Csongrád és környéke

2016.02.29. 12:33

Zsebbe nyúl három falu

Mintegy 50 százalékkal hajlandó több pénzt adni a csongrádi orvosi ügyeletbe Csanytelek, Felgyő és Tömörkény. Eddig havonta összesen 113, ezután majdnem 170 ezret.

Králik Emese

Rendeződik lassan a viszony a járás három falujával, utalt a csongrádi testületi ülésen a korábbi, nem felhőtlen kapcsolatra a város polgármestere, [namelink name="Bedő Tamás"]. – A békés tárgyalási stílusnak köszönhetően nőtt a települések egészségügyi hozzájárulása– tette hozzá.


A vitákról, amelyek az előző ciklusban jellemezték Csongrád és a községek viszonyát, többször írtunk. Heves polémiát váltott ki például az, amikor a város a járóbeteg-ellátásra lakosonként 1000 forintot kért volna Csanytelektől, Felgyőtől és Tömörkénytől. Azért, érveltek, mert a Tisza-parti város rendelőintézetében vizsgálják a falvak lakóit is. A falvak ezt elutasították. Ez a téma egyelőre parkolópályán van, egy másik, a Bedő Tamás által idézett, ugyancsak az egészségügyet érintő kérdésben azonban közeledtek az álláspontok. Most az orvosi ügyelethez való hozzájárulás emelését kérték a csongrádiak.


– Igen, újraindultak a tárgyalások – árulta el a csongrádi testület egészségügyi bizottságának elnöke, Somogyi Árpád. – Az ügyeletet térségi szinten látjuk el, a város mintegy 440 ezer forintot tesz bele havonta. Azt kértük a községektől, hogy az eddigi kvótát emeljék meg hozzávetőleg 50 százalékkal – részletezte. Márciustól az orvosok ügyeleti óradíja is nőhet: az eddigi 2 ezer forint helyett – attól függően, hogy hétköznapról vagy ünnepről van-e szó – 2200 vagy 2400 forint lesz a juttatásuk.


Úgy hallottuk, erre már sokkal szívesebben áldoznak a falvak, hiszen ők is belátják: a sofőröket, gyógyítókat honorálni kell, különben megeshet, hogy „elfogynak" Csongrádról a szakemberek. Ez pedig a környéknek sem volna jó. A közel 2900 főt számláló Csanytelek havonta 53 helyett 79 ezret, Felgyő, ahol 1200-an élnek, 25 helyett 40, a több mint 1700 lelket számláló Tömörkény pedig az eddigi 35 ezerrel szemben 50 ezer forint körüli összeget fizet tavasztól. Nyáron felülvizsgálják, hogy működik az új felállás, ha változtatni kell, másik megállapodást köthet egymással a négy település.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!