Csongrád és környéke

2017.07.12. 13:23

Aszfaltjárdán a lapát is könnyebben siklana, de maradnak a csongrádi betonlapok

Csongrád - Hamarabb tönkremegy a betonjárda, de sokkal olcsóbb, mint ha aszfaltból készítenék. Csongrádon kijavítják a járófelületeket, de arra kicsi az esély, hogy utóbbi technológiát használják.

Králik Emese

– A házunk előtt lévő betonjárdát úgy 5-10 éve csinálta az önkormányzat, az oldalsó utcában pedig ideadták a lapokat, és mi raktuk le – mutatta sarki portáját a csongrádi Bodor Jánosné. – Utóbbit különösen nehéz tisztán tartani. A közötte lévő rész gazosodik, télen nagyon rossz a havat takarítani róla. Megakad a hólapát az elemek között, ha nem vigyáz az ember, a nyéllel alaposan megüti magát. Az elülső járda nagyon szép, de félő, hogy előtt-utóbb elmozdulnak az egymás mellé öntött elemek – magyarázta. Nagyon örülne neki, ha másfajta járdák készülnének, tette hozzá. A közeli Szemere Bertalan utcában egy nő olyan, ugyancsak lapokból készült járdaszakaszt mutatott, amelyről azt mondta: legalább 30 éve rakták le. Olyan hepehupás, fogalmazott, hogy gyalog se szívesen megy rajta, nemhogy mondjuk egy babakocsit tolva.

Aki sarki házban él, annak dupla járdát kell takarítani.  Bodor Jánosné nagyon jó ötletnek tartja az aszfaltozott felületet. Fotó: Králik Emese

Aki sarki házban él, annak dupla járdát kell takarítani. Bodor Jánosné nagyon jó ötletnek tartja az aszfaltozott felületet. Fotó: Králik Emese

Sok a probléma a betonból készült járdákkal, mutatott rá Somogyi Árpád önkormányzati képviselő is. – Télen a lakosok sózzák, amitől tönkremegy a felülete. A fagy felnyomja, elmozdul, széttöredezik. A legjobb lenne, ha az újonnan készülő járdákat már nem ezzel a technológiával, hanem aszfaltból készítenénk. Akár egy ehhez szükséges eszközt is beszerezhetnénk – javasolta a testületi ülésen. A városellátó vezetője, Bodor János arról számolt be: nemcsak a panaszolt városrészben, hanem mindenhol felmérik a járdák állapotát, ahol kell, cserélik, javítják. Aszfaltozott járdára azonban nem számíthatnak a csongrádiak. – Az egy nagyon jó technológia, főzött aszfaltnak hívják. Hozzánk legközelebb szentesiek csinálták. Azonban igen nagy az energiaigénye, sokkal drágább, mint a betonjárda – mutatott rá.

Címkék#Csongrád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!