Digitália

2023.08.07. 06:00

Bajban a játékosok: automatikusan terjedő kártevővel fertőzik a Call of Dutyt

Hackerek egy régi Call of Duty játék, a Modern Warfare 2 játékosait fertőzik meg egy féreggel, amely automatikusan terjed az online lobbikban.

MW

Forrás: Call of Duty: Modern Warfare 2

Június 26-án egy Steam fórum felhasználója figyelmeztette a Call of Duty: Modern Warfare 2 többi játékosát, hogy a hackerek „feltört lobbik segítségével támadnak”, és figyelmeztetett arra, hogy csak aktív vírusvédelem mellett jelentkezzenek be.

Egy másik játékos azt állította, hogy elemezte a kártevőt, és ugyanabban a fórumban azt írta, hogy a rosszindulatú program egy féregnek tűnik a kártevőn belüli szövegsorozat alapján. Egy játékipari bennfentes, aki névtelen kívánt maradni, megerősítette, hogy a kártevő a féregre utaló karakterláncokat tartalmazza.

Az Activision szóvivője, Neil Wood hivatkozott egy Twitter/X-üzenetre, amelyet a cég tett közzé a Call of Duty hivatalos Twitter-fiókjában és amely homályosan elismeri a kártevőt.

Nem világos, hogy a hackerek miért terjesztik ezt a rosszindulatú programot. A féreg az online lobbikon keresztül automatikusan terjed egyik játékos gépéről a másikéra. Ez azt jelenti, hogy a hackerek találtak és kihasználnak egy vagy több hibát a játékban, hogy rosszindulatú kódokat hajtsanak végre a többi játékos számítógépén – írja a TechCrunch nyomán a G Data.

A Call of Duty: Modern Warfare 2-t az Activision adta ki 2009-ben, de még mindig van egy kisebb online közössége. Egy olyan webhely szerint, amely nyomon követi az online videójátékokat játszó játékosok számát, a cikk írásakor körülbelül 600 ember játszott a játékkal.

A Steam platformot üzemeltető Valve nem válaszolt a hírt megíró TechCrunch megkeresésére.

Bár rendszeresen előfordul, hogy hackerek játékokon keresztül terjesztenek kártevőket, ez általában a telepítőcsomagok különböző verzióin keresztül, trójai programok segítségével történik. Így a mostani eset kilóg a sorból, és arra hívja fel a figyelmet, hogy akár letöltés nélkül is megfertőzödhet a gépünk aktív vírusvédelem nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!