Csongrád és környéke

2007.05.15. 16:19

Az elfelejtett templom

Tíz éve háborítatlanok a csongrádi Ellés-monostor feltárt romjai. A középkori épület maradványai csak akkor vehetők szemügyre, ha valaki eltalál a Tisza bal partján, az ártérben magasodó homokdombra, amit még a tavalyi rekordárvíz sem tudott elönteni. Tervezték, hogy romkertet alakítanak ki a magaslaton, de legfeljebb kerékpárút épülhet az Elléspartig.

Bíró Dániel

Lassan egy évtizede, hogy 1998-ban befejeződött a csongrádi Ellés-monostor régészeti feltárása, és a megmaradt épületalap helyreállítása, de a középkori kolostor romjai nem váltak a Tisza-parti település látványosságává. Ez részben azért alakulhatott így, mert az Elléspartot nehezen lehet megközelíteni, másrészt, arra a korábbi elképzelésre sem fektettek elegendő hangsúlyt, hogy romkertté alakítsák a területet. Pedig évekkel ezelőtt még az is szóba került, hogy kisebb hajókikötő épüljön az Elléspartnál, onnan lehetne ugyanis legkönnyebben elérni az ártéri magaslatot, ahol egykor a monostor állt.

A romokhoz két – kitáblázatlan – úton lehet eljutni Csongrádról. Az egyik a bal parti gáton visz, de ez csak akkor járható autóval, ha a sorompót félretolják a töltésen. A másik útvonal a nagyréti dűlőutakon vezet keresztül, és sokkal kacifántosabb. A csongrádi révtől három kilométerre, északra található az a gátlejáró, ami látszólag az alacsonyabb hullámtérbe vezet, de a sűrűben lehet csak kivenni, hogy valójában a töltés fölé magasodó homokdombot rejt a tiszai rengeteg. Azt, hogy ennek a tetején egy monostor terpeszkedett valaha, csupán egy korhadt fatábla mutatja.

A kutatások szerint a 12. században bencések építették fel a templomot, amit egészen a török uralom idejéig használtak. Köveit a 19. századi folyószabályozás után széthordták, a környékbeli tanyák építésénél használták föl. A terület egyébként az 1800-as évek derekáig lakott volt. A tavalyi rekordárvíz idején is szárazon maradt magaslaton fellelt leletek a csongrádi Tari László Múzeumban bármikor megtekinthetők, de hogy ez mikor lesz így a monostor esetében, egyelőre nem tudni.

– Szilárd út kellene oda – mondja óvatosan [namelink name="Szűcs Judit"]. A csongrádi múzeum igazgatónője tisztában van azzal, hogy Ópusztaszer árnyékában nem biztos, hogy elég vonzó lehet ez a romkert, és a jelenlegi gazdasági helyzet nem kedvez az ilyen jellegű kiadásoknak. Ugyanakkor az épületmaradványok bemutatása mégis fontos lenne.

Ugyanúgy vélekedik erről a csongrádi városvezetés is. Az önkormányzat elfogadott négyéves munkaprogramjában szerepel az Ellés-monostor mint fejlesztendő terület, de mint azt [namelink name="Bedő Tamás"]tól megtudtuk, legfeljebb kerékpárút építésére lesz lehetőség. A polgármester hozzátette: néhány éve gaztalanították volna a romokat, de meglepetésükre ehhez a Csongrád megyei múzeumok igazgatósága akkor nem járult hozzá. Megkeresésünkre a megyei intézményhálózat megbízott vezetője, [namelink name="Horváth Ferenc"] elmondta, nem tudott a korábbi elutasító döntésről, de szorgalmazni fogja, hogy kezdődjenek tárgyalások az Ellés-monostor jövőjéről, ők ugyanis készek az együttműködésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!