Egyenes út

2009.12.04. 15:14

A hajdina a legjobb vesemelegítő

A túlzott félelem és a nagy ijedség vérkeringési zavarokat idézhet elő. A két érzelem közt a különbség: a félelem esetén az egyén ismeri az okot, tudatában van annak, hogy mitől retteg, az ijedségnél viszont nem sejti előre, mi billenti ki a nyugalmából.

A hagyományos kínai gyógyászatban a hét érzelem közül, amelyek a betegségek kiváltó okai lehetnek, a félelem a Víz elemhez kapcsolódik, azaz a húgyhólyaghoz és a veséhez.

Miért tartják a legfontosabb szervnek a vesét? Az embernek a születés előtti (praenatális) energiája, vagyis a szülőktől kapott, örökölt energia mennyisége és minősége a vesékben tárolódik. A vese energetikai állapota befolyásolja a csontok, a csontvelő, a fogak, a különböző varratok (pl. azok összehúzódása) minőségét.

A taoisták a jobb oldali vesére azt mondják, tüzes vese, a bal oldalira azt, hogy vízvese. Az emberi test termikus tulajdonsággal rendelkezik, ettől az adottságtól függ az álladó hője, amely kb. 36,7 fok. Ezt a viszonylagos állandó hőmérsékletet a jobb oldali vesének köszönhetjük. A nem használható folyadékok a húgyhólyagon keresztül távoznak, amelyet a bal oldali, a vízvese felügyel. Ha valakinek hidegek a végtagjai, akkor a jobb veséjének energiája billentek ki egyensúlyából, ha pedig vizelési nehézsége van, akkor a bal oldali veséé.

A vesecsatorna 17 órától 19 óráig maximálisan telített, a húgyhólyag csatornáé 15-től 17 óráig. Aki felfázott, annak ebben az időszakban érdemes cickafarkból készített ülőfürdőt vennie, mert ekkor erőteljesebben támogatja a gyógyulási folyamatokat. A gyógyszerek hatása is jobb. A fülnek ugyanolyan az alakja, mint a vesének. A süketség és a fülcsengés gyakran a vese egyensúlyhiányának következménye.

A túlzottan sós íz megterheli a vesét, aminek következtében kialakul a magas vérnyomás.

A veséhez az évszakok közül a tél, a színek közül pedig a fekete tartozik. A fekete egyben a jin színe is. A tél energiája a hideg, a legjobb vesemelegítő gabona a hajdina. Valójában nem is gabona, a fűfélék családjába tartozik, egyes vidékeken pohánkának hívják. A hajdina igen értékes vitaminforrás, mivel a B-vitamin-csoport majdnem minden tagját tartalmazza. Tokoferol- (E-vitamin), riboflavin- (B2-vitamin) és tiamintartalma (B1-vitamin) jelentős. Antioxidáns hatású flavonoidok és rutin (P-vitamin vagy antipermeabilitási faktor), amely kiváló gyógyszere a kapilláris vérzéseknek és a sugárterápia okozta egészségkárosodásoknak, szintén megtalálható benne. Magas rutintartalma miatt őseink a hajdinát a magas vérnyomás kezelésére gyógynövényként használták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!