád, Justh Gyula utca 2/B. Ez a Csongrádi Borvidék új, hivatalos címe. Az irodahelyiséget ingyen kapja a csongrádi képviselő-testülettől a borvidék. [namelink name="Bedő Tamás"] polgármester – aki, lévén szőlőtermelő, maga is tagja a hegyközségnek – azt mondta, az önkormányzat a kezdetektől támogatta a helyiek kezdeményezését, hogy kerüljön ide a központ. Ezt sok minden indokolja, legfőképp talán az, hogy itt él a legtöbb hegyközségi tag.

– A borvidéket alkotó csongrádi, mórahalmi és pusztamérgesi hegyközség két-két képviselője, összesen hat fő konszenzusos döntése nyomán kerül Csongrádra a központ – mondta [namelink name="Géczi Lajos"], a borvidék elnöke.

Ungerbauer György szerint csak összefogással lehet boldogulni a borpiacon. Fotó: Tésik Attila

Ungerbauer György szerint csak összefogással lehet boldogulni a borpiacon.
Fotó: Tésik Attila

Ez a harmadik helyszín, mióta a törvény értelmében létre kellett hozni a szőlészek és borászok hivatalos háttérszervezeteit. Először Szegeden intézték az ügyeket, majd tizenegy éven át Mórahalmon. Ott lakott ugyanis az a munkatárs, aki vállalta a feladatot. Egy éve viszont már a kisteleki, de csongrádi hegybíróként dolgozó Papp Ferenc a titkár, ezért is célszerű volt váltani.

A csongrádi hegyközség elnöke, [namelink name="Ungerbauer György"] a helyi termelők, szőlészek, borászok kérésére már megválasztásakor kezdeményezte, kerüljön át a központ Csongrádra. Ez nem ment könnyen. A hatfős testület februárban úgy tervezte, márciusban tárgyal az ügyről, aztán ez mégis későbbre halasztódott. A többiek írásbeli ígérvényt kértek a város önkormányzatától, hogy tényleg ingyen fogja adni az irodát. A döntés után viszont azt kérték Ungerbauer Györgytől, hagyja, hogy „szépen lassan menjen át a köztudatba" a változás, várjon még a bejelentéssel. A kérést tiszteletben tartotta, eddig tudott várni. Először ezennel a városi önkormányzatnak mond köszönetet a támogatásért.

Korábban Szegeden, majd Mórahalmon intézték a szőlőből élők közös dolgait.

Korábban Szegeden, majd Mórahalmon intézték a szőlőből élők közös dolgait.
Fotó: DM/DV

A három hegyközség közül Csongrád nemcsak a tagok száma, de a meghatározó borgazdaságok és a termőterület nagysága miatt is vezető szerepet visz. Ungerbauer szerint mégsem csak emiatt fontos, hogy most már a központ is Csongrádon van. Azért is, mert csak összefogással lehet boldogulni a borpiacon, ahol huszonkét borvidék versenyez, köztük három alföldi. A központnak az a feladata, hogy az összefogást erősítse. Másrészt egyértelmű marketing is kell a boldoguláshoz, és ennek az alapja az, hogy ha már Sopron a Soproni Borvidék központja, Eger pedig az egrié, legyen Csongrád a csongrádié.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!