Egyperces

2011.01.10. 15:59

Eszenyi Enikő 50 éves lett

Budapest - Január 11-én ünnepli ötvenedik születésnapját Eszenyi Enikő Kossuth-díjas színésznő, rendező, a Vígszínház igazgatója.

Delmagyar.hu

A sokoldalú művész a Szabolcs-Szatmár megyei Csengeren született. Első nekifutásra került be a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, friss diplomásként 1984-ben a Vígszínházhoz szerződött. A társulathoz azóta is hű, színészként, majd rendezőként dolgozik itt, 2008 óta pedig ő a Vígszínház igazgatója. Mint egyszer elmondta, már a főiskolán ezzel a színházzal "jegyezte el" magát, hiszen az a Marton László felvételiztette, akitől az igazgatói tisztet átvette, és az akkori direktor Horvay István osztályába került.

Eszenyi Enikő a Szent István körúti társulatban szerepek hosszú sorában nyújtott kiemelkedő alakítást, vígjátékokban és drámákban egyaránt remekelt; játékát a naiva alkata és kirobbanó, energikus egyénisége közötti ellentét is izgalmassá teszi. Pályájának íve töretlen, hálás feladatokat kap akkor is, ha vendégként lép a színpadra. Minden szerepében elbűvöli a közönséget: amikor Blanche-t játszhatta Tennessee Williams A vágy villamosa című drámájában, alakítása szinte monodrámát csinált a darabból, a Sylvia című darabban pedig egy kiskutyát alakít. Saját produkciója volt A combok csókja című tangóest, a vérpezsdítő és CD-n is megjelent táncprodukcióval később turnésorozat keretében járta az országot.

Részlet a Dühöngő ifjúság című darabból. Eszenyi Enikő és Kaszás Attila. Forrás: YouTube
Rendezőként nagy sikerrel állít színpadra darabokat itthon és külföldön, hívták már egyebek között Pozsonyba, Prágába, Washingtonba is. Shakespeare-drámákat ugyanúgy rendez, mint habkönnyű vígjátékokat, operetteket és koncertet, sőt reklámfilmet is készített. Legújabb munkája a Rómeó és Julia, amelyet márciusban mutatnak be Varró Dániel vadonatúj fordításában. A napokban öt év után először játszott új szerepet a Vígszínházban, Yasmina Resa Az öldöklés istene című drámája bemutatóján.

Részletek Eszenyi Enikő egyik önálló produkciójából. Forrás: YouTube
Számos filmben szerepelt, köztük volt Az élet muzsikája, a Cha-cha-cha, az Eldorádó, A skorpió megeszi az ikreket reggelire, a Legényanya, a Kontroll. Több hangoskönyv készült vele, írt könyvet Szabó G. Lászlóval Igyime Prága címmel. A gyönyörben nincs középút című előadóestjén kedvenc verseit adta elő és sanzonokat énekelt, egy kereskedelmi televízió tehetségkutató versenyén zsűritagságot vállalt.

Részlet Az élet muzsikája című filmből 1984-ből. Forrás: YouTube
Eszenyi Enikő azon kevés színészek közé tartozik, akik nem ismerik a lámpalázat. Étkezésére odafigyel: csak nagyon ritkán vesz magához húsételt, bioételeket eszik, nem kávézik, csak herba- vagy zöldteát iszik. Néhány éve kezdett el foglalkozni a keleti harcművészetekkel, és meditálni is megtanult.

Eszenyi Enikő a tehetségkutató műsor egyik válogatásán. Forrás:YouTube
Színészi és rendezői tevékenységéért több alkalommal megkapta az országos színházi találkozó díját, a tévékritikusok és a színikritikusok díját, a filmszemle díját. 1989-ben Jászai Mari-díjat, 1992-ben és 2001-ben Ajtay Andor-díjat kapott. 1996-ban lett érdemes művész, 2001-ben a Kossuth-díjat vehette át, 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki.

Filmszerepei

Cha-cha-cha (1981); Hatásvadászok (1982); Boszorkányszombat (1983); Az élet muzsikája (Kálmán Imréről) (1984); Angyali üdvözlet (1984); Királyhegyi Pál: Amerikából jöttem (1985); Megfelelő ember kényes feladatra; Eldorádó (1988); Hanussen (1988); Tanmesék a szexről (1988); Eszterkönyv (1989); Hecc (1989); A legényanya (1989); Orfeusz; Csapd le csacsi! (1990); A skorpió megeszi az ikreket reggelire (1991); Halálutak és angyalok (1991); Sztracsatella (1995); Szappanbuborékok (1995); Csajok (1995); Ég a város, ég a ház is (1995); Szeressük egymást gyerekek! (1996); Papsajt (2001); Torzók (2001); Kontroll (2003); Alterego (2007); Overnight (2007); Utolsó jelentés Annáról (2009).

Önálló produkciói

Önálló est, A combok csókja, PingSzving (írta és rendezte: Böhm György), Dodo Gombár: Ég és nő között, A gyönyörben nincs középút Zeneszerző: Darvas Ferenc és Melis László (2007).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!