Svájc nem bízik az 5G-ben - Folyamatosan vizsgálja majd, hogy nem ártalmas-e az egészségre

A kormányzat szerint az 5G-s hálózatok sugárzási értékeinek rutinszerű mérése nem biztosított, ezért született meg a szerdai döntés egy folyamatos monitoring-rendszer létrehozásáról.

Svájc arról döntött szerdán, hogy folyamatosan vizsgálja majd az 5G-s hálózatok működésének emberi szervezetre gyakorolt hatásait és rendszeresen tájékoztatja a lakosságot az eredményekről – írja a hwsw.hu

A szolgáltatók éppen februárban fizettek tekintélyes összeget (mintegy 380 millió svájci frankot) az államnak az 5G-s frekvencialicencekért, hogy kiépíthessék új generációs mobilhálózataikat.

Az aukciót követően az 5G-s hálózatok élesbe állítása kapcsán eddig soha nem látott tiltakozás volt tapasztalható Svájcban. A civil szervezetek érvelése szerint az újabb frekvenciák bekapcsolása a vezeték nélküli telekommunikációs hálózatokba potenciálisan káros hatást gyakorol az emberi szervezetre, ráadásul mindezt feleslegesen, hiszen a jelenlegi hálózatok minden adatátviteli igényt tökéletesen ki tudnak szolgálni – írják.

Az új generációs hálózatok kapcsán leginkább az úgynevezett milliméteres hullámhosszú spektrum kiterjedt(ebb) használata kelt aggodalmat a civilek körében.
A tipikusan a 6 GHz feletti sávokat mindeddig nem, vagy csak elvétve használták a telekommunikációs hálózatok, a jelenlegihez képest jelentősen nagyobb átviteli kapacitás azonban csábító lehetőséget kínál a szolgáltatóknak arra, hogy az utolsó előfizetői szakaszon (last mile) alkalmazzák a technológiát. Mivel ezeknek a frekvenciáknak lényegesen rosszabb a hullámterjedési mutatójuk, mint a mobilhálózatokban tradicionálisan használt spektrumoknak, ezért az antennákat az előfizetőkhöz jóval közelebb kell elhelyezni, ami egyben azt is feltételezi, hogy lényegesen több sugárzó komponenst kell telepíteni az egységnyi lakossági elérés érdekében.