Dankó Pista Expressz

2008.12.11. 00:50

Tényleg lopott a Coldplay?

Pár napja híre ment, hogy az amerikai gitáros, Joe Satriani pert kezdeményez a Coldplay ellen. Szerinte ugyanis a zenekar "lényeges eredeti részeket" használt fel egyik számából a nemrég Grammy-díjra jelölt Viva La Vida című számukhoz. De vajon tényleg?

Érdekes Joe Satriani állítása, már csak azért is, mert a Coldplay Viva La Vida című száma nem csak, hogy a legjobb felvételnek járó Grammy-díjat nyerheti el februárban, hanem szerintünk is ez az elmúlt év egyik legjobb felvétele, márpedig nekünk közismerten jó ízlésünk van, viszont nem szeretjük, ha valaki más tollával ékeskedik.

Meg is hallgattuk hát Satriani If I Could Fly című számát, bízva benne, hogy a gitáros valójában csak némi hírverést akar magának a jelenkor egyik legnépszerűbb és legsikeresebb bandáját felhasználva, ám amit hallottunk, azon valóban megdöbbentünk. Merthogy a két szám refrénje valóban hasonlít. A gyengébbek kedvéért szólunk, hogy nem a hangszerelést, vagy az éneket (hiszen az egyikben az nincs is) kell figyelni az alábbi két videóban, hanem a dallamot. Mert most kíméletlenül összevetjük a kettőt, hogy a drága olvasó eldönthesse, és kommentbe jól megmondja, tényleg lopott-e a Coldplay és jár-e emiatt Satrianinak a plágiumból származó összes profit, mit ahogy azt zenekartól követeli.

Coldplay - Viva La Vida



Joe Satriani - If I Could Fly




És akkor most, akinek még mindig nem világos, annak a szájába rágjuk a következő videóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!