Csongrád és környéke

2015.08.31. 23:16

Németországba és Angliába mennek a csanyteleki fiatalok

Csanytelek - 150 fővel csökkent az utóbbi években a lakosságszám Csanyteleken, ahol jelenleg 2900-an élnek. A fiatalok közül lassan többen dolgoznak már Németországban, Angliában vagy Ausztriában, mint Csanyteleken.

Munkatársunktól

Csanyteleken 130-an kapnak foglalkoztatáshelyettesítő támogatást, közülük 80 embert alkalmaz az önkormányzat, de a fiatalok megtartásához újabb munkahelyekre lenne szükség.

– Erre azonban esélyünk sincs, az infrastruktúra hiányosságai miatt komoly, de még kisebb vállalkozás sem települ Csanytelekre. Márpedig csakis munkahelyek teremtésével tehetnénk élhetőbbé a falut, állíthatnánk meg az elvándorlást, az utóbbi években 150 fővel csökkent a lakosságszám.

A helyi fiatalok közül lassan többen dolgoznak Németországban, Angliában vagy Ausztriában, mint Csanyteleken. Ha a tendencia folytatódik, elöregszünk, alvófaluvá válunk – vázolta félelmeit [namelink name="Forgó Henrik"] polgármester.

Most felcsillant a fény az alagút végén: a faluvezetés felvette a kapcsolatot [namelink name="B. Nagy László"] kormánymegbízottal, aki megyejárása keretében Csanytelekre is ellátogatott. Neki is elmondták, szeretnék, ha a forráshiány miatt elutasított pályázataikhoz pénzt kapnának, és megvalósíthatnák a község életében létfontosságú fejlesztéseket, beruházásokat.

Forgó Henrik 1998 óta vezeti a 2900 lelkes Csanyteleket. Elmondta, az utóbbi 5 évben több pályázatuk műszaki tartalma rendben volt, formai hibát sem találtak, de forráshiány miatt mindet elutasították, leszámítva a vasárnap átadott labdarúgópálya öltözőjének rekonstrukcióját. Így elmaradt a csapadékvíz-elvezető, valamint a szárnycsatornák kiépítése, az utak aszfaltozása, egy közösségi tér kialakítása és a művelődési ház felújítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!