Digitália

2023.11.16. 06:00

A router nem tréfa: tegye ezt, mielőtt eladja vagy kidobja

A telefon és a számítógép rengeteg olyan adatot tartalmaz, amit fel lehet használni ellenünk. Éppen így járhatunk a routerrel is.

MW

Forrás: Shutterstock

Az útválasztó – ez a ritkábban használt magyar neve – nem csak egy vacak doboz, amely összeköt minket a hálózattal. Hogy a dolgát elláthassa, egy halom információt tárol rólunk, ezért ha megválnánk tőle, pontosan ugyanúgy óvintézkedéseket kell tennünk, mint a többi csatlakoztatott eszköz esetében.

Ne kövesse el ezt a hibát!

Az ESET szakértői használt vállalati útválasztót vásároltak, és meglepődve tapasztalták, hogy ezek mintegy fele teljesen nyitva áll bárkinek a szeme előtt. Azaz senki nem törölte le az adatokat a készülékekről, mielőtt eladták volna.

Megdöbbentő, hogy céges vállalkozás nem végzi el az alapvető védelmi lépéseket egy kiselejtezett készülék esetében.

Amit találtak

Az útválasztókon talált adatok felhasználhatók az utolsó tulajdonosok és hálózati konfigurációik azonosítására.

A routerek a következő adatokat is tartalmazták:

  • Ügyféladatok
  • Adatok, amelyek lehetővé tették harmadik felek hálózathoz való csatlakozását
  • Router-router hitelesítési kulcsok
  • Hitelesítő adatok más hálózatokhoz megbízható félként való csatlakozáshoz
  • Csatlakozási részletek az egyes alkalmazásokhoz
  • VPN hitelesítő adatok
  • Rendszergazdai hitelesítő adatok

A kockázatok

Egy hacker ezen információk birtokában teljes hozzáférést kaphat a magán vagy vállalati hálózathoz. Innentől kibertámadást indíthatnak, ellophatják az ön adatait, és váltságdíjat követelhetnek értük.

Sajnos az is előfordul, hogy a szélhámos a gyors pénz reményében eladja a kinyert adatokat a weben. A vállalati hálózatokhoz való hozzáférési hitelesítő adatokért átlagosan 2800 dollárt fizetnek a darkneten. Nem is rossz üzlet, csak ki kell halászni érte egy routert a kukából.

A lényeg: mindig állítsuk alaphelyzetbe a routert, mint bármelyik okoseszközünket, mielőtt megszabadulnánk tőle.

Hogyan állítsuk alaphelyzetbe?

Nem létezik egységes válasz, az útválasztó visszaállításának folyamata gyártónként eltérő. A modellre vonatkozó beállításokat a készülék kézikönyvében kell keresni. Ha elveszett volna, semmi gond, itt 700 ezer ingyenes online kézikönyvet találunk, köztük remélhetően a sajátunkat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!