Egyperces

2007.03.05. 15:19

Ne fürödjön forró vízben, ha gyereket szeretne!

Ha egy férfi apa szeretne lenni, jobban teszi, ha nem vesz forró fürdőket, inkább zuhanyozik. Brazil kutatók szerint eredményei szerint a melegvíz jelentősen csökkenti a spermiumok mennyiségét.

A Brazil Urológiai Társaság folyóiratában ismertetett kísérletben a tudósok olyan férfiakat vizsgáltak, akik korábban naponta félórát töltöttek forró fürdőben vagy jakuzziban. Három hónappal azután, hogy lemondtak erről a szokásukról, szervezetükben majdnem ötször több spermium termelődött, mint korábban.

Pontosabban csak a vizsgált férfiak felénél figyelték meg ezt a változást, de a többiek dohányosok voltak, a dohányzás termékenységre gyakorolt negatív hatása pedig már régóta ismert.

A forró fürdő hatása sem számít szenzációnak, bár az ötszörös emelkedés a tudósok szerint mindenképpen figyelemre méltó. A herék épp azért különülnek el a test többi részétől, mert a spermiumok fejlődéséhez a viszonylag hidegebb környezet az optimális.

Paul Turek, a kutatócsoport vezetője hangsúlyozta: az eredmények segítenek abban, hogy felhívják a figyelmet a férfiak terméketlenségének egyik fontos, de ritkán vizsgált okára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!