DM

2020.01.14. 16:45

Negyven határon túli gyermeket gyógyítottak meg Szegeden

Szőcs Hanna, a 7 éves kézdivásárhelyi kislány gyógyításával zárult le kedden a szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Club Gift of Life (GOL) „Ajándékozz életet” programjának harmadik üteme. Hanna volt a negyvenedik olyan határon túli gyermek, akit a szegedi orvosok gyógyítottak meg.

K. A. R.

Szőcs Hanna életét is a szegedi szakemberek mentették meg. Fotó: Kiss Anna

Fotó: Kiss Anna

Mint a keddi sajtótájékoztatón kiderült, a kislányon veleszületett nyitott szív katéteres zárást végeztek el a beavatkozás során. A sikeres műtétet Katona András, a II. Belgyógyászati Klinika orvosa végezte el, aki a GOL Program támogatásával az USA-ban ismerkedett meg ezzel az eljárással. A beavatkozás során közreműködött Hartyánszky István szívsebész is, aki korábban már Budapesten is részt vett a programban. Elmondta, jelentős fejlődésen, újításon ment keresztül a szívsebészeti szakma, többek közt ilyen új módszer az is, amivel Hannát operálták most meg, viszont ezt csak bizonyos esetekben lehet elvégezni.

Szőcs Hanna életét is a szegedi szakemberek mentették meg.
Fotó: Kiss Anna

Katona Mártától, a Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek Egészségügyi Központ egyetemi tanárától megtudtuk, a programnak köszönhetően jutott el a kislány Szegedre, akinek szerencsére nem kellett felvágni a mellkasát az életmentéshez, ugyanis katéteres technikával segítettek rajta az orvosok.

Édesanyja elmondta, nem volt semmi előjele, tünete Hanna betegségének, viszont ha most nem végezték volna el rajta a műtétet, akkor komoly problémákkal kellett volna megküzdeniük. A kislány jól van, szerda reggel elhagyhatja a szegedi klinikát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!