Csongrád és környéke

2017.05.16. 15:04

Sírkövek hevernek a holtág partján - rendben van ez így?

Csongrád - Sírköveket borított valaki a csongrádi Serházzugi holtág egy szakaszára. A sportpályával szemben, a kanyarban történt az eset, minderről a város egyik fotográfusa, Révész Gábor adott hírt a Facebookon.

Králik Emese

A helyieket nagyon felháborította az eset, sokan érzéketlen cselekedetnek, mások egyenesen kegyeletsértésnek tartják. Ehhez hasonló témáról lapunk már többször írt.


Ha a sírhelyek megváltása lejár, a parcellát ismét eladja a fenntartó, a régi sírköveket eltávolítják. Van, ahol járdát készítenek belőle a temetőben – ez történt tavaly Makón a katolikus sírkertben, ahol keresztekből lett a járda. Az ügyből országos visszhangot kiváltó botrány lett.

 

Lehet, hogy hivatalosan ezek már csak kövek, az ember mégsem látja szívesen. Fotó: Králik Emese

Lehet, hogy hivatalosan ezek már csak kövek, az ember mégsem látja szívesen. Fotó: Králik Emese

Tömörkényben pedig egy mezőgazdasági út elején bukkantunk egész sírkövekre. A kereszteket azóta felszedték, az egész köveket összetörték, számoltunk be róla egy hónapja. A csongrádiak sem örülnek a látványnak. A kövek jó része ugyan széttöredezett, de akad például egy épségben maradt fejfa, amelyet biztosan nem látna szívesen a két elhunyt rokonsága. Ezen egy házaspár neve és születési, illetve halálozási dátuma olvasható: a férfit 40, a nőt 45 éve temették el, 92, illetve 69 évet éltek.


Arról nemrég írtunk: a holtág egy vállalkozásé.


A tulajdonos, Domokos István meglepetten hallott a dologról lapunk munkatársától. Azt mondta, feltehetőleg a partot igyekezett valaki a saját ízlése szerint változtatni, ilyet azonban nem szabad csinálni, hiszen a holtág, így a partja is magántulajdonban van. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy ki vitte a partra a köveket és miért. Azt sem, hogy a csongrádi temetőből származnak-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!