Digitália

2017.11.23. 13:23

Sokat kockáztat, aki pucéran pózol

<br>Egyre többen készítenek magukról intim felvételeket, a képek és videók azonban nem megfelelő kezekbe kerülve akár az interneten is megjelenhetnek. A szakemberek szerint az érzékeny felvételeket nem védjük eléggé, pedig erre óriási szükség volna.

Munkatársunktól

– Soha nem engedném, hogy meztelen fotók készüljenek rólam. Az egyik volt barátom többször is mondogatta, hogy szeretne ilyen felvételeket csinálni, de nem engedtem neki. Nálam ez még egy kapcsolatban sem fér bele – mondja olvasónk, Anita, aki leginkább a képek utóéletétől fél. Nem úgy, mint Ákos.


– Volt olyan lány, akivel az internetes csevegés egy kicsit intimebbre sikerült, mint az ilyenkor általában lenni szokott. Se előtte, se azóta nem volt hasonló élményem, a lány viszont azóta ma már a feleségem, szóval a magam részéről egyáltalán nem bántam meg a dolgot – árulta el Ákos.


Napjainkban egyre több szó esik az intim fotózás veszélyeiről, nem véletlenül. A szakemberek szerint ugyanis ezeket a képeket és videókat az informatikában megfelelően jártas rosszakarók bárkitől meg tudják szerezni.

 

Meztelen képeket kér a facebook, és ezúttal jól járhat, aki ad.

Meztelen képeket kérnek

Nagy port kavart a hír a napokban, hogy a világ legnagyobb közösségi oldala, a Facebook meztelen képeket kér felhasználóitól. Aki hallott már a bosszúpornó kifejezésről – vagyis arról, amikor valaki egy régebbi házi szexvideót vagy fotót feltesz a világhálóra, hogy elégtételt vegyen egykori partnerén –, abban rögtön megszólalt a vészcsengő, hogy miért is kellene ezt megtenni.

 

A Facebook fejlesztői viszont igyekeztek mindenkit megnyugtatni: éppen ezért, hogy az soha ne kerüljön ki az internetre. A dolog lényege ugyanis, hogy a cég által alkalmazott mesterséges intelligencia képes felismerni, ha valaki más is ilyesmire készül, és azonnal megakadályozza azt.

A bosszúpornó különösen a fiatalokat veszélyezteti, az elmúlt évtizedben elterjedő kamerás okostelefonoknak, számítógépeknek és táblagépeknek köszönhetően ugyanis egyre több ilyen házi felvétel készül, így az esély is jóval nagyobb, hogy az a nagy nyilvánosság elé is kikerüljön.

 

A brit fejlesztők idén készítették el a Gallery Guardian nevű mobiltelefonos alkalmazást, amit a szülő és a gyerek mobiljára is telepíteni kell, a program pedig ezután jelzi a szülőnek, ha olyan kép készül, amin túl sok látszik a testből.


Hogy mennyire súlyos problémáról van szó, azt jól példázzák a hírek. 2016 októberében például azért lett öngyilkos egy olasz tinédzser lány, mert a volt barátja zsarolással megszerzett tőle egy meztelen fotót, majd azt rengeteg helyen közzétette az interneten.

 

Intim pillanatainkat mindenki láthatja, ha nem vigyázunk.

Bárkitől lehet lopni

– Egy kapcsolatban helye lehet az intim fotóknak, de ahhoz egy nagyon stabil kapcsolat, valamint mindkét fél egyértelmű akarata szükséges – mondja Török Kornélia pszichológus. A szakember szerint a legnagyobb probléma éppen az, hogy az ilyen felvételek jelentős része még az ismerkedés fázisában készül, így komoly veszélynek teszik ki magukat azok, akik ilyesmire vállalkoznak.

„Volt, hogy köszönés helyett rögtön azzal indítottak az internetes társkeresőn: küldjek képet magamról" – olvasónk, Katalin.

– Volt időszak, amikor interneten próbáltam ismerkedni. A beszélgetések zöme néhány mondat váltása után már oda futott ki, hogy akkor mikor küldök magamról meztelen fotót. Sőt, olyan eset is előfordult, hogy köszönés helyett valaki azt írta: „küldj képet" – mesélte olvasónk, Katalin. Sándorék viszont rendszeresen készítenek magukról ilyen felvételeket.

Celebek fotóját lopták el


Nagy port kavart 2014 szeptemberében, amikor néhány óra leforgása alatt mintegy másfél tucat hollywoodi sztár privát meztelen fotói jelentek meg az interneten. Fotók kerültek ki Jennifer Lawrence-ről, Kate Uptonról és Kirsten Dunstról is. A képeket szinte kivétel nélkül valamilyen internetes tárhelyen tárolták, onnan sikerült őket ellopni. Az elkövetőt végül 2017 januárjában kilenc hónap börtönre ítélték.

– Én is és a feleségem is szeretjük az ilyen intim helyzeteket, sokszor készítünk magunkról képet. Nemcsak azért, mert jól érezzük magunkat tőle, hanem azért is, mert most vagyunk fiatalok, akik gyerekvállalás előtt állnak. A gyerek érkezése után többé már nem fogunk így kinézni, így egyfajta emlékként is őrizzük majd ezeket – mondta Sándor, aki azt is elárulta, korábban az intim pillanatokban készült videót is osztottak már meg magukról az interneten. Saját bevallása szerint úgy, hogy azon egyikük sem ismerhető fel.

Ne engedjünk a zsarolásnak

– A magam részéről mindenkit óvatosságra intenék – mondja Tamás, aki egy brit cég kiberbiztonsági szakembereként dolgozik Londonban. Ahogy ő látja, ma már a megfelelő idő és energia ráfordításával szinte bárkitől meg lehetne szerezni a képeket és videókat úgy, hogy azt a tulajdonosa észre sem veszi – csak akkor, ha már baj van.

 

Csak akkor veszi észre a tulajdonos, mi történt, amikor már baj van. Fotó forrása: pcworld.hu

– A legtöbben semmilyen komolyabb védelemmel nem látják el sem a telefonjukat, sem a számítógépüket. Pedig ezek a rendszerek rendkívül sérülékenyek, így egy ilyen lépés nem más, mint puszta felelőtlenség. Ennyi erővel fényes nappal az ablakba kiállva is egymásnak eshetnének a párok, a rácsos korlát is pont ennyire védené meg őket a kíváncsi tekintetek elől – mondja Tamás.

 

A szakember azt javasolja, ha már mindenképpen szeretne valaki ilyen felvételeket készíteni, azt semmi esetre se a felhőben (internetes tárhelyen – a szerk.) tárolja. Ehelyett inkább egy olyan eszközön, ami nem csatlakozik az internethez, és a megfelelő biztonsági programokkal is el van látva.

Sajnos előfordulhat, hogy minden védelem és óvintézkedés ellenére olyanok is megláthatják az intim felvételeket, akikre egyáltalán nem tartozik. A szakember azt javasolja, ha valahol találkozunk ilyen felvétellel, azonnal értesítsük az adott szolgáltatót (például a Facebookot), hogy jogosulatlanul használják a felvételünket. Ha pedig valaki ilyesmivel zsarolna bennünket, semmiképp se engedjünk a nyomásnak, és azonnal értesítsük a rendőrséget.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!