Csongrád és környéke

2007.11.20. 22:48

Kétszázan demonstráltak Csongrádon a vasúti szárnyvonalért

Csongrád - Békés tüntetésen mintegy kétszázan tiltakoztak tegnap Csongrádon a Szentes és Kiskunfélegyháza közötti vasútvonal bezárása ellen. Bedő Tamás csongrádi szocialista polgármester és országgyűlési képviselő szerint marad a vonal, Vincze László csongrádi fideszes országgyűlési képviselő szerint viszont bizonytalan a sorsa.

Blahó Gabriella

Bár tegnap döntött a szaktárca, hogy elhalasztja a szárnyvonalak megszüntetéséről szóló döntését, a bejelentés után néhány órával mégis megtartotta előre beharangozott tüntetését az Összefogás Csongrádért Egyesület, a Fidesz, a KDNP és a kisgazdapárt a helyi vasútállomáson. A civil szervezet képviselője, Murányi László kijelentette: semmilyen megbízható formában nem született közlés arról, hogy a szárnyvonal megmarad, indokolt tehát a csongrádi vasúti közlekedés érdekében szót emelni.

A tüntetők – középen [namelink name=

[namelink name="Vincze László"] fideszes csongrádi országgyűlési képviselő élesen bírálta a kormányt, hangsúlyozva, hogy ő most is vonattal érkezett Budapestről.

Elhalasztották a szárnyvonalak bezárását

A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban tegnap bejelentették, hogy elhalasztják a 38 vasúti szárnyvonal december 9-ére tervezett bezárását. Csongrád megyében az Újszeged–Mezőhegyes, a Szentes–Orosháza és a Szentes–Kiskunfélegyháza vonalat érintette volna az intézkedés. A 38 mellékvonalból 26 üzemeltetésére vállalkozókat keres majd a szaktárca. Ide tartoznak a fentebb felsorolt megyei szárnyvonalak is. Lapértesülések szerint amíg a kiválasztás lezajlik, várhatóan nyárig a MÁV üzemelteti még a vonalakat. A 38 vonalból 12 van veszélyben, de az biztos, hogy idén ezek sem zárnak be. A minisztérium szerint ezekre nincs szükség, de egy több hónapos időszak következik, amikor még járnak a vonatok és a helyettesítésükre kitalált buszok is.

Elmondta, számára elfogadhatatlan választ adott interpellációjára Garamhegyi Ábel, a GKM államtitkára, aki kifejtette: az önkormányza-
toknak kellene működtetni a vasutat. Vincze emlékeztetett arra, hogy a tömegközlekedés finanszírozása elsősorban állami feladat. Az államtitkár válaszára ő nemet mondott, szerinte [namelink name="Szirbik Imre"] szentesi szocialista polgármester és országgyűlési képviselő farizeus módon igennel szavazott, azt pedig érthetetlennek tartja, hogy [namelink name="Bedő Tamás"], Csongrád MSZP-s polgármestere és országgyűlési képviselője miért nem foglalt állást. Vincze élesen bírálta a Bedőt, mondván, miért cselekszik a fővárosban így, ha itthon másként beszél? Vincze szerint Kókának mindenképpen le kell mondania, Bedőnek pedig ugyanezen el kell gondolkodnia.

[namelink name="Bedő Tamás"] [namelink name="Rácz Sándor"] állomásfőnök mellett várakozott arra, hogy szót kapjon, majd a felcsigázott csongrádiaknak azt mondta: „Ez a gőzős nem ment el." Bedő december 9-én vált egy-egy jegyet Szentes és Kiskunfélegyháza felé. A politikus biztos abban, hogy a közepes kihasználtságú vonal sorsának lebegtetése véget ért, hiszen sikerült stabilizálni a helyzetet.

Elmondta: ígéret van arra, hogy megkötik a közszolgáltatási szerződést, a csongrádi vasút pedig a következő évtizedekben fejlődési pályára áll. Közölte: a parlamentben azért nem szavazott az államtitkár válaszáról, mert az korábban született meg annál, mint ahogy a szocialista képviselők megegyeztek a tárca illetékeseivel. Szerinte Vincze nem tett többet a csongrádi vasútért, minthogy egyszer interpellált a parlamentben.

[namelink name="Gyovai Gáspár"] késő délután érkezett meg a Vasutas Települések Szövetségének találkozójáról a fővárosból. A csongrádi alpolgármester a tüntetőknek elmondta: a 147-es vonal hat hónap haladékot kapott. Néhányan kíváncsiak voltak arra, ezt vajon írásba adta-e a minisztérium, amire Gyovai nemmel felelt. Hat óra előtt tíz perccel a Honfoglalás című film zenéjére befutott az állomásra Szentes felől a menetrend szerinti Bz motorkocsi. A tüntetők fáklyákkal és gyertyákkal vették körül a vonatot, a vasutasok pedig visszaintegettek a fülkéből.

A tüntetők mondták

Kovács István és [namelink name="Dezső József"] hetente többször jár munkába vonattal. A két férfi megegyezett abban, hogy élesen beszéltek egymással a város vezető politikusai. Dezső még azt is mondta, hogy szerinte „a kormány nem százas". Szabó Éva és Németh Ferenc elmondta: ha Budapestre mennek, vonattal utaznak, mert a busz zsúfolt és kényelmetlen. Medgyesi Sándor szerint Kóka rosszul számol. A lakiteleki vasutas szerint ha a miniszter a párhuzamosságokat akarja megszüntetni a közlekedésben, akkor nyilván lehetne Budapest és Bécs között a közút és a vasút helyett talán a Dunára terelni a forgalmat.

Címkék#Csongrád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!