Hallgassa élőben!

Az elfelejtett templom

Tíz éve háborítatlanok a csongrádi Ellés-monostor feltárt romjai. A középkori épület maradványai csak akkor vehetők szemügyre, ha valaki eltalál a Tisza bal partján, az ártérben magasodó homokdombra, amit még a tavalyi rekordárvíz sem tudott elönteni. Tervezték, hogy romkertet alakítanak ki a magaslaton, de legfeljebb kerékpárút épülhet az Elléspartig.

Lassan egy évtizede, hogy 1998-ban befejeződött a csongrádi Ellés-monostor régészeti feltárása, és a megmaradt épületalap helyreállítása, de a középkori kolostor romjai nem váltak a Tisza-parti település látványosságává. Ez részben azért alakulhatott így, mert az Elléspartot nehezen lehet megközelíteni, másrészt, arra a korábbi elképzelésre sem fektettek elegendő hangsúlyt, hogy romkertté alakítsák a területet. Pedig évekkel ezelőtt még az is szóba került, hogy kisebb hajókikötő épüljön az Elléspartnál, onnan lehetne ugyanis legkönnyebben elérni az ártéri magaslatot, ahol egykor a monostor állt.

A romokhoz két – kitáblázatlan – úton lehet eljutni Csongrádról. Az egyik a bal parti gáton visz, de ez csak akkor járható autóval, ha a sorompót félretolják a töltésen. A másik útvonal a nagyréti dűlőutakon vezet keresztül, és sokkal kacifántosabb. A csongrádi révtől három kilométerre, északra található az a gátlejáró, ami látszólag az alacsonyabb hullámtérbe vezet, de a sűrűben lehet csak kivenni, hogy valójában a töltés fölé magasodó homokdombot rejt a tiszai rengeteg. Azt, hogy ennek a tetején egy monostor terpeszkedett valaha, csupán egy korhadt fatábla mutatja.

A kutatások szerint a 12. században bencések építették fel a templomot, amit egészen a török uralom idejéig használtak. Köveit a 19. századi folyószabályozás után széthordták, a környékbeli tanyák építésénél használták föl. A terület egyébként az 1800-as évek derekáig lakott volt. A tavalyi rekordárvíz idején is szárazon maradt magaslaton fellelt leletek a csongrádi Tari László Múzeumban bármikor megtekinthetők, de hogy ez mikor lesz így a monostor esetében, egyelőre nem tudni.

– Szilárd út kellene oda – mondja óvatosan Szűcs Judit. A csongrádi múzeum igazgatónője tisztában van azzal, hogy Ópusztaszer árnyékában nem biztos, hogy elég vonzó lehet ez a romkert, és a jelenlegi gazdasági helyzet nem kedvez az ilyen jellegű kiadásoknak. Ugyanakkor az épületmaradványok bemutatása mégis fontos lenne.

Ugyanúgy vélekedik erről a csongrádi városvezetés is. Az önkormányzat elfogadott négyéves munkaprogramjában szerepel az Ellés-monostor mint fejlesztendő terület, de mint azt Bedő Tamástól megtudtuk, legfeljebb kerékpárút építésére lesz lehetőség. A polgármester hozzátette: néhány éve gaztalanították volna a romokat, de meglepetésükre ehhez a Csongrád megyei múzeumok igazgatósága akkor nem járult hozzá. Megkeresésünkre a megyei intézményhálózat megbízott vezetője, Horváth Ferenc elmondta, nem tudott a korábbi elutasító döntésről, de szorgalmazni fogja, hogy kezdődjenek tárgyalások az Ellés-monostor jövőjéről, ők ugyanis készek az együttműködésre.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ez a mákos guba lesz az ünnepi asztal sztárja
A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A legfinomabb diós és mákos bejgli
Hirdetés
Black Friday a Mandinernél! – Ma 45% kedvezmény előfizetésre
Kásler: eddig több mint 60 ezren kérték az első vakcinát az oltási akcióhéten
Az összesített adatok alapján, eddig 6,1 millió magyar ember kapott oltást – mondta a miniszter.
Pilinszky Jánosra emlékeztek Szegeden
Szó-Lélek-Szem című esttel emlékeztek Pilinszky János költőre születésének 100. évfordulója alkalmából a szegedi Dóm látogatóközpontban.
Több százezer nő él bántalmazó kapcsolatban
Becslések szerint hazánkban is több százezerre tehető azok száma, akik párkapcsolatukban áldozattá válnak.
A Pick Szeged megszórta a Balatonfüredet – Galéria
Hamar nagyobb előnyt épített fel a Pick Szeged a Balatonfüred ellen a férfi kézilabda NB I. 10. fordulójában.
Már több mint 70 ezer kérelem érkezett az otthonfelújítási támogatásra
A támogatás anyagköltségre és munkadíjra egyaránt fordítható, fele-fele arányban.
Tarlós szerint a rendőrségnek kellene vizsgálnia a Városháza-ügyet
A korábbi főpolgármester szerint a bizottsági vizsgálat már kevés.